Un numar de 20 de medici aflati acum in activitate in cadrul diverselor sectii medicale ale Spitalului Clinic Judetean din Sibiu si din celelalte unitati medicale vor fi obligati sa se pensioneze potrivit ultimelor reglementari legale stabilite in pachetul de legi pentru reforma Sanatatii, au anuntat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Sibiu.

Potrivit acestora, sapte dintre doctorii aflati la noile limite de varsta impuse de reglementarile legale se afla incadrati in aceste moment in sectii ale Spitalului Clinic Judetean Sibiu - cea mai mare unitate medicala sibiana - iar restul lucreaza in spitalele cu specializari separate sau cele generaliste din Sibiu si din alte localitati ale judetului.

"Din Spitalul Clinic Judetean trebuie sa se pensioneze sapte medici. Daca Legea 95 intra in vigoare, avem alti patru medici la Spitalul de Psihiatrie, patru medici stomatologi, doi medici la Spitalul de Pediatrie, doi medici la Spitalul din Cisnadie si unul la spitalul din Agnita.

In aceste zile urmeaza sa primim si situatia cadrelor medicale din Spitalul Municipal de la Medias si a medicilor de familie", a declarat dr. Ioan Manitiu, directorul executiv al DSP Sibiu.

Potrivit oficialului sibian, unitatile medicale ce vor fi obligate sa solicite pensionarea doctorilor aflati la limita de varsta vor trebui sa organizeze concurs pentru ocuparea posturilor ramase vacante.

Multi dintre directorii de unitati medicale considera, insa, ca operatiunile de intinerire a corpului de medici din judetul Sibiu reprezinta o solutie riscanta - sub aspectul pierderii experientei profesionale a specialistilor ajunsi la limita de varsta - dar si cheltuieli in plus cu organizarea concursurilor.

La Spitalul Clinic Judetean obligativitatea de pensionare va afecta activitatea in mai multe sectii, iar directorul executiv Minerva Boitan considera ca va fi greu de gasit alti medici cel putin la fel de buni precum cei care vor fi obligati sa se retraga.

"Va fi greu sa gasim medici cu experienta atat de vasta. Medicina este o specializare profesionala bazata pe experienta personala, o specializare in care cresti de la zi la zi. De aceea e foarte greu sa inlocuiesti o persoana care a acumulat experienta profesionala impresionanta in zeci de ani de activitate", considera dr. Minerva Boitan.

Identitatea persoanelor aflate pe lista de "proaspeti posibili pensionari" nu a fost data publicitatii, dar potrivit unor surse avizate, acestia isi vor putea deschide cabinete de libera practica, dupa ce vor fi pensionati din sistemul medical de stat.