Senatorul PSD de Cluj Vasile Dancu analizeaza actuala situatie din PSD, Cluj-Napoca, Cluj si Romania: Ardelenii vor avea autostrada cand vor avea un presedinte ardelean la Cotroceni. Romania, victima colaterala in scandalul fregatelor. Atac la Boc, laude pentru Nicoara. Haos in Parlament. La Bruxelles se invata politica. PSD si coruptia. “Grupul de la Cluj” nu exista, dar exista Polul social: ambitia lui Petre Roman care vrea ca partidul lui de apartament sa reintre in viata politica agatat de pulpana PSD. Solutii pentru inceperea urcusului pe Golgota opozitiei. PSD traieste, este un partid viu. Pregatiri pentru atunci cand vom fi la putere.

Reporter: Care este atmosfera din PSD?

Vasile Dancu: Depinde de unde te uiti, probabil. Vechea generatie cred ca este nemultumita de statutul de opozitie, foarte multi s-au obisnuit doar la guvernare. Unii se gandesc masiv doar la revenirea la putere, poate este normal, dar cei mai multi au inceput sa caute solutii pentru inceperea urcusului pe Golgota Opozitiei.

Unii dintre cei care simt ca au pierdut pasul cu timpul prezent se aduna in jurul unor personaje vechi si fac planuri si organizari utopice, ca batranii generali napoleonieni care se jucau cu soldati de plumb prin ospicii pariziene.

Suntem intr-o situatie de reconstructie, ne refacem programele, cautam oameni tineri, cautam un nou limbaj politic, limbaj cu care trebuie sa se obisnuiasca si cei mai vechi. Analizele asupra erodarii guvernantilor si conflictele zilnice ale celor de la putere ne fac optimisti, pe unii, poate chiar prea optimisti. PSD traieste, este un partid viu, acesta este lucrul cel mai important.

Atac la Roman

Rep.: Ce pregateste PSD ca partid de opozitie?

V.D.: Ne pregatim pentru viitoarea batalie electorala cu mai multa inteligenta si rabdare decat pare la prima vedere. Facem studii atente asupra orizontului de asteptare pentru diferite tipuri de segmente sociale.

Cautam solutii pentru o lista de peste 250 de nemultumiri ale populatiei fata de actuala administratie dar si pentru o serie de elemente de imagine negativa pe care le avem noi insine, ca fost partid de guvernare. Vom avea peste 50 de sesiuni de pregatire a oamenilor nostri cu specialisti din Partidul Socialistilor Europeni.

Facem scoli de proiecte cu primarii si consilierii nostri in perspectiva integrarii europene. Mai simplu, in opozitie ne pregatim pentru atunci cand vom fi la putere.

Rep.: Ce este polul social? Va fi o noua formatiune politica sau pur si simplu este vorba de un forum de discutii?

V.D.: Polul Social este o fantasma a unora care cred ca istoria face pasi inapoi. Este ambitia lui Petre Roman care vrea ca partidul lui de apartament sa reintre in viata politica agatat de pulpana PSD. Exista si unii care nu mai pot tine pasul cu modernizarea politica si cauta sa-l valorifice pe Ion Iliescu si nemultumirile sale pentru a prinde locuri in parlament sau in administratie.

Este o iluzie sa crezi ca oameni care au condus Romania in cea mai mare parte din perioada ultimilor 15 ani vor mai putea sa convinga pe cineva ca ei sunt oamenii viitorului, noua stanga.

Orice taran la poarta caruia se va opri o asemenea caravana electorala se va intreba simplu: “Da bine, domnule draga, dumneata de ce n-ai facut toate astea cand ai fost la Putere? Ai fost mai prost atunci ca acum, ori poate crezi ca suntem noi mai prosti acum, decat atunci cand te-am votat?”.

Este un fel de corabie a frustratilor care, daca nu este lasata sa ia stadiul de dezbatere publica, se va scufunda in prima cursa. Pentru unii este singura speranta a fostilor comunisti de a se mai ascunde dupa nemultumirile populatiei.

