Fostul ministru al Agriculturii, deputatul PD de Timis, Valeriu Tabara, este acuzat de "Greenpeace" ca doreste sa schimbe Legea Mediului pentru a-si legaliza propriile culturi de soia modificata genetic.

Dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei neguvernamentale, parlamentarul detine mai multe sute de hectare intr-o zona interzisa in Timis, in Statiunea de Cercetare Lovrin, unde cultiva ilegal aceasta planta, deci se afla in conflict de interese.

"Turnat" la Garda Nationala de Mediu

"Valeriu Tabara a initiat in ultima vreme o campanie intensa in Parlament pentru eliminarea prevederilor din articolul 54 al Ordonantei Guvernului 195/2005 care interzice cultivarea si testarea organismelor modificate genetic (OMG) in ariile protejate si la o distanta mai mica de 15 kilometri fata de acestea", se mentioneaza intr-un document semnat de oficialii organizatiei.

Reprezentantii "Greenpeace" dau exemplul companiei "Grivco", a conservatorului Dan Voiculescu. Acesta a decis sa distruga culturile de soia din Parcul Natural Comana, dupa ce a fost amendat.

Purtatorul de cuvant al "Greenpeace" din Romania, Anamaria Bogdan, a afirmat ca Tabara i-a invitat pe reprezentantii organizatiei neguvernamentale sa mearga la Lovrin sa ii arda culturile. "Am mers la Lovrin si am gasit soia, dar cum "Greenpeace" este o organizatie non-violenta, nu vom distruge nici o cultura sa organisme modificate genetic (OMG).

Este o rusine ca un politician precum Valeriu Tabara incalca in mod deliberat legea si incearca sa o schimbe in favoarea lui. Deputatul Tabara ar trebui sa urmeze exemplul companiei Grivco si sa inceteze imediat sa cultive soia MG", a afirmat Anamaria Bogdan.

Potrivit sursei citate, la una din intalnirile din cadrul Comisiei pentru Agricultura din Parlament, unde deputatul de Timis este si vicepresedinte, acesta ar fi acuzat organizatia neguvernamentala de "crima impotriva stiintei", deoarece desfasoara campanii impotriva OMG.

Reprezentantii "Greenpeace" mai sustin ca au anuntat Garda Nationala de Mediu, careia i-au cerut sa il amendeze pe deputat si sa ii solicite sa isi distruga soia. "De aceasta situatie stie si Ministerul Mediului", a mai afirmat purtatorul de cuvant al "Greenpeace".

Totodata, oficialii organizatiei au cerut conducerii Camerei Deputatilor sa il indeparteze pe democratul timisean din cadrul Comisiei pentru Agricultura.

Miza politica?

Valeriu Tabara nu a putut fi contactat, el fiind in Germania, avand telefonul inchis. Surse din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului sustin, insa, ca totul este doar "un joc politic", pentru ca deputatul ar putea deveni noul ministru al Agriculturii, in cazul in care Gheorghe Flutur ar fi remaniat.

Pentru a evidentia "lupta" sa de cercetator in acest domeniu, stau, totusi, marturie discursurile sale din Parlament, din octombrie 2005. Atunci, Tabara acuza organizatia neguvernamentala, pe care o numea "inchizitia verde a Europei si a lumii", de incompententa.

In opinia parlamentarului, plantele modificate genetic pot fi o sursa de bunastare si de economicitate. "Ingineria genetica este una dintre marile descoperiri ale secolului XX, dupa care s-a trait si se va trai bine in societatea omeneasca in perioadele urmatoare si, probabil, vor fi acele solutii care sa asigure si sanatatea lumii.

Unde vom fi daca aceste descoperiri ale ingineriei genetice nu vor fi acceptate?", spunea deputatul in plen.

Tabara era convins ca, in subteran, este vorba de o campanie a unor functionari din Ministerul Agriculturii si cel al Mediului, astfel ca a cerut abordarea subiectului la cel mai inalt nivel de decizie politica. "Nu este admis ca presiuni de tip extremist nefundamentate sa blocheze cercetari din universitate si institute, sa blocheze relatii stiintifice si economice", a adaugat parlamentarul.

Cultivarea plantelor OMG tolerante la erbicide este o activitate foarte toxica pentru ariile protejate si zonele din jurul lor. Polenizarea, raspandirea semintelor de catre insecte, pasari si vanturi puternice sunt factori care contribuie la contaminarea cu OMG care polenizeaza incrucisat.

Distanta de raspandire a semintelor poate ajunge chiar la 100 de kilometri, in conditiile in care legea prevede ca limita de siguranta este de 15 kilometri.