Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are in vizor mai multe societati din Cluj.

Trei firme sunt in monitorizare postprivatizare (Mechel Campia Turzii, ICPM si Feleacul), pentru o societate s-a incheiat perioada de monitorizare, contractul fiind arhivat in urma indeplinirii tuturor clauzelor contractuale (Fimaro), doua societati sunt in administrare si urmeaza sa fie privatizate (Senzorom si Somvetra Gherla - aceasta din urma pe baza vanzarii de active pe module functionale, in vederea recuperarii creantelor Autoritatii), una a fost transferata la Consiliul Judetean Cluj (Clujana), iar alta se afla in lichidare judiciara (CUG).

Muncitorii de la Mechel Campia Turzii cer ajutorul politicienilor pentru a putea convinge conducerea firmei sa redeschida otelaria si laminorul inchise cu ceva timp in urma. O mie de muncitori au fost trimisi in somaj tehnic si primesc doar 75 la suta din salariu.

La 30 iunie, acestora le expira perioada de somaj tehnic, dar conducerea firmei, de teama unei posibile greve a angajatilor, a decis prelungirea perioadei de somaj tehnic pana la 1 februarie 2007. Angajatilor li s-a propus sa lucreze la alte sectii, dar pe alte meserii decat cele pe care erau specializati, motiv pentru care majoritatea au refuzat acesta solutie.

Angajatii de la Mechel Campia Turzii vor avea o intalnire zilele acestea si cu reprezentanti ai Prefecturii Cluj, iar daca nici aici nu vor gasi sprijin real, atunci vor merge la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului Bucuresti, pentru a incerca rezolvarea problemelor de la otelarie si laminor. Intrarea in greva va fi ultima solutie a sindicalistilor de la Mechel Campia Turzii.

Otelaria si laminorul au fost inchise intrucat patronii rusi au preferat sa aduca tagla necesara pentru producerea sarmei din Rusia in loc sa o produca aici. In contractul de privatizare se specifica insa ca ISCT trebuie sa fie un combinat integrat, adica sa produca otel si produse finite, dar conducerea actuala a decis oprirea fluxului integrat.

Problema majora cu care se confrunta cei de la Mechel este ca angajatii pleaca in fiecare zi din cauza salariului mic, in valoare de opt milioane de lei brut. La ora actuala, angajatii de la Mechel Campia Turzii asteapta ca investitorul rus sa aduca o instalatie de turnare continua, care ar revitaliza intreprinderea.

Costul acesteia este estimat de angajati la 20 de milioane de euro, dar conducerea firmei sustine ca pretul este mult mai mare, ridicandu-se la 100 de milioane de euro.

AVAS a vandut 79,8 la suta din actiunile detinute la Industria Sarmei Campia Turzii catre firma elvetiana Conares Trading cu suma de 1177 de miliarde lei vechi in anul 2003. Un an mai tarziu, firma a inregistrat pierderi de 67 de miliarde de lei si avea 5379 de anganjati fata de 4800, cati are in prezent. Mai a fost insa prima luna cand firma a inregistrat profit.

Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere a fost preluat de Minesa si PAS cu 4,8 miliarde de lei vechi in anul 1999. Firma are 80 de angajati si a inregistrat la acea data un profit de 1,7 miliarde de lei vechi.

Fimaro a fost preluat de PAS in anul 2000 cu suma de 9,6 miliarde de lei vechi. Cu un numar de 334 de angajatI, firma a inregistrat un profit de 3,9 miliarde de lei vechi la data privatizarii. Fimaro a fost infiintata in 1925 si la ora actuala are un 340 de angajati, din care 43 cu studii superioare. Cifra de afaceri pentru anul 2002 a fost de trei milioane de dolari.

Societatea activeaza in domeniul echipamentelor de productie si liniilor tehnologice, constructiilor metalice de inalta complexitate, destinate industriei chimice, usoare, industriei alimentare si celei producatoare de ciment.

Senzorom, cu sapte angajati, a inregistrat pierderi de 235 de milioane de lei vechi si urmeaza sa fie privatizata in proportie de 100% de AVAS. Precizam ca in decembrie 2005, pentru cumpararea Senzorom a fost inregistrata o singura oferta din partea Ben : Ben din Cluj-Napoca.

Senzorom avea atunci un capital de 5532 lei noi impartit in 2213 actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei noi. Obiectul principal de activitate este fabricarea de produse chimice. La acea data, pretul de oferta pentru pachetul de 2.213 actiuni a fost stabilit la 75.688 lei noi, adica un pret de oferta/actiune de 34,2015 lei noi.

Somvetra Gherla are 871 de angajati, este in executare silita si a inregistrat pierderi de 79 de miliarde de lei vechi. Privatizarea se va face prin vanzarea modulului functional. AVAS detine la Somvetra Gherla un pachet de actiuni de 51,9 la suta.

Mentionam ca Somvetra Gherla a mai fost privatizata de doua ori, in 03.10.1996, cu Anton Vasile, si in 13.12.2004, cu Feromat Bucuresti, ambele contracte fiind reziliate in urma nerespectarii clauzelor contractuale, in 02.02.2004, respectiv, 03.04.2006.

Clujana avea, in momentul in care a fost transferata de la AVAS la Consiliul Judetean, 20 de angajati si pierderi de 282 milioane de lei vechi. La ora actuala actionariatul este structurat astfel: 93% din actiuni sunt detinute de Consiliul Judetean, care adminsitreaza in nume propriu 12 procente si in numele AVAS 81 de procente.

Fostii sau actualii angajati detin 5,6% din actiuni, iar 1,2% din actiuni sunt detinute de SIF Oltenia.

Datoriile istorice ale Clujanei, in valoare de zece milioane de dolari, au fost platite in parte prin vanzarea la licitatie a 75% din activele firmei, iar cealalta parte din datorie, adica cinci milioane de dolari a fost convertita in actiuni in aprilie 2004, ajungandu-se astfel la structura de astazi a actionariatului.

De la un numar de zece mii de angajati, cati avea Clujana inainte de 1989, s-a ajuns la 250 de angajati care sunt platiti cu opt milioane de lei vechi salariu brut si bonuri de masa. In toamna se deschid alte linii de productie si se vor face 150 de noi angajari. Deocamdata se produce in proportie de 90% in sistem lohn, adica folosindu-se materialul clientului, Clujana asigurand doar manopera.

“Din aceasta cauza profitul din productia directa este mic si se prefera reinvestirea lui in locul acordarii dividendetelor. Profitul din vanzarea de active, utilaje si marfa pe stoc e folosit pentru dezvolta-rea activitatii productive”, ne-a declarat Gheorghe Feurdean, adminsitrator special din parte Consiliului Judetean.

Directorul general, Ioan Sabin Pop ne-a declarat: “Nu avem magazine de desfacere atat cat am vrea, dar de la data reinceperii activitatii, adica din aprilie 2005 am crescut la zece la suta productia pe piata interna. Este clar ca trebuie sa deschidem mai multe magazine si depozite en-gros in Cluj si tara”.

CUG se afla in lichidare judiciara, are 285 de angajati si a inregistrat pierderi de 91 de miliarde de lei vechi.