Celebru pentru Clinica Medicala III, Spitalul de Adulti a reusit sa scape de problema datoriilor. Aici se lucreaza totusi in conditii de subfinantare, iar investitiile se fac doar daca se aloca bani de la Consiliul Local si Consiliul Judetean. Un lucru, insa, este bun pentru angajati& primesc bonuri de masa. Totusi, dar salariile continua sa fie nemultumitoare pentru munca prestata.

Despre toate acestea am discutat cu Mihai Mlesnite, directorul Spitalului de Adulti din Cluj-Napoca.

Reporter: Ce investitii s-au mai facut in Spitalul de Adulti?

Mihai Mlesnite: Investitii s-au facut la Complexul Chirurgie, unde aproape s-a finalizat marirea capacitatii blocului operator. A fost modernizata si Sectia Interne I, care a fost mansardata si extinsa. S-a realizat si pavajul in curtea interioara a Complexului Chirurgie I.

La Cluj, anul trecut, Consiliul Local si Consiliul Judetean au dat spitalelor miliarde de lei bune, dar de la Directia de Sanatate Publica nu am primit nimic. In ce priveste aparatura spitalului, pot spune ca medicii din spital au legaturi cu fundatii din strainatate prin care este adusa aparatura medicala moderna si perfect functionala.

Rep.: Cum sunt salariile la Spitalul de Adulti?

M.M.: Sunt total nesatisfacatoare pentru munca prestata. Datorita celor de la Sanitas, atat medicii, cat si asistentele beneficiaza de salarii ceva mai mari si de bonuri de masa. Cand am venit eu la conducerea spitalului, in 20 februarie, cele 20 de bonuri de masa lunare se dadeau si au continuat sa se dea si de atunci incoace.

Este evident ca sistemul sanitar este subfinantat si de aceea actul medical este prost platit.

Rep.: Ce se mai intampla cu datoriile spitalului?

M.M.: Nu mai avem datorii acum. Cu bugetul pe care l-am primit pe anul acesta ne descurcam pana in septembrie, dar asteptam o rectificare bugetara in vara sau in toamna aceasta.

Anul trecut Casa Asigurarilor de Sanatate nu ne-a decontat servicii medicale de circa opt miliarde de lei si a trebuit sa facem reduceri la capitolele de investitii, pentru ca nu puteam oferi servicii medicale de calitate mai slaba in functie de banii primiti de la Casa.

Exista aparatura moderna care trebuie intretinuta si asta costa, dar nu avem aparatura neautorizata, deci stam mai bine ca alte unitati sanitare.

Rep.: Ce ne puteti spune despre activitatea cadrelor medicale?

M.M.: Avem cadre medicale deosebit de bine pregatite pe medicina interna, chirurgie, ortopedie, obstetrica, psihiatrie si primirea urgentelor. Medicala II este celebra pentru specialistii sai in gastroenterologie, iar Clinica de ortopedie e cea mai veche din tara. Dar medici au nevoie de aparatura moderna care, daca nu se achizitioneaza in timp util, suntem in aer.

De aceea investitiile de la Ministerul Sanatii sunt importante, mai ales pentru informatizarea actului medical, dar nu au mai fost facute de doi ani la noi. Si ar mai fi un inconvenient legat de spitalele pavilionare in general& au o vechime asa de mare, incat reconditionarea lor necesita investitii atat de mari, incat e mai rentabil sa construiesti un spital nou.