Din Directia Agricola s-au desprins in ultimul timp Agentia de Consultanta Agricola si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Directia Agricola a avut chiar si in aceasta situatie mult de lucru.

S-au analizat 50 de proiecte prin programul Fermierul, au fost prinse in selectie 70 la suta din efectivele de animale in vederea eliberarii de pasapoarte pentru aceste animale si s-au primit 40 de solicitari pentru credite FIDA. Despre toate acestea am discutat cu Iuliu Suatean, directorul Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala Cluj.

Reporter: Ce ne puteti spune despre derularea Programului Fermierul la ora actuala?

Iuliu Suatean: Directia Agricola Cluj a primit pana acum 50 de proiecte de ferme prin programul Fermierul si le-a trimis spre analiza bancilor pentru creditare. Bancile asigura credite in valoare de 150 de mii de euro pentru proiectele de realizare a unor ferme si 750 de mii de euro pentru proiecte de realizare a unor unitati de procesare.

La nivelul judetului s-au solicitat pana acum 31,5 milioane de lei noi. Dobanda pentru acesti bani este de cinci la suta pentru ca e negociata de Ministerul Agriculturii. Directia Agricola asigura obtinerea rapida a autorizatiilor de la Mediu, Pompieri, avizele sanitare si Prefectura. Programul Fermierul asigura fondurile necesare pentru cofinantarea programelor SAPARD.

La noi vin oamenii cu ideea de afacere pe care vor sa o faca, iar noi ii ajutam cu realizarea proiectului. Proiectantul trebuie sa fie unul autorizat. Pe baza unui referat pe care care il facem, fermierul poate solicita creditul de la banca.

Rep.: Ce se mai intampla cu evaluarea efectivelor de animale din judet?

I.S.: La ora actuala, peste 70 la suta din efectivele de animale sunt prinse in selectie si facem un control oficial al productiei. Se urmaresc parametrii de productie ai animalelor si se completeaza un pasaport al animalului care cuprinde date despre mama, tatal, ascendentii si descendetii animalului, pasaport care creste valoarea animalului.

Din pacate, nu avem numarul necesar de oameni pentru aceasta actiune, pentru ca se lucreaza numai cu specialisti. Se trimit probe de lapte la laborator, se masoara cantitatile de lapte dat si multe alte operatiuni de acest gen care garanteaza calitatea animalului.

La ora actuala Directia Agricola are in total o suta de specialisti, ceea ce este putin pentru nevoile judetului si pentru implementarea normelor Uniunii Europene in domeniu.

Rep.: Deconturile la motorina se mai fac?

I.S.: Da, se fac. Se acorda subventia pentru toate culturile care au fost infiintate in acest an. E vorba de 7 lei noi la litrul de motorina. Oamenii se plang ca e birocratia prea mare, dar nu avem ce face pentru ca sunt niste norme pe care trebuie sa le respectam.

Pentru cel care are 3 hectare de pamant nu e rentabil sa-si faca dosarul poate, dar cei care au suprafete mari de teren ne cauta chiar inainte sa apara legea.

Rep.: Aveti solicitari la creditele FIDA?

I.S.: Da, avem acum 40 de solicitari pentru ca sunt credite cu dobanda redusa care se dau pentru achizitionarea de animale si utilaje. De asemenea avem credite agricole pentru populare de ferme, pentru achizitii de seminte, pentru lucrari curente.

O alta subventie pe care o acordam e cea care se da la asigurarea produselor agricole, pentru ca e foarte important acum cu schimbarile climatice ca produsele agricole sa fie asigurate. Noi asiguram 50% din valoare produselor.