Ministrul delegat pentru constructii si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely a anuntat saptamana trecuta, la finele sedintei de Guvern in care s-au aprobat normele metodologice pentru functionarea Agentiei Nationale a Locuintelor, o noua modificare a criteriilor de repartizare a locuintelor pentru tineri, precum si elaborarea unui proiect de modificare a legii locuintelor, prin care mai multe categorii de persoane vor beneficia de subventii, tot prin intermediul Agentiei, pentru construirea de locuinte prin credit ipotecar.

Fata de precedentele subventii acordate de ANL, care erau conditionate nu numai de achizitionarea unei locuinte construite de Agentie ci si de numeroasele conditii de acces al tinerilor la acestea, cele promise de Guvern ar fi incontestabil mai avantajoase.

In primul rand, pentru ca lasa la alegerea beneficiarului locatia si societatea constructoare si, in al doilea rand, pentru ca in afara limitei de varsta nu vor exista alte conditionari. Diferenta, esentiala de altfel, e ca in primul caz potentialii beneficiari nu trebuia sa isi faca griji pentru teren, in al doilea, ei trebuie sa fie proprietarii acestuia.

Beneficiarii, proprietari de teren

Subventia se va acorda, potrivit lui Borbely, pentru construirea de locuinte prin credit ipotecar.

Desi, spune ministrul, nu vor exista conditii de tipul celor specifice pana acum ANL (nivelul veniturilor, studii etc), ci doar conditia ca beneficiarul sa aiba sub 35 ani, simplul fapt al contractarii unui credit ipotecar ridica probleme reprezentantilor acestei categorii, care astfel trebuie sa fie proprietarii terenurilor pe care se va realiza constructia.

Daca nu au terenul ar trebui sa il cumpere pentru a putea primi credit ipotecar, ceea ce ar insemna o investitie de 10-12.000 de euro, in plus, ei trebuie sa fie si eligibili pentru un astfel de credit iar apoi, sa isi permita achitarea lui, insemnand in linii mari rate de aproximativ 10 milioane de lei lunar.

Nici produsele de creditare de acest tip pentru ansamblurile rezidentiale nu sunt o solutie mai facila, conditia fiind ca beneficiarul sa achizitioneze de la societatea constructoare terenul (in avans pentru ca, oricum, valoarea finala a locuintei va cuprinde si valoarea terenului) si sa isi transfere apoi autorizatia de construire pe numele sau, dupa cum au subliniat reprezentantii Domenia

Credit, care ofera un astfel de produs. Daca societatea constructoare doar a concesionat terenul, lucrurile se complica din cauza prevederilor ambigue ale legii concesiunilor.

„Legea concesiunilor nu precizeaza ce se intampla cu terenul dupa expirarea perioadei pentru care a fost concesionat societatii (de regula 49 de ani), daca aceasta concesiune trece la proprietarul locuintei sau nu, de aceea nu putem sa finantam prin credit ipotecar aceste proiecte”, a subliniat directorul Domenia Credit Cluj, Doina Voicu.

Case de lux doar pentru tineri

Deocamdata insa, facilitatile proiectate de Guvern, menite pe de-o parte sa sprijine tinerii sa dobandeasca o locuinta si, pe de alta parte, ca scoata din „zona gri” constructiile de locuinte (sunt proiectate, de asemenea, conditii stricte pentru societatile constructoare) exista doar la nivel declarativ, declaratii construite pe baza deja aprobatei legi de modificare a Legii locuintelor.

Legea, mediatizata intens in preajma aprobarii, da dreptul la subventia de 20 la suta din valoarea locuintei oricarei persoane, chiar daca aceasta are deja o locuinta, constrangerile vizand mai degraba modalitatea de construire, respectiv in cadrul complexurilor rezidentiale noi, construite de firme autorizate si bune-platnice.

Ministrul Borbely a subliniat ca aceasta lege va fi modificata, printre altele (nici in dezbaterea parlamentara a legii reprezentantii Guvernului nu si-au dat acordul pentru proiectul respectiv), si pentru ca bugetul de stat nu poate suporta acordarea a cate 20.000 de euro pentru oricine vrea o casa noua si inca de lux (valoarea maxima a locuintei subventionate e stabilita la 100.000 de euro).

In ce priveste sustinerea subventiilor pentru tineri si pentru celelalte categorii de persoane care vor fi cuprinse in categoria beneficiarilor de locuinte sociale prin aceeasi modificare a legii (este vorba, in special, de sinistrati), Borbely arata ca in a doua jumatate a anului aceasta va fi posibila.

Legea-fantoma: de la resedinta presedintelui la subventii pentru locuinte

O propunere legislativa a PSD, respinsa de Senat si de Guvern, privind modificarea legii locuintelor, care s-a dovedit complet inutila intrucat asa-zisele modificari existau deja prevazute in normativ (dreptul presedintelui Romaniei si a sefilor de Camere de a primi resedinte de protocol), a ajuns ceea ce azi este Legea nr.62/2006, prin care orice cetatean poate primi subventii pentru construirea de locuinte.

Prin votul Camerei Deputatilor, unde proiectul a intrat in forma initiala dar de unde a iesit in cu totul alta forma la propunerea Aliantei D.A., „persoanele fizice care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar pot beneficia de o subventie de 20% din valoarea unei locuinte de pana la 100.000 euro”.

Legea, publicata la finele lui martie in Monitorul Oficial, ar trebui sa intre in vigoare incepand cu semestrul II al acestui an, adica de la 1 iulie. Conditiile sunt cat se poate de laxe, facilitand nu numai dobandirea de apartamente de lux de catre persoane care detin deja o locuinta, dar acordand in mod nejustificat acces la banul public. Astfel, pot beneficia de aceste subventii persoanele care:

- au un drept real asupra terenului pe care urmeaza sa se realizeze constructia;

- nu au beneficiat de o alta forma de subventie sau sprijin de la buget de stat pentru construirea sau cumpararea unei locuinte;

- nu detin in proprietate o locuinta cu o suprafata mai mare de 100 mp;

- isi construiesc locuinta in cadrul unor noi ansambluri de locuinte, prin societati de constructii autorizate;

Subventiile trebuie asigurate de ANL si virate direct societatii de constructii, la predarea locuintei catre beneficiar in stare de folosinta, cu conditia ca firma sa faca dovada achitarii tuturor obligatiilor catre stat.

Aceasta lege ar urma sa fie modificata, potrivit declaratiilor ministrului Borbely, pana luna viitoare, noile conditii pentru beneficiari fiind ca acestia:

- sa aiba sub 35 de ani;

- sa nu detina o alta locuinta si sa nu mai fi beneficiat de alte subventii pentru locuinte;

- locuinta construita sa aiba mai putin de 100 de mp;

- locuinta sa fie contractata prin credit ipotecar (beneficiarul este proprietarul terenului);

- valoarea maxima a subventiei (in prezent, 20.000 de euro - pentru o valoare maxima a locuintei de 100.000 de euro) va fi stabilita anual prin Hotarare de Guvern.

„Noi am considerat ca trebuie sa acordam acest sprijin tinerilor sub 35 de ani, oricarui tanar sub 35 de ani, fara nici un fel de alt criteriu, care isi construieste o prima locuinta, pana in 100 de metri patrati, in cuantumul unei sume pe care o vom fixa in fiecare an pe baza unei Hotarari de Guvern”, Borbely Laszlo, ministru delegat pentru constructii si amenajarea teritoriului