Tribunalul Mures a admis, saptamana trecuta, cererea South East Euromentor de suspendare a punerii in practica a Hotararii Consiliului Judetean privind construirea mall-ului din Gheorgheni.

La cinci zile de la inaugurarea santierului pentru construirea mall-ului lui Iulian Dascalu, eveniment la care au luat parte liderii administratiei publice clujene, Tribunalul Mures a dispus suspendarea contractului dintre societatea Iulius Group si Consiliul Judetean (CJ) Cluj pana la solutionarea irevocabila a procesului.

Sentinta data de Tribunalul Mures blocheaza teoretic continuarea lucrarilor la acest mall. Spunem teoretic, pentru ca realitatea de pe teren infirma faptul ca, in cazul Iulius Mall, legea-i lege si nu tocmeala.

Cu toate ca, in urma deciziei pronuntate de Tribunalul Mures, Dascalu ar fi trebuit sa suspende lucrarile, reporterii BZA i-au surpins, atat in cursul zilei de sambata, cat si duminica, pe muncitori lucrand de zori la asa zisul “proiect suspendat”. Asta in ciuda faptului ca, in zile respective decizia Tribunalului Mures era deja executorie.

Pentru continuarea lucrarilor, mai marii administratiei judetene recurg la o smecherie. Ei sustin ca decizia instantei muresene anuleaza doar asocierea dintre cele doua parti, iar lucrarile la mall pot continua in baza autorizatiei de construire.

Pentru ca autorizatia de construire, eliberata de Primaria Cluj la cererea Univert T, este actul in baza caruia lucrarile continua, BZA va dezvaluie modul “pervers” in care societatea lui Dascalu a reusit sa obtina autorizatia de construire, in conditiile existentei unui proces pe rol care contesta asocierea dintre CJ Cluj si Iulius Group.

Reamintim faptul ca Iulius Grup a castigat, in urma cu cateva luni, licitatia de asociere cu Consiliul Judetean. Contracandidatul, South East Euromentor, a contestat in Justitie licitatia. Pentru a demara constructia mall-ului, Iulius avea nevoie de autorizatie de construire. Numai ca Primaria municipiului Cluj-Napoca nu putea emite autorizatia pentru Iulius, licitatia fiind atacata in instanta.

Asa ca “Spanu, arhitectul-minune al judetului”, a gasit solutia. Autorizatia a fost solicitata de Univers T, iar primaria nu a avut cum sa refuze, Univers T nefiind in nici un litigiu. SC Univers T SA este o societate la care Consiliul Judetean (CJ) este actionar unic. CJ, prin Univers T, detine in proprietate terenul pe care se va ridica mall-ul. E drept, terenul a fost concesionat catre Iulius Grup.

Potrivit reprezentantilor Biroului Mass Media al Primariei municipiului Cluj-Napoca pentru constructia mall-ului a fost emisa autorizatia nr. 771/25.05.2006. Solicitant SC Univers T SA. Obiectiv: Complex Comercial Iulius Mall. Proiectant: SC Arhimar Serv SRL. Durata constructiei: 36 luni.

Toate bune si frumoase, numai ca, la mijlocul saptamanii trecute, SC Univers T SA habar nu avea ca ea a solicitat autorizatia de construire: “Da?! Pe numele nostru a fost eliberata autorizatia? Habar nu aveam!”, a declarat Ioan Presecan, director general al SC Univers T SA.

Mai mult, potrivit unei Hotarari a Consiliului Judetean Cluj, in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2006 al Univers T, nu este nicaieri prevazuta constructia unui mall.

“ROMANIA, TRIBUNALUL MURES, Sectia civila, Dosar nr. 2069/2006. Extras din incheierea pronuntata in sedinta publica din 9 iunie 2006, Presedinte- Teodor Borz, Grefier- Gabriela Costea. Pentru motivele care vor rezulta din cuprinsul incheierii:

TRIBUNALUL IN NUMELE LEGII DISPUNE:

Admite cererea de suspendare a actului administrativ, formulata de reclamanta SC “South East Euromentor” SRL, cu sediul in Cluj-Napoca, str. Republicii, nr. 109, jud. Cluj, in contradictoriu cu paratii Consiliu Judetean Cluj, cu sediul in Cluj-Napoca, str. B-dul 21 decembrie 1989, nr. 58, jud. Cluj si SC “Iulius Group” SRL cu sediul in Iasi, str. Sararie, nr. 6, jud.

Iasi, si in consecinta: Dispune suspendarea executarii dispozitiilor art.2 si 3 din Hotararea Consiliului Judetean Cluj nr. 23/19.01.2006.

Dispune suspendarea executarii procesului-verbal nr.15390 din 19.12.2005 al Comisiei de evaluare a ofertelor de asociere pentru construirea unui ansamblu de tip mall pe terenul in suprafata de 68.430 mp, situat in Cartierul Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca. Dispune suspendarea executarii contractului de asociere din 31.01.2006 incheiat intre cei doi parati pe baza hotararii nr. 23/19.01.2006, emise de paratul Consiliul Judetean Cluj. Suspendarea opereaza pana la solutionarea irevocabila a fondului cauzei din dosarul nr.2069/2006. Executorie de drept. Cu drept de recurs in 5 zile de la pronuntare. Pronuntata in sedinta publica din 9 iunie 2006.”

Cu alte cuvinte, Tribunalul Mures a decis suspendarea asocierii dintre Consiliul Judetean Cluj si Iulius Group pana la solutionarea definitiva a cauzei. Sentinta este atacabila in decurs de 5 zile de la data pronuntarii ei - 9 iunie 2006

Nr. de niveluri: S+D+ P+1E si office building cu 5 niveluri: Inaltime nivel: 6,6 m: Suprafata desfasurata: mall - 53.937 mp, office building - 8.000 mp: Parcare: 1.000 de locuri: Hipermarket (4.830 mp): Cinema multiplex (5 sali, capacitate totala: 543 locuri): Food court (12 fast food, 968 locuri): 2 restaurante: 7 cafenele + 1 gelaterie: Sala fitness (693 mp): Spatiu de joaca pentru copii (1.418 mp): Aqua Park (ski nautic, hidrobiciclete, restaurant pe lac): Patinoar: Perete de alpinism: Piscina: Amenajari exterioare peisagistice, fantani arteziene, piste de role, terenuri de tenis: Birouri Clasa A (suprafata nivel 1.600 mp, 3 lifturi de persoane): Hotel.