Veterinarii au ajuns prea tirziu

Aproximativ 1200 de kilograme de carne de pui se afla deja in congelatoarele prahovenilor, asta daca nu au fost deja consumate. Cifra este, insa, estimativa, pentru ca reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Prahova (DSV) nu au contolul asupra... comertului ilegal cu pasari vii.

Cert este ca dupa descoperirea in ferma de la Codlea a virului H5N1, in judetul nostru au fost incinetate, ieri, peste 200 de kilograme de carne de pasare, intreaga cantitate provenind de la ferma Drakon, unde a fost identificat virusul aviar.

Potrivit datelor inregistrate la nivelul DSV Prahova, 13 firme din judetul nostru au cumparat carne de la Drakon Silva (ferma in care a fost depistat virusul), precum si de la PatiProd, Aviprod si Broilerom, ferme suspecte de a fi crescut pui cu gripa aviara.

Nu se stie cu exactitate care a fost cantitatea de carne achizitionata de la Codlea, insa de simbata de dimineata si pina ieri la prinz fusesera puse sub sechestru 4659 kg de carne de pasare. Din cite se pare, de la Drakon au fost aduse in judetul nostru 1400 de kilograme de carne, doar 211 kg fiind recuperate.

"Restul carnii a ajuns la populatie", spune directorul DSV Prahova, Marius Taut. Din totalul carnii puse sub sechestru, cea mai mare cantitate (1920 de kg) a fost ridficata de la Frigoriferul Ploiesti.

Carne suspecta in galantare

Incepind de simbata de dimineata, inspectorii DSV au ridicat carnea de pasare care provenea din Codlea de la magazinele apar]inind urmatoarelor firme: Laricom Prod, Comatil, Saga Diaconeasa, Romerlot, Nillety, Marigi, Kaufland (Ploiesti), Vilma, Anita, Covart si Joita (Cimpina), Antoro (Sinaia) si Semar Trading (Gageni).

Desi carnea a fost pusa sub sechestru, la Bucuresti nu a fost trimisa nici o proba. "Am recurs la o masura suplimentara de siguranta", explica Marius Taut, care recunoaste faptul ca laboratorul institutiei pe care o reprezinta nu poate efectua astfel de analize.

"Vom incinera intreaga cantitate de carne confiscata, precum si pe cea sechestrata, pe masura ce termenul de valabilitate expira", a completat Taut. Din pacate, nimeni nu stie in acest moment daca puii de la Drakon au ajuns in vreo cantina a elevilor sau la vreun restaurant din judet.

Pericol in Prahova

Desi este cert ca pasarile de la Drakon au poposit in galantarele magazinelor prahovene, autoritatile judetului nu s-au grabit sa ia si alte masuri de securitate. La granitele judetului Brasov au fost amplasate filtre dezinfectante, cu o singura exceptie: cea cu Valea Prahovei. "Sa amplasam filtre ne trebuie aprobare de la Bucuresti.

Iar de la Bucuresti ni s-a spus sa asteptam", s-a scuzat seful Directiei Sanitare. Tot Marius Taut este cel care recunoaste riscurile care exista in acest moement in judetul nostru: "Dupa ridicarea ultimei carantine este posibil ca brasovenii sa fi vindut pasari vii in Prahova.

Nu organizat, pentru ca tirgurile si oboarele noastre sint inca inchise comercializarii pasarilor, dar vinzarile ilegale nu pot fi controlate". In aceste zile, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si cei ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor verifica toate punctele de lucru ale firmelor care au achizitionat carne de la Codlea, indiferent de ferma de la care provine marfa.

Gaini moarte pe strazile Ploiestiului

Preocupati sa controleze magazinele si circiumele din intreg jude]ul, inspectorii DSV nu mai au timp sa bata si strazile orasului pe care au inceput sa apara gaini moarte. Cadavrul unei pasari zace de citeva zile in parcarea din apropiuerea pietei Malu Rosu fara ca nimeni sa se sinchiseasca.

Locatarii blocurilor din zona sustin ca au alertat autorita]ile, insa, pina ieri, nimeni nu venise sa ridice pasarea moarta in condi]ii cel pu]in suspecte.