Peste 1,6 miliarde de lei vechi din bugetul Primariei Dumbravita au ajuns ilegal in contul SC A-Z COM SRL. In 2004, primarul comunei a incheiat un contract cu firma administrata de magnatul Gheorghe Zoicas, zis si „Spargatorul de poduri”, si dupa o zi a achitat peste trei sferturi din valoarea lucrarilor de reabilitare a drumurilor din Chechis.

Dar proiectul n-a fost definitivat nici pana astazi. Acum, mai mult de nevoie decat de voie, primarul a actionat in instanta firma lui Zoicas, dar „gaura” din bugetul local ramane.

In urma cu vreo doi ani, pasunea localitatii Chechis (comuna Dumbravita) a fost vanduta unei societati din Baia Mare. Localnicii au considerat ca banii rezultati din tranzactie ar trebui folositi tot in beneficiul lor si i-au cerut primarului sa reabiliteze ulitele satului.

Asa ca, la sfarsitul lui 2004, in urma unei cereri de oferte, Primaria Dumbravita a incheiat doua contracte cu firma A-Z COM SRL, administrata de Gheorghe Zoicas, intamplator, originar din Chechis.

Zoicas & Trif

Primul contract, incheiat in 15 decembrie 2004, avea drept scop „reabilitare strazi in satul Chechis”, inclusiv asfaltare, contra sumei de 4,399 miliarde de lei (toate sumele sunt exprimate in lei vechi). Desi era iarna si lucrarile de executie nu aveau cum sa inceapa prea curand, Primaria s-a grabit sa achite mai bine de trei sferturi din valoarea lucrarii.

Cu toate ca legea prevede ca „ordonatorul de credite, in calitate de parte contractanta intr-un contract de achizitie publica sau de finantare are dreptul sa efectueze plati in avans catre contractant intr-un procent de 30% din valoarea contractului”. Iar avansul, mult mai mare decat limita stabilita de lege, a fost achitat a doua zi de la semnarea contractului de catre primar.

Pe scurt: in 14 decembrie, firma lui Zoicas factureaza 3,462 miliarde de lei, desi abia in 15 decembrie incheie contractul cu Primaria Dumbravita, iar in 16 decembrie, Primaria achita suma facturata! Graba cu care s-a platit proiectul nu a determinat si respectarea graficului de lucrari.

Pana in prezent, A-Z COM a executat doar o parte din lucrarile platite, desi termenul de finalizare a proiectului a expirat de un an. Receptia lui Peste Lucrarile de reabilitare a strazilor din Chechis trebuiau executate pe doua tronsoane: unul cu o lungime de 2.360 m, in valoare de 2,607 miliarde de lei, si celalalt, cu o lungime de 2.300 m, in valoare de 1,791 miliarde de lei.

Dintr-un simplu calcul arititmetic rezulta ca valoarea lucrarii pe ml difera de la un tronson la altul (991.386 lei/m si 769.049 lei/m)! Dar cu toate ca a incasat 78% din valoarea lucrarii, inca de la finele lui 2004, pana in prezent, A-Z COM nu a executat integral nici macar un tronson din proiect.

Ba mai mult, procesul verbal de receptie a lucrarilor executate in 2005 a fost incheiat in acest an, dupa ce linistea din Primaria Dumbravita a fost tulburata de organele de control! Ciudat e faptul ca, pana in momentul in care ingineria financiara a inceput sa iasa la iveala, primarul Alexandru Trif nu a incercat sa recupereze banii platiti in plus firmei lui Zoicas, desi prejudiciul la bugetul local depasea 1,6 miliarde de lei. Suma la care se adauga folosul nerealizat (despagubiri) de peste 170 de milioane de lei vechi, conform dobanzilor BNR.

Asta desi, in calitate de ordonator principal de credite primarul era obligat de lege sa recupereze „sumele reprezentand plati in avans si nejustificate prin bunuri livrate, lucrari executate si servicii prestate, pana la sfarsitul anului”.

Ceea ce inseamna ca primarul a actionat inca o data in dispretul legii, incalcand si normele metodologice pentru inchiderea exercitiilor bugetare pe 2004 si 2005. Garantia „sparta” Prejudiciul creat bugetului de Stat a fost cauzat si de faptul ca Primaria Dumbravita nu a luat nici un fel de masuri asiguratorii.