Ion Iliescu declara ca nu este interesat de aceasta constructie si eu pot chiar sa-l cred, dar in jurul dansului ceilalti lucreaza la o constructie politica, adica un partid. Mi-ar placea sa se faca un asemenea partid ca sa vedem spactacolul scufundarii sperantelor celor care s-au agatat de lumea veche si au blocat mersul mai rapid inainte.

PSD este deschis la dialog cu toata stanga, dar nu putem accepta sa ne faca programul politic partiduletul domnului Roman.

Eliminarea parasutatilor

Rep.: Exista Grupul de la Cluj al PSD? Daca da, ce face el, care este pozitia sa?

V.D.: Nu exista, dar exista. Noi nu am vrut sa facem nici un fel de grup, presa si mediul politic ne-au pus eticheta. Nu l-am creat noi, realitatea l-a creat, fiind probabil o necesitate. Grupul de la Cluj este o atitudine si o putem regasi in Moldova, Muntenia, Oltenia sau Banat. Peste tot unde membrii PSD s-au saturat de centralism, dictaura, birocratie si stagnare.

Toata Romania s-a saturat de aroganta unor oligarhi de Bucuresti si noi am fost primii care am avut curajul sa ridicam fruntea din pamant si sa propunem o schimbare a logicii politice si a organizarii. Ecoul a fost fantastic si ma bucur ca, la un moment dat, ne-a fost mai mult rusine decat frica.

Am militat si militam pentru o politica apropiata de oameni, pentru ca fiecare comunitate sa devina centrul politicii. Descentralizarea si realizarea autonomiei locale sunt cele mai importante scopuri ale noastre, eliminarea parasutatilor politici de la Bucuresti si a arogantei politicienilor inculti si corupti sunt scopuri de la care nu abdicam niciodata.

Social democratia ardeleana, de sorginte occidentala, este o solutie pentru Romania, sau macar pentru partea de Romanie pe care o locuim noi. Grupul de la Cluj este un fel de colegiu invizibil al celor care s-au saturat de inertie si de nomenclaturistii obezi si vor o Romanie care sa semene cu Europa.

Am pornit de la obiective mai mici, legate de propriul partid, dar suntem obligati sa lucram la un proiect de societate pentru Romania post-aderare. Nu suntem un grup disident, suntem loiali echipei PSD, dar stim ca Romania este mai importanta decat PSD. Nu suntem nici spargatori de tara si unitate, nici coloana a cincea, dar suntem o noua generatie politica.

O generatie politica in care avem oameni de la 18 la 88 de ani, care viseaza la o noua Romanie si care nu s-au operat de constiinta pentru a putea dormi mai usor.

Rep.: In ce masura s-a reformat PSD? Este el acum un partid european gata de a ataca alegerile?

V.D.: PSD a facut pasi importanti pentru schimbare, dar mai avem inca multe de facut. In Romania nu exista inca nici un partid european.

Serviciul PD

Rep.: Ati scapat de coruptii din partid?

V.D.: In societatea noastra este greu sa deosebesti albul de negru, lumina de umbra. Dupa 1989 a fost programatic cultivat graul, apele tulburi, defaimarea, amestecul de noroi si stele. Marii inchizitori morali vedem ca au fost securisti, multe tinte ale oprobriului public descoperim ca au fost victime.

Nu s-a facut nici un proces al comunismului, nu stim cine a tras in noi la Revolutie, deci nu prea avem cum sa stim nici alte lucruri cu precizie. Coruptie exista in toate partidele din Romania, mai ales cand ajung la putere. Multi corupti migreaza mereu spre surse de venit de la putere, altii sunt reciclati de cei aflati la putere acum.

PD ne-a luat multi primari si consilieri santajabili cu dosare, facandu-ne un mare serviciu. Pe unii corupti au inceput sa-i scoata din circuit institutiile statului in campaniile de recoltat coruptie ce se desfasoara din cand in cand. De unii vom mai scapa intrucat, cu burta goala, ei nu tin pasul cu opozitia. Nu cred ca am scapat de toti, dar cred ca suntem pe drumul cel bun. Nici un partid din Romania nu va scapa vreodata, complet, de coruptie.

