"Eram incomod"

Adrian Radu a fost ofiter in cadrul SRI Prahova in perioada 1998-2004, timp in care a monitorizat activitatile economice din judetul cunoscut pentru contrabanda cu produse petroliere. Acesta sustine ca a fost eliminat din sistem in urma mai multor note informative pe care le-a facut conducerii SRI Prahova prin care demasca o activitate infractionala care aducea atingere securitatii nationale.

"In timpul verificarilor mi-am dat seama ca vectorul (n.r. "tinta" supravegherii ofiterului SRI) era informat din interiorul serviciului despre cum decurge operatiunea. Ion Stanescu, comandantul unitatii de atunci, mi-a spus sa implementez acele note cu mentiunea "inalta tradare", dupa care m-a obligat sa fac un raport in baza caruia am fost detasat la Directia Economica a unitatii SRI 0146 Bucuresti.

Mi-am dat seama ca au vrut sa scape de mine pentru ca incomodam si deranjam afacerile colegilor mei, in special pe cei cu functii de conducere. ~n SRI functioneaza o adevarata mafie", a declarat Adrian Radu.

Facturi false

La Bucuresti, ofiterul in rezerva sustine ca a depistat alte infractiuni comise de angajatii Serviciului Roman de Informatii. "Pentru a-si rotunji veniturile, mai multi angajati ai Directiei Economice completau facturi fiscale false, asemenea celor vindute de tigani la colt de strada, cu diverse sume reprezentind cheltuielile de protocol ale agentilor (n.r. informatorilor).

In realitate, banii respectivi ajungeau in buzunarele fostilor mei colegi. Facturile erau intocmite de maiorul Lucian Dumitrache la ordinul colonelului Sorin Cosma si a generalului Ovidiu Soare. Toti cei pe care vi i-am nominalizat sint in prezent angajati ai SRI pe functii de conducere", afirma fostul ofiter.

Acesta a promis ca va depune pe numele celor amintiti mai sus plingeri penale atit la DNA, cit si la Parchetul Militar. Printre cei vizati se numara chiar si actualul sef al SRI, Radu Timofte, care, in opinia lui Adrian Radu, este partas la ilegalitatile comise de subordonatii sai.

Sub presiune

Fostul ofiter SRI isi justifica demersul de a face publice acuzatiile la adresa colegilor din nevoia de protectie. "Am fost indepartat din sistem doar pentru ca eram incomod. Pentru asta i-am dat in judecata, initiativa care nu le-a picat deloc bine.

De atunci au inceput si presiunile, care au culminat cu agresiunea sotiei mele si a copilului, prima fiind internata din cauza loviturilor primite de persoane ramase necunoscute. Vreau sa le arat ca nu mi-e frica de ei si ca voi merge pina-n pinzele albe pentru a mi se face dreptate", spune Adrian Radu.

Acesta a mai declarat ca la conducerea SRI Prahova a fost numit Marin Constantin, un apropiat al colonelului Paltinea, arestat si anchetat pentru ca a acoperit contrabanda cu produse petroliere de la rafinariile ploiestene in anii '90.

"Tinerii au inceput sa plece din SRI pentru ca nu mai suporta haoisul care este acum in SRI Prahova. Va mai dau un ultim exemplu: generalul Adrian Tudor, care a primit decizia de trecere in rezerva pe 6 aprilie a implementat note chiar si a treia zi de Paste, ceea ce este fals in inscrisuri oficiale.

Cine raspunde pentru toate aceste ilegalitati?", si-a incheiat tirul acuzatiilor fostul ofiter SRI. Contactat pentru a-si exprima punctul de vedere fata de aceste acuzatii, Biroul de Presa al SRI a refuzat orice comentariu.