Legea privind finantele publice prevede clar faptul ca „ordonatorul de credite are obligatia de a solicita beneficiarului de contract o scrisoare de garantie bancara pentru returnarea avansului, ce trebuie sa fie acoperitoare atat pentru recuperarea avansului acordat, cat si pentru recuperarea prejudiciilor ce ar putea fi aduse fondurilor publice”.

Numai ca, „garantia” prezentata de A-Z COM a constat intr-un proces verbal de custodie pentru 9.790 de tone de piatra sparta.

Pe langa faptul ca o astfel de garantie nu se incadreaza in prevederile legale, valoarea pietrei nu acopera nici pe departe avansul platit de Primarie, iar procesul verbal de custodie nu a fost inregistrat in nici o evidenta a institutiei! Adica piatra pusa la bataie de Zoicas nu a fost inventariata si nu a fost inregistrata in evidentele contabile ale primariei.

Mai mult, nu s-a incheiat un proces verbal de receptie a „garantiei” lui Zoicas. Asa ca, nefiind inregistrat in evidente, contractul de custodie putea fi incheiat oricand, desi e putin probabil ca cele 9.790 de tone de piatra au existat vreodata pe stocul firmei A-Z COM.

Sau daca au existat, cine poate garanta faptul ca piatra nu a fost folosita intre timp de firma lui Zoicas in alte lucrari? GAZETA ofera o recompensa de 100 euro persoanei care poate sa ne dea informatii unde e piatra, adica sute de vagoane! Al doisprezece-lea ceas Insa primarul Trif pare sa fi realizat abia acum ca a incalcat grosolan legea si ca a gestionat dubios banii comunitatii.

Dupa interventia organelor de control, probabil pentru a iesi basma curata, primarul a depus o plangere in instanta prin care cere executarea lucrarilor platite in 2004.

Pentru prejudiciul cauzat bugetului si nerespectarea graficului de lucrari, primarul aduce ca argumente: vremea nefavorabila, incheierea exercitiului financiar, un proiect Sapard de canalizare ce ar putea distruge o parte din lucrarile de reabilitare a drumurilor etc.

Acum, procesul se afla pe ultima suta de metri si, dupa numeroase amanari, primarul spera sa obtina o sentinta favorabila, care sa oblige firma lui Zoicas sa execute lucrarile ce i-au fost achitate in 2004.

Am incercat sa aflam si parerea lui Gheorghe Zoicas, un constructor cu precedente in neexecutia lucrarilor la termen, incasarea dubioasa a unor sume etc., dar, dupa modelul obisnuit, afaceristul din Chechis ne-a trantit telefonul in nas, motivand ca „e pe santier”. Probabil e ocupat cu un nou proiect finantat din bani publici, sau cu o noua demolare fara autorizatie.

Primar descifrand ilegalitati

Alexandru Trif, primarul comunei Dumbravita, incearca sa imbrace in explicatii nevinovate platile nelegale efectuate catre A-Z COM: „contractul a fost adjudecat de A-Z COM, ca era cea mai mica valoare (urmatoarea fiind cu vreo 3 miliarde mai mult). Fiind sfarsitul anului, trebuia sa viram banii, ca altfel ii pierdeam. Trebuia sa-i folosim.

Asta-i nebunia, e un dezavantaj al administratiei publice! (Ha-ha) Constructorul trebuia sa termine lucrarea pana in 31 mai 2005. Dar au aparut niste discutii. A solicitat plata splitului (piatra dura folosita la pietruirea drumurilor sau la prepararea cimentului, n.red.), pe motiv ca nu a fost cuprins in caietul de sarcini.

Discutiile au durat pe timpul verii trecute, apoi au mai fost discutii si intre noi pentru ca a aparut oportunitatea unei finantari pentru canalizare. Asfaltand, nu se mai putea face canalizarea, pentru ca se distrugea. Dar fiind presiunile astea, am stabilit sa asfaltam si vom gasi o cale pentru canalizare. El a asfaltat aproximativ 1.600 metri liniari, celelalte sunt pregatite.

Noi am actionat firma in instanta, solicitand sa execute lucrarile. Cerem daune cominatorii de 10 milioane de lei pe zi intarziere, din momentul in care se va pronunta sentinta. Ultima intelegere era ca vine de saptamana viitoare (saptamana aceasta, n.red.). Acum speram.” Povesti...