Consilierul presedintelui Traian Basescu. Acesta este Theodor Stolojan cel de astazi. Nu mai este nici fostul presedinte al PNL si nici fostul candidat al Aliantei D.A. la presedintia Romaniei. impovarat de functia pe care Basescu i-a acordat-o dupa alegeri, Stolojan incearca acum sa iasa la suprafata.

Discursul sau este unul de completare pe cel al presedintelui Romaniei. De aici si recunoasterea lui Stolojan ca presedintele Traian Basescu este in aceasta functie mai bun, decat ar fi fost el.

Reporter: S-a schimbat Sibiul in ultimul timp?

Theodor Stolojan: Sibiul are o sansa incredibila sa devina primul oras civilizat din Romania in acceptiunea asta, mai apropiat de standardele tarilor dezvoltate. Sigur, nu va reusi in intregime primaria sa puna la punct tot orasul, pentru ca acesta este un efort care dureaza mult.

Centrul orasului arata ca un centru de oras dintr-o tara dezvoltata. Sibiul are si un avantaj incredibil, fata de celelalte orase, prin aceasta forma pe care o are Piata Mare, acest patrulater, cu institutii de mare importanta istorica, religioasa.

Sper sa se termine fatadele cat mai repede, iar aceasta pavare a Pietii Mari e foarte reusita. Am fost aici si cand ploua din belsug si sistemul de evacuare al apei este foarte modern, pentru ca nu am mai vazut balti.

Rep.: Ce parere aveti de primarul Klaus Johannis?

T.S.: Eu cred ca are un merit deosebit, el, consiliul municipiului Sibiu. Orasul are o sansa extraordinara prin faptul ca a fost desemnat Capitala Culturala Europeana. Sigur, sunt mai multe fonduri, dar e meritoriu. Cred ca si sibienii apreciaza acest efort.

Rep.: Toti banii care au fost acordati de catre Primul Ministru Cali Popescu Tariceanu, au fost dati ?in urma solicitarilor Primarului Johannis". Credeti ca Tariceanu ii promoveaza imaginea primarului Johannis? Va putea veni PNL cu un candidat la alegerile locale la alegerile din 2008, in aceste conditii?

T.S.: Primul Ministru nu are fonduri proprii. Exista un fond de rezerva si un fond la dispozitia Guvernului. Eu cred ca da, va putea avea PNL un candidat.

si Johannis stie foarte bine care este forta lui, faptul ca sibienii l-au ales tocmai pentru ca nu apartinea unui partid politic, fie PNL, fie PSD, sau orice alt partid, ci a fost reprezentantul Uniunii Germane, sau cum se cheama partidul. Taria lui consta in aceasta identitate a lui.

Daca el ar intra intr-un partid politic cred ca ar fi o reroare. Toate aceste realizari care se fac acum in Sibiu, cred ca ii dau suportul real pentru un nou mandat.

Rep.: Sunteti multumit de activitatea organizatiei judetene a PNL?

T.S.: Eu cred ca aici PNL a reusit sa isi creasca gradul de incredere in fata populatiei. Au facut o treaba foarte buna, dar cred ca se putea si mai bine.

Rep.: Din ce tabara face parte organizatia locala a PNL? Din tabara Stolojan sau din tabara Tariceanu? Pentru ca este foarte clar ca deja in PNL sunt tabere.

T.S.: stiu. Problema nu este daca sunt in tabara Tariceanu sau in tabara Stolojan. Problema reala este ca s-a adoptat o decizie foarta proasta la congresul din februarie 2005, si anume un principiu care era gandit, adoptat de noi in august 2002, care avea un caracter temporarar, depindea de principiile de atunci.

si anume ca presedintele partidului sa fie ales o data cu echipa. Din pacate, aceasta masura care era temporara, a fost extinsa la nivelul filialelor teritoriale.

in loc ca in februarie 2005 sa aiba in pregatirea congresului o dezbatere foarte serioasa daca acest criteriu a alegerii presedintelui cu echipa mai este oportun sa se mentina sau nu, s-a mers mai departe asa.

