Personalul angajat la Aeroportul international "Traian Vuia" Timisoara (AIT) trebuie sa raporteze catre turnul de control ori de cate ori sesizeaza prezenta unor stoluri de pasari. Daca nu se iau urgent masurile necesare, exista posibilitatea producerii unor accidente fatale.

Cei 16 controlori de trafic verifica zilnic existenta stolurilor in zona de rulare, pentru imprastierea zburatoarelor fiind folosit un sistem american de alarmare.

Directorul operational al aeroportului, Marian Chivu, a precizat ca aparatura, numita birdxpeller, a fost achizitionata in urma cu cinci ani si consta in emitatoare ultraperformante de semnale acustice foarte puternice care imita perfect opt tipuri de sunete, de la croncanitul ciorilor si tipatul mai multor specii de pasari aflate in pericol, pana la zgomotul produs de o arma.

Imediat ce receptioneaza "avertizarile" transmise de o surata aflata in pericol, ciorile, graurii sau soimii parasesc imediat zona. Pentru ca pasarile sa nu se obisnuiasca cu aceste sunete, tipul semnalelor emise de aparat se modifica des.