Cladirile a peste 20 de unitati scolare din Cluj-Napoca au fost revendicate de fostii proprietari.

Astfel, autoritatile locale si cele judetene sunt puse in situatia de a gasi noi spatii de functionare pentru institutiile de invatamant, in conditiile in care nici Consiliul Local, si nici cel Judetean nu dispun de spatii pe care sa le puna la dispozitia scolilor, liceelor si gradinitelor amenintate cu evacuarea.

Prin strategia pe urmatorii doi ani, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) isi propune sa realizeze in toata tara mai multe campusuri scolare pentru comasarea activitatilor de acelasi gen si pentru asigurarea facilitatilor aferente procesului educational. Si Clujul este printre orasele care ar putea beneficia de un astfel de proiect, care necesita cheltuieli de peste 3 milioane de euro.

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj a propus ministerului de resort sapte campusuri de acest gen. "Noi am facut mai multe propuneri. Dar cel mai sigur vor fi aprobate una sau doua, pentru ca fondurile sunt limitate", ne-a declarat Tititana Zlatior, inspector-sef al ISJ Cluj. Cel mai eligibil proiect este campusul de arte.

Acesta ar urma sa fie construit in zona Colina si sa reuneasca toate scolile si liceele vocationale din Cluj. Campusul ar urma sa fie dotat cu piscina, terenuri, internat, dar si locuinte de serviciu pentru profesori.

Ridicat pe ruine

Campusul de arte, conform proiectului, urmeaza sa fie dezvoltat in zona Colina, intr-o cladire care avea initial destinatia de spital si care apartine autoritatilor judetene. Constructia ei a inceput in 1994, printr-o finantare de la bugetul central. Ulterior, lucrarile au fost sistate deoarece a fost blocata finantarea.

In anul 2003, cladirea a trecut din patrimoniul statului in cel al Consiliului Judetean Cluj. Reprezentantii MEdC au identificat spatiul si cladirea ca fiind potrivite pentru construirea unui campus de arte.

"In acea cladire se pot amenaja sali de repetitii, de concerte, sali de cursuri si toata infrastructura de care ar avea nevoie institutiile de invatamant care urmeaza sa fie mutate in acea zona. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns reprezentantii ministerului", ne-a declarat Cornelia Trif, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Cluj.

In urma discutiilor care au avut loc intre minister si autoritatea judeteana, aceasta din urma a fost de acord sa cedeze cladirea, care a fost estimata la peste 3 milioane de euro, pentru construirea campusului.

20 de licee si scoli risca sa ramana fara spatii

Printre cele mai importante unitati de invatamant din Cluj care risca sa ramana fara spatiu de functionare se numara Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea", Liceul de Muzica "Sigismund Toduta", Liceele "George Cosbuc", "Anghel Saligny", "Onosifor Ghibu", "Brassay", dar si Academia de Muzica "Gheorghe Dima".

La acestea se adauga mai multe gradinite, scoli generale si grupuri scolare care se gasesc in aceeasi situatie. Majoritatea celor care au solicitat in instanta revedincarea acestor spatii au apelat la Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Pentru toate aceste institutii, autoritatile locale sunt obligate sa gaseasca o solutie pentru a-si continua activitatea. Purtatorul de cuvant din cadrul ISJ Cluj, Delia Gombos, a spus ca o solutie provizorie ar putea fi comasarea unor clase de la mai multe scoli. "Aceasta solutie insa duce la pierderea unor profiluri importante, ceea ce nu este normal", a adaugat Gombos.

In mai multe cazuri, cladirile revedincate au fost deja castigate in instanta de fostii proprietari. Acesta este situatia locatiilor in care functioneaza Liceul "Brassay", Liceul de Muzica si Academia de Muzica. Astfel, ISJ a hotarat ca, incepand din septembrie, noua clase din cadrul liceului "Brassay" sa fie mutate din vechea locatie in scoala "Ioan Lupas". Pentru celelalte doua, solutia ramane infiintarea campusului.