Sex periculos

Statisticile medicale indica o crestere a numarului de boli venerice, de la an la an. Cele mai multe cazuri provin de pe urma intretinerii de raporturi sexuale neprotejate, cu prostituate. In Prahova, prostitutia de strada reprezinta un serios motiv de ingrijorare.

Cu ocazia ultimei actiuni de depistare a prostituatelor din Ploiesti, intreprinsa de politisti, s-a descoperit ca toate cele 15 femei prinse ca au iesit la "produs" au diferite boli venerice, in special sifilis.

Conform subcomisarului Florentin Neagu, seful Biroului de Combatere a Infractionalitatii Contra Persoanelor din cadrul IPJ Prahova, "dupa ce am preluat analizele medicale, le-am comunicat si lor ca sufera de boli venerice. Prostituatele au semnat ca stiu acest lucru.

Daca vor fi prinse din nou, in flagrant, ca practica prostitutia, risca sa faca puscarie." Legea penala ii pedepseste cu inchisoarea pe cei care contamineaza cu buna stiinta alte persoane, cu boli venerice sau SIDA. In cazul transmiterii de sifilis, cel vinovat risca intre 1 si 5 ani, iar pentru contaminarea cu SIDA, pedeapsa este cuprinsa intre 5 si 15 ani.

Subcomisarul Florentin Neagu mai spune ca "este destul de greu de probat infractiunea de prostitutie. Ele trebuie prinse in flagrant de cel putin trei ori. Pina atunci le dam doar amenzi. Noi, in Prahova le-am dat intre 5 si 10 milioane de persoana, dar nicio prostituata nu a achitat vreo sanctiune contraventionala.

Nu le mai sperie nici faptul ca ar putea face face inchisoare contraventionala pentru ca nu se mai da asa ceva."

Punct si de la capat

Fara nici o exceptie, toate prostituatele din Prahova, se intorc imediat la lucru, in strada, dupa ce sint amendate de oamenii legii, in baza Legii 61/1991, republicata. Statul nu poate recupera niciodata banii de la fete, atita vreme cit acestea nu au in proprietate nici un bun, pentru a le fi confiscat.

De asemenea, nici veniturile nu pot fi impozitate, atita vreme cit nu sint declarate nicaieri. Politia prahoveana are in evidenta in jur de 40 de prostituate. Ele actioneaza in principal, la iesirea din marile orase, dar si pe DN1, Ploiesti - Campina.

"In prezent, instrumentam un dosar in care o prostituata a fost prinsa de cel putin trei ori in flagrant si pe care o putem acuza de prostitutie", ne-a declarat seful Biroului de Combatere a Infractionalitatii Contra Persoanelor, Florentin Neagu.

Daca clientii ar recunoaste in fata instantei, ca le-au dat bani fetelor in schimbul intretinerii de relatii sexuale cu acestea, dosarele s-ar inchide foarte rapid. Pedeapsa prevazuta de Codul Penal pentru prostitustie este cuprinsa intre 2 si 7 ani. Din pacate, clientii refuza sa colaboreze cu oamenii legii, din diferite motive.

Fie ca sint familisti si nu doresc sa se afle acasa ce au facut, fie sint din alte localitati, din afara judetului si atunci sint oblicati sa faca mai multe drumuri in fata instantei, pentru declaratii. Cei mai fideli intretinerii de raporturi sexuale contra cost, cu prostituatele, sint transportatorii.

Tarifele percepute de "fetitele" din Prahova sint de 200.000 de lei vechi pentru o partida de sex oral si intre 300.000-400.000 pentru sex normal.

Legalizarea prostitutiei, pro si contra

In Romania, subiectul privind legalizarea prostitutiei este departe de a ajunge la un consens. Biserica Ortodoxa Romana se opune categoric acestui fapt si acuza institutiile statului ca nu face nimic pentru eradicarea cauzelor care favorizeaza dezvoltarea prostitutiei.

De ani de zile exista mai multe proiecte legislative depuse de parlamentari, pentru legalizarea celei mai vechi meserii din lume, dar nici pina in prezent nu s-a luat vreo decizie. Prostituatele din Prahova spun ca-si vind trupul pentru ca nu au din ce trai. Lipsa locurilor de munca, a nivelului educational sint cauze ale proliferarii prostitutiei, in fata carora statul se vede neputincios.

La marginea Ploiestiului isi fac "meseria" prostituate cu virste cuprinse intre 19 si 35 de ani. Niciuna dintre acestea nu are mai mult de 10 clase, iar majoritatea sint analfabete. Ele provin din familii dezorganizate, fara venituri si fara nici un fel de orizont.

Marea lor majoritate actioneaza pe cont propriu, dar politistii documenteaza si activitatea citorva care sint sub tutela unor proxeneti. Din informatiile oamenilor legii am aflat ca desi li s-au propus locuri de munca, in functie de calificarea fiecaruia, nicio prostituata nu a acceptat oferta.

Biserica afirma ca nu legalizarea, ci stoparea prostitutiei si recuperarea celor prinsi de ea, constituie calea fireasca de insanatosire morala. In acelasi timp, daca prostituatele refuza sa munceasca intr-o meserie, si aleg doar prostitutia, atunci de ce sa nu le obligam sa lucreze intr-un cadru legalizat?