Tandemul Iliescu-Roman a anuntat lansarea oficiala a Polului Social, la 3 mai, pana atunci cuplul de aur al FSN-ului ocupandu-si vremea cu o serie de intalniri cu oameni de stanga care sa participe la realizarea structurii. Pe de alta parte, conducerea PSD spune ca vrea si ea sa coaguleze in jurul partidului structuri de stanga, sindicate, organizatii, alte formatiuni. Cu alte cuvinte, Geoana vrea sa ia caimacul actiunii mosite de Iliescu.

Intrebarea care isi cauta un raspuns si care, probabil, va fi clarificata in curand se refera la rostul Polului Social pe piata politica romaneasca, mai ales in conditiile in care, se pare, sub aripa protectoare a cuplului Iliescu-Roman nu se vor uni prea multe si prea importante organizatii, astfel incat sa poti spune ca acest pol ar putea fi un boom electoral.

Se pare ca polul iliescian este, in fapt, un efect al intentiei inca ascunse a Puterii de a forma partidul prezidential din jurul PD-ului si al lui Traian Basescu. Iliescu-Roman spera ca vor putea raspunde balonului politic creat in jurul presedintelui de catre PD, cativa liberali si o parte din PSD.

Ion Iliescu cunoaste deja planurile pe care unii social-democrati le au in privinta colaborarii cu PD si Traian Basescu. Dupa cum aratam si in numarul trecut, cativa lideri din PSD, in frunte cu Miron Mitrea, ar pune umarul la crearea acestui partid prezidential. Mitrea se pare ca are ca responsabilitate atragerea sindicatelor in acest partid.

Geoana vrea si el pol

Petre Roman sustine ca in schema Polului Social sunt incluse, pe langa organizatiile apolitice, si partide precum PRM si PIN, apreciind ca PSD nu poate sa lipseasca dintr-o asa structura. Ion Iliescu a ajuns la concluzia ca PSD trebuie sa fie inclus in Pol avand in vedere faptul ca este principalul partid de stanga.

Intrebat care crede ca va fi atitudinea liderilor PSD fata de Polul social, Iliescu a raspuns: „Nu pot sa ignore asa ceva. Ar fi o copilarie din partea unui partid sa aiba pretentia, aroganta sa fie singurul exponent si sa ignore miscarea de stanga care se afirma si in alte forme".

Mircea Geoana, in schimb, o tine pe a lui: PSD si numai el poate face o constructie politica si electorala pe zona de stanga. Geoana vrea sa faca propriul proiect de unificare a zonei de stanga, copiind fidel modelul Roman-Iliescu.

Geoana a mai spus ca, in acord cu ceea ce a convenit la prima intalnire gazduita de Petre Roman, privind dezbaterea asupra stangii romanesti, PSD va organiza, la randul sau, o a doua astfel de intalnire, la 3 mai, adica exact in ziua in care Polul Social vrea sa isi faca lansarea.

„In ce priveste finalitatea politica si, eventual, electorala a unei astfel de constructii, acolo decizia revine in mod natural si exclusiv PSD", a explicat Geoana.