Rep.: Care este activitatea dvs. la Parlamentul european?

V.D.: Fac lobby pentru Romania, pentru integrare. Invat politica europeana si ma minunez ca politica romaneasca nu seamana deloc cu cea spre care ne indreptam. Ne luptam acolo pentru viitoarele bugete ale Romaniei, pentru gasirea sustinatorilor si pentru consolidarea increderii in tara noastra, o misiune foarte grea.

Incerc sa aduc in Transilvania si in judetul Cluj politicieni europeni si investitori pentru a scapa de izolarea de acum. Este o munca de furnica in care suntem solidari toti euroobservatorii, indiferent de partid.

Rep.: Ce parere aveti de colegii din Parlamentul Romaniei care voteaza la 2-3 maini?

V.D.: In Parlament este nevoie de disciplina si rigoare. Actualul haos a fost cultivat de toate conducerile pentru ca sa se poata ascunde dupa haos tot felul de manevre. Nu sunt vinovati cei care voteaza asa, sunt vinovati cei care conduc. Disciplina nu se naste spontan, ea poate aparea doar prin coercitie, stim asta de 5.000 de ani.

Cei care umbla in Mercedesuri cu girofar sunt adevaratii vinovati pentru aceste lucruri triste care se petrec la noi, pentru aceasta democratie de carton, simulata si haotica.

Chioras!

Rep.: Sunteti senator de Cluj. Care este situatia din judet? Dar cea din municipiul Cluj-Napoca? Cum se vede Clujul de la Bucuresti?

V.D.: Cand mergi saptamanal la Bruxelles si Bucuresti, drumul pana acasa, pentru a te reintalni cu familia, pare foarte frumos. Dar Clujul este un oras care nu s-a schimbat deloc dupa venirea noii administratii. Ne lovim de aceleasi afaceri cu asfaltari, de praf, inghesuiala si urbanism fara orizont. Imi pare rau sa constat ca nu se produce marele salt de care aveam nevoie.

Investitorii au inceput sa ne ocoleasca parca mai tare ca inainte. Nimic nu merge. Doar show-uri penibile de televiziune in care primarul noteaza necazurile oamenilor. Analiza mesajelor de la populatie ne arata ca gradul de urbanitate este atat de mic in Cluj-Napoca incat administratia ar trebui sa apara in fiecare zi la televizor ca sa-si ceara scuze.

Judetul inainteaza cu viteza Romaniei, dar aici parca administratia este mai rationala. Liderul liberal care conduce judetul este un om cumpatat care isi respecta pozitia si vrea sa faca mai mult. Se loveste insa de limitarile bugetare ale Romaniei, dar cateodata si de lipsa de ajutor a Guvernului. Cum este privit Clujul de la Bucuresti? Chioras!

Rep.: Ce parere aveti despre megascandalul fregatelor? A cumparat Romania fiare vechi? Cine a luat mita?

V.D.: Nu cunosc detaliile acelui contract, dar stiu ca nu este ceea ce se vede. Este un atac la Tony Blair si guvernul sau, Romania este doar victima colaterala. Nu prea cred ca a luat cineva spaga dintre romani, dar nici nu bag mana in foc. Eterna si fascinanta Romanie este mereu surprinzatoare, cum spune sloganul ales de guvern pentru promovare turistica.

Rep.: Cand vor avea ardelenii autostrada?

V.D.: Cand vor avea un presedinte ardelean la Cotroceni si cand vor vota cu ochii la interesul lor direct, nu ghidandu-se dupa slogane sforaitoare. Atunci cand vor vota gospodari, nu gargaragii de duzina, de-abia atunci se deschid premisele pentru ca sa avem si noi parte egala din bugetul national.

Multi ardeleni au votat pentru valori eterne si cea mai sigura realizare a regatului Binelui, Adevarului, Frumosului sau Dreptatii este Lumea de dincolo. Acolo nu am auzit sa nu fie autostrazi, nu am auzit sa nu fie caldura si lumina... Noi ne prindem mai greu, dar cand ne prindem, sper sa fie definitiv.