Numai binecunoscutului critic literar Al. Cistelecan ii putea apartine o astfel de expresie dura, cu privire la prezenta numeroasa a oficialilor la Colocviile revistei "Discobolul".

O expresie dura in sens cat se poate de pozitiv, deoarece dansul a marturisit celor de fata ca numarul atat de mare de oficiali prezenti la un eveniment cultural este o "aberatie" in contextul in care oficialitatile romanesti acorda o atentie tot mai scazuta lumii literare.

Cei ce au contrazis "regula" indiferentei romanesti au fost primarul Mircea Hava, cei doi viceprimari, Paul Voicu si Ioan Bogatan, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel si subprefectul Clement Negrut.

Lor li s-au alaturat, la aceasta manifestare, numerosi scriitori si poeti, istorici, arheologi, profesori, studenti etc., sala pusa la dispozitie de Muzeul National al Unirii fiind de-a dreptul neincapatoare.

Nu ne-ar ajunge o pagina de ziar pentru a reda interventiile criticilor si ale scriitorilor invitati, subtilitatea vitriolata a lui Al.Cistelecan, analiza calma a lui Andrei Terian, luciditatea inteleapta a lui Virgil Podoaba, interventiile pline de umor si spontaneitate ale lui Ion Muresan, "punctarile" lui Alexandru Vlad etc.

Demn de mentionat faptul ca redactorul sef al "Discobolului" a dezvaluit celor de fata o intentie foarte generoasa a presedintelui Dumitrel, si anume aceea de a infiinta la Alba Iulia o Casa a Scriitorilor, in care sa functioneze o filiala locala a Uniunii Scriitorilor.

Chemat sa inmaneze premiile revistei "Discobolul", primarul Hava a afirmat: "Nu noua, oficialilor, ni se datoreaza succesele revistei «Discobolul», ci acestor redactori care au insistat permanent pe langa noi: Aurel Pantea, Cornel Nistea, Mircea Stancel si Eugen Curta.

Am petrecut in mijlocul dvs. doua ore foarte interesante, asa ca va rog sa ma invitati si data viitoare..."

Iata si numele castigatorilor premiilor de creatie ale revistei "Discobolul": pentru poezie, premiul I- Ioan Hadarig; premiul II- Teodor Laurean si Nicolae Dobra, iar premiul III- Zamfira Costan; premiul I, pentru proza- Vasile Vidican, iar premiul I, pentru critica si istorie literara- Alexandru Ciocan.