Eu cred ca cel putin la nivel central ar fi avut nevoie sa fie mentinut patru ani, dar in nici un caz nu trebuia extins si la nivelul filialelor teritoriale. Aici s-a petrecut un lucru foarte evident, si anume la nivelul filialelor teritoriale acest criteriu a dus practic la separarea grupurilor in filiala.

O echipa care a castigat si o echipa care a pierdut. De aceea, interesul meu e sa stau de vorba nu numai cu cei care au castigat, ci si cu cei care au ramas pe dinafara. A provocat multa nemultumire in filialele teritoriale acest criteriu extins.

Cred ca nu este un lucru bun si cred ca PNL trebuie sa revina si sa renunte la acest sistem.

Rep.: Vorbind de revenire, foarte multa lume va vede ca pe viitorul premier al Romaniei. Va pregatiti pentru aceasta pozitie?

T.S.: Nu acesta este obiectivul meu, sa devin premier sau sa fiu presedinte al PNL. Deocamdata, deocamdata, singurul lucru care ma preocupa este managementul politic in PNL. Pe mine ma nemultumeste si vreau sa vad daca oamenii din PNL sunt multumiti de acest management.

S-a departat de la valorile, de la principiile pe care noi le-am introdus in august 2002, si care au condus la ceea ce este astazi PNL, un partid aflat la guvenare.

Rep.: Daca ati fi fost presedinte, credeti ca Traian Basescu ar fi fost un mai bun premier decat Calin Popescu Tariceanu?

T.S.: Categoric. Este o mare diferenta intre Basescu si Tariceanu. Basescu are o experienta incredibila in managementul economic. Deci nu, nici nu are sens sa comentez foarte mult.

Rep.: Este adevarata ipoteza conform careia Radu Timofte si Ioan Talpes ar fi fost in spatele executarii omului de afaceri Dinu Patriciu?

T.S.: Nu cunosc. Nu am informatii, nu am elemente ca sa pot sa spun ceva.

Rep.: Sunt persoane din Sibiu pe care le-ati fi putut promova in fruntea unui minister din Sibiu?

T.S.: Categoric. Un ministru al Romaniei cred ca sunt si din oamenii de afaceri si nu numai.

Rep.: Nu-mi puteti da nici un nume?

T.S.: Nu am acum in minte, dar sunt oameni, categoric

Rep.. Cand s-a produs ruptura relatiilor dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu?

T.S.: S-a produs in timp, pe masura ce presedintele Romaniei, Traian Basescu a observat deteriorarea crescanda a relatiilor din cadrul Aliantei, pentru care a luptat si el si eu.

Pe masura ce el a observat ce se intampla in grupul acela restrans din Guvern, care ia decizii, pe masura ce a inceput sa fie atacat persoane din PNL...

Rep.: Care sunt greselile comise de Tariceanu de cand ocupa functia de Prim-Ministru?

T.S.: in calitate de prim-ministru, in primul rand a restrans decizia la un grup restrans in guvern. Este ceea ce presedintele a spus: in loc sa faca un parteneriat cu presedintele, a facut un parteneriat cu anumite grupe de interese care inceara sa exercite puterea in guvernare, fara sa aiba puterea politica.

Rep:. Ati fi fost un presedinte mai bun decat Basescu?

T.S.: Nu cred. Cred ca presedintele Traian Basescu a demonstrat ca este un om care are niste principii foarte clare. A reusit sa dea un nou curs politicii externe a Romaniei, a reusit sa imprime o noua viziune asupra conceptului de securitate al Romaniei, a dat mesajele atunci cand a fost cazul.

Rep.: A avut consilieri buni?

T.S.: Cred ca a avut si consilieri buni si cred ca are si cnunostinte pe care le-a capatat de-a lungul timpul. Sa nu uitam ca a fost presedinte de partid politic, a castigat batalii electorale incredibile, atat la locale, cat si la prezidentiale.

A fost ministru in multe guvern, deci are o mare experienta politica, scociala...

Rep.: Sibiul nu este reprezentat in Parlament de un deputat, post ce ar fi revenit Aliantei DA. Cunoasteti aceasta situatie?

