Consiliul local Deva lasa peste 150 de tinere familii fara pamant, dupa ce le-a atribuit loturi pentru constructia de locuinte. Prin Hotararea 190 din 2006 a fost aprobata fara nici un vot impotriva scoaterea la vanzare a unei suprafete de peste 12 hectare de teren din domeniul privat al municipiului Deva.

Terenul al carui pret de licitatie porneste de la 1,2 euro pe metrul patrat a fost initial atribuit unor familii tinere pentru constructia de locuinte. Ulterior consilierii au hotarat sa-i lase pe tineri sa mai astepte si sa vanda terenul la un pret derizoriu, cu mai bine de 10 ori mai mic decat cel practicat pe piata libera, in zona.

Un teren de peste 12 hecatre situat intr-o viitoare zona rezidentiala a municipiului Deva va fi scos la licitatie miercuri de Consiliul Local al municipiului Deva. Pretul de pornire a licitatiei este derizoriu, 1,2 euro pe metrul patrat, in conditiile in care in zona pamantul se vinde cu peste 30 de euro pe metrul patrat.

Terenul tinerilor scos la mezat

In timpul campaniei electorale toti candidatii au folosit terenul care face obiectul vanzarii ca pe o momeala pentru tineri. Peste 150 de familii urmau sa primeasca loturi ca sa-si construiasca locuinte. Multi dintre acestia au fost anuntati ca le-a fost atribuit terenul si au inceput sa-si caute surse de finantare pentru construirea caselor.

Cu cateva luni in urma tinerii au aflat ca terenul care le-a fost atribuit va fi vandut si ei urmeaza sa primeasca in alta parte parcele sa-si construiasca locuinte. In expunerea de motive pentru fundamentarea Hotararii Consiliului Local se arata ca terenul nu este adecvat scopului propus si ca lucrarile de infrastructura ar fi costat Primaria prea mult.

In consecinta expertii au propus vanzarea suprafetei de pamant. Tinerii insa considera ca puteau sa-si construiasca casele si ca, de fapt, terenul este vizat de cercurile de interese care se ocupa de afaceri imobiliare in municipiul Deva.

De la 1,2 euro, la peste 20 de euro

Consilierii au hotarat ca in schimbul terenului ce urmeaza sa fie vandut tinerii sa primeasca loturi pentru constructia de locuinte in alta parte. Suprafata de pamant necesara noilor loturi urmeaza sa fie cumparata de Primarie de pe piata libera. Agentii imobiliari apreciaza ca in zonele rezidentiale din apropierea municipiului Deva suprafetele de teren depasesc 20 de euro metrul patrat.

In aceste conditii este cel putin ciudata vanzarea cu ceva mai mult de un euro pe metrul patrat a terenului care a fost atribuit tinerilor si achizitionarea, din bani publici a altui teren de pe piata libera la un pret de cel putin 20 de ori mai mare.

Licitatie cu necunoscute

In Primaria Deva nimeni nu vrea sa vorbeasca despre licitatia care va avea loc miercuri. La sfarsitul saptamanii trecute reprezentatii mai multor societati care doreau sa se inscrie la licitatie se plageau ca nimeni nu-i lamureste de unde sa cumpere caietul de sarcini. Caietul de sarcini are cateva inadvertente. Una dintre ele este o cerinta imposibil de indeplinit.

Prezumtivul cumparator trebuie sa prezinte un cazier fiscal eliberat de ORC Hunedoara, in conditiile in care institutia nu este indreptatita sa elibereze astfel de acte.