Productia agricola din acest an a fost deja compromisa in majoritatea judetelor, nefacand exceptie nici cea din Salaj. Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, ne-a declarat vineri ca cele mai afectate sunt culturile de grau, porumb si legume. Motivul? Ploile si grindina inregistrate in ultimele doua luni.

Umiditatea crescuta din sol si fluctuatiile de temperatura au intarziat cresterea porumbului si a graului, iar potrivit unor specialisti in domeniu productia nu va fi mai mare de jumatate din cea de anul trecut. Tot din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile au fost afectate si terenurile cu fanete, productia de nutret din acest an fiind si ea injumatatita.

La toate aceste probleme se adauga si cele cauzate de inundatii, fenomen care in Salaj a afectat peste 1.300 de hectare de teren agricol, peste 700 de hectare de teren cu pasuni si fanete si 50 de hectare de paduri.

Echipe formate din angajati ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola se vor deplasa in teritoriu pentru analizarea situatiei privind pagubele provocate de inundatii, dar si in localitatile unde nu au fost inregistrate astfel de probleme, dar unde din cauza ploilor culturile sunt deosebit de slabe.

Nu vor fi probleme insa in privinta culturilor de fructe si in special de prune. Ioan Bujita a apreciat ca „la fructe nu sunt chiar atat de mari probleme. Productia de prune va fi cel mai probabil foarte buna, iar asta este bine”. Pentru ca productia de cereale si legume va fi mult mai slaba decat anul trecut exista posibilitatea ca pretul graului si a porumbului sa creasca.

Ioan Marian, producator agricol autorizat din orasul Simleu Silvaniei, ne-a declarat vineri ca „productia de porumb si grau va fi foarte slaba. Oricum, in Salaj este slaba agricultura. Vor castiga de pe urma acestor probleme cei care au in depozite porumb si grau de anul trecut, cand productia a fost foarte buna.

Probabil ca cererea va fi mai mare, oferta va fi mai mica decat in anii trecuti, iar cei care vor vinde vor obtine profit pentru ca vor creste preturile”.

Firmele de asigurari, fericite

Teoretic, cei care au inregistrat pierderi de pe urma inundatiilor si din cauza altor fenomene ar urma sa fie despagubiti. Nu se va intampla acest lucru decat in cazul acelora care au incheiate polite de asigurare. In Salaj, nu au asigurate culturile decat societatile agricole si prea putine persoane fizice.

Directorul societatii Ardaf Salaj, Gheorghe Dehelean, a declarat ca „la noi in Salaj numarul celor care si-au asigurat culturile este infim. Au incheiate polite doar societatile agricole care nu isi permit sa piarda”.

Interesant este faptul ca pana anul trecut doar o parte din firmele de asigurari autorizate incheiau polite de asigurare impotriva inundatiilor si a grindinei, dar din acest an toate aceste firme au intrat pe piata cu astfel de asigurari. Directorul unei alte societati ne-a declarat telefonic ca „abia acum va creste numarul persoanelor care isi vor asigura culturile.

Romanul numai dupa ce i se intampla un necaz trece la masuri. Oamenii vor trebui sa invete ca totul trebuie asigurat ca sa poata dormi linistiti noaptea. In Germania, isi asigura de la mobila pana la centrala din garaj. Totul este asigurat. Nici preturile asigurarilor de la noi nu este mare si polita poate fi platita in mai multe transe”.

Productia slaba de grau va scumpi painea?

Ca prim efect al scaderii productiei de grau va fi, oficial, scumpirea painii si a altor produse de panificatie. „Oricum in Salaj, graul nu este prea bun pentru paine, dar acum cand au fost atatea ploi si inundatii? Vom aduce iar faina din Ungaria.

Cred ca painea se va scumpi, dar nu foarte mult, poate cu o mie, doua de lei, dar nu mai mult pentru ca e mare concurenta”, a fost de parere patronul unei brutarii. Csutak Zoltan, responsabil cu activitatea de productie la firma Pan Emy Crasna, a considerat ca „oricum painea se va scumpi de la 1 iulie pentru ca de atunci creste pretul la gaze si curent”.

Directorul DADR, Ioan Bujita, a fost de parere ca „exista totusi posibilitatea ca lucrurile sa se mai indrepte, dar numai daca va fi vreme buna. Dar cum si pentru lunile iulie si august au fost anuntate ploi, temperaturi scazute si inundatii...”.