T.S.: Da, imi pare rau pentru ca si acesta este un semn ca in Alianta sunt probleme si problemele vor creste in intensitate, daca atat PD-ul, cat si PNL-ul nu vor intelege ca au un viitor numai daca raman in continuare uniti.

Rep.: Ce se intampla cu Gigi Becali? Este un surogat pentru Vadim Tudor, sau un pion al presedintelui Basescu?

T.S.: in nici un caz nu este un pion al lui Basescu. Sa nu uitam ca presedintele are o pasiune pentru fotbal. Eu nu am aceasta pasiune, am alte pasiuni, dar imi place cand vad ca echipe romanesti ajung in competitii internationale, pentru ca atunci inseamna ca au valoare, ca fac performanta.

Presedintele are aceasta pasiune pentru fotbal si si-a exprimat-o intr-un fel sau altul, dar Becali nu este un pion al presedintelui. Iar comparatia cu Vadim imi este mai greu sa o fac.

Rep.. Care este pozitia dumneavoastra fata de violentele asupra ziaristilor? in umra cu cateva zile, un coleg al nostru de la Gazeta de Bucuresti a fost batut de catre oameni care probabil nu au fost tocmai incantati de articolele lui.

T.S.: Violenta nu este nicaieri un mijloc de a rezolva problemele. Eu cred ca cei care au fost nemultumiti de articole scrise de un ziarist au cai legale de a actiona. Au drept la replica. si daca considera ca reputatia lor a fost stirbita, atunci se pot adresa si in justitie.

Deci exista cai legale in momentul in care esti nemultumit in momentul in care esti nemultumit de ce a scris un ziarist despre tine. Acum nu vorbesc de cazul despre care vorbiti, dar ca politician, trebuie sa accepti ca libertatea presei este o componenta esentiala a democratiei.

Ca om politic, trebuie sa sti ca esti sub ochiul vigilent al mass-mediei, trebuie sa accepti mult mai mult decat un om obisnuit, despre care se scrie un articol. Niciodata violenta nu rezolva o problma sau alta, este inadmisibil sa ataci un om, daramite un ziarist.

Rep.: Nici ziaristii nu sunt super-oameni.

T.S.: Deci nu sunt de acord cu aceste atitudini si aici autoritatile trebuie sa ia masuri.

Rep.. Va cadea guvernul in urma motiunii PSD-PRM?

T.S.: Nu cred ca acesta este rostul motiunii. Dupa parerea mea suntem intr-un moment critic, in care pana in 1 ianuarie trebuie sa ne respectam angajamentele pe care le-am luat, pentru ca altfel intram in U.E., dar nu vom beneficia de ce beneficiaza alte state membre

Rep.: Cum vedeti evolutia politica viitoare, tinand cont ca nici un guvern din Europa de Est nu a rezistat foarte mult dupa aderare?

T.S.: Cred ca aceste guverne au avut de suportat o acumulare de tensiuni, de neimpliniri ale populatiei fata de momentul integrarii.

Rep.: Ce veti face in urmatoarele doua luni?

T.S.: Nu e vorba numai de doua luni. in urmatoarele luni doresc sa vad care este starea de spirit in PNL. Voi face asta in afara atributiilor de servici. Nu voi incurca una cu alta. Voi incerca sa vad care e stare ade spirit, daca liberalii sunt multumiti de managementul politic ce se desfasoara acum in PNL.

in calitate de consilier va trebui sa nu mai fim atat de discreti si vom iesi mai mult in apararea ideilor, a conceptelor, penrtru care presedintele a luptat in campania electorala.

Rep.: Se poate traduce acest lucru printr-o campanie de imagine?

Nu. Ca sa continui, nu este normal ca presedintele Traian Basescu, care impreuna cu ministrul Macovei, cred ca poarta meritul principal pentru care una din clauzele pentru care Romania putea fi amanata, putea pune in miscare si nu consider ca este normal sa devina tinta atacurilor de la te miri cine.

Cred ca avem datoria de a explica mai mult de ce presedintele a luat o decizie, o nume pozitie intr-o problema sau alta. Avem aceasta datorie.

Alin BRATU