Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, are de gand sa "rezolve" problema cozilor la medicamente prin controale la farmacii si amplasarea de scaune, pentru asteptarea ordonata la rand. Draganescu dezvaluie ca are informatii ca farmacistii primesc oameni peste rand la coada, cei "cu pile" fiind primiti pe usa din spate.

Inaltul functionar public a cunoscut realitatea din fata farmaciilor, unde nu s-a dus cu reteta in mana, ci s-a prezentat drept prefectul judetului si a cerut sa intre in farmacie, pentru a vedea de ce sta atat de mult lumea la coada. "Nu inteleg de ce nu sunt scaune in farmacii, iar primele persoane care ar urma la rand nu sunt la-sate sa intre in farmacie.

E dubios si ca in primele zile ale lunii, farmacia pare o institutie sub asediu, cu usa inchisa cu cheia. Daca ar exista bunavointa, ar pune scaune si in afara unitatii", spune prefectul.

Pentru rezolvarea situatiilor, prefectul are solutii concrete: "Voi trimite in fiecare luna, in farmaciile unde sunt cozi mari, functionari de la Prefectura, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Directia de Sanatate Publica pentru a verifica daca numarul de retete compensate eliberate pana s-au terminat banii este egal cu numarul celor care stau la coada.

Asa vom vedea daca farmacistul nu primeste retete si pe usa din spate. De exemplu, nu am auzit de VIP-uri care sa stea la coada. Ei nu sunt bolnavi?", se intreaba prefectul. "Sunt multe molime in judet", a precizat Draganescu, iar din punctul lui de vedere, vinovate sunt farmaciile.

Farmacistii gasesc absurda ideea prefectului. "Mi se pare aberanta ideea pentru ca ori de cate ori apar disfunctionalitati in sistem tot farmaciile sunt vinovate si apoi, daca verifica, ajung la concluzia ca nu sunt fonduri. N-au decat sa vina sa faca orice control", a precizat Ana Miclea, presedintele Colegiului Farmacistilor Timis.

Prezent marti la Timisoara, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut si el referiri la cosmarul de la fiecare inceput de luna, insa a pus vina pe Casa Judeteana de Asigurari. "La inceputul lunii am trimis o adresa DSP, prin care am cerut CJAS sa mearga pe la farmacii sa explice oamenilor sa nu mai stea la cozi, pentru ca mai sunt si alte unitati unde sunt plafoane.

Cei de la CJAS nu si-au facut datoria.Probabil nu s-au facut nici impartiri corecte, in functie de gradul de adresabilitate al farmaciilor", a fost replica lui Nicolaescu.