Ce stim despre ea? Este de profesie avocat. Din punct de vedere politic, o recomanda cele trei functii: consilier judetean, presedinte al organizatiei judetene de femei din PD Cluj si vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean al PD Cluj. Ce se ascunde in spatele feminitatii am descoperit in urma interviului pe care consilierul judetean Steluta Cataniciu l-a acordat pentru ZIUA de Cluj.

ZIUA de Cluj: Care este motivul pentru care ati intrat in politica?

Steluta Cataniciu: Nu am numai un singur motiv. Din dorinta de a face ceva ce alti politicieni nu au realizat pana in prezent. La modul concret, a face ceva in interesul celor care te voteaza. Mai precis, specific acest lucru, in interesul comunitatii in care traiesti. A fost o provocare pentru mine.

ZIUA de Cluj: De ce ati ales Partidul Democrat?

Steluta Cataniciu: Pentru Traian Basescu, ca lider politic. Sunt un om direct, cu principii! Chiar prea direct pentru politica actuala. La acea vreme, am considerat ca PD reprezenta sistemul in cadrul caruia as fi putut eu, ca persoana, sa fac ceva in sprijinul comunitatii. Aveam multi colegi.

Intrarea in PD, atat a mea, cat si a sotului meu, i-o datoram lui Sorin Apostu (directorul Directiei Tehnice in cadrul Primariei Cluj-Napoca si vicepresedinte al organizatiei municipale PD - n. red.). Intr-o saptamana, ne-a convins sa facem pasul.

ZIUA de Cluj: Ati ales bine?

Steluta Cataniciu: Da! Un alt motiv pentru care am ales PD este faptul ca sotul meu a fost curtat intens de PSD si, refuzand inregimentarea politica, a fost unul dintre primii directori schimbati de PSD in 2001, dupa castigarea alegerilor. La acea vreme, sotul meu, Marius Cataniciu (actualmente director RADP - n. red.) era director general al SC TCM SA - CUG. Tot atunci, PD nu facea politie politica.

ZIUA de Cluj: Sa inteleg ca PD are asemenea preocupari la momentul actual!?

Steluta Cataniciu: Nu cred. Dovada este faptul ca multi directori au ramas in functii pe criterii de competenta.

“Exista proiecte care trec pe baza de troc, intre consilieri”

ZIUA de Cluj: Ce ati realizat, pana in prezent, de la intrarea in politica?

Steluta Cataniciu: La momentul acesta, sunt secretarul Comisiei de Urbanism in cadrul Consiliului Judetean Cluj. Pentru 24 de ore, am fost chiar presedintele acestei comisii, insa am fost “faultata” de doi colegi din Consiliul Judetean. Barbati, bineinteles!

ZIUA de Cluj: Putem sti cine?

Steluta Cataniciu: Nu doresc sa-i nominalizez, pentru ca se stiu ei singuri. Dar sa revenim la realizari. Nu am reusit tot ce mi-am propus, din pricina sistemului din Consiliul Judetean. Calitatea de consilier judetean nu iti confera accesul la parghiile necesare pentru a promova anumite proiecte si a le duce la indeplinire. Exista proiecte care trec pe baza de troc, intre consilieri.

Si, mai mult, in mandatul trecut s-a incercat “neutralizarea” consilierilor judeteni de catre presedintele de atunci, Gratian Serban. Imi place sa cred ca lucrurile s-au schimbat.

ZIUA de Cluj: Marius Nicoara controleaza CJ Cluj?

Steluta Cataniciu: Il conduce!

ZIUA de Cluj: Ce sa inteleg prin raspunsul dumneavoastra?

Steluta Cataniciu: Sa intelegeti ca este presedintele Consiliului Judetean Cluj.

ZIUA de Cluj: Care este relatia dumneavoastra cu Marius Nicoara?

Steluta Cataniciu: Avem o relatie de colaborare buna. Discutam proiectele, unele proiecte.

ZIUA de Cluj: Poate fi acuzat Marius Nicoara de trafic de influenta printre consilierii judeteni?

Steluta Cataniciu: Niciodata Marius Nicoara nu a apelat la trafic de influenta in relatia cu mine. Nici macar in cazul licitatiei din Parcul de Est, de la “Univers T”, acea licitatie castigata de Iulius Group.

ZIUA de Cluj: V-a deranjat faptul ca acea licitatie a fost castigata de Iulius Group?

Steluta Cataniciu: Nu! Au fost mai buni. Oferta lor a fost mai buna decat a celor de la Euromentor si au respectat caietul de sarcini.

ZIUA de Cluj: Daca tot suntem la capitolul licitatii, va mentineti pozitia vis-a-vis de vanzarea garajelor de sub imobilul aflat pe strada Cuza Voda nr. 1?

Steluta Cataniciu: Ma opun in continuare vanzarii garajelor din locatia respectiva. Pentru ca este in detrimentul CJ Cluj ca parcarile de acolo sa fie scoase din patrimoniul institutiei.

Acele parcari nu presupun un cost foarte mare pentru administrarea lor si Consiliul Judetean are un parc auto suficient de mare pentru a folosi parcarile.

Eu consider ca licitarea acestora este o manevra a fostului lider al CJ Cluj, Gratian Serban, care doreste, probabil, sa acopere greselile fostei administratii PSD-iste, atunci cand s-a semnat contractul de vanzare-cumparare pentru cladirea de pe Cuza Voda nr.1.

ZIUA de Cluj: Se apropie urmatoarea sedinta a CJ Cluj. Ce veti face daca veti pierde sprijinul colegilor din Alianta privind sustinerea in aceasta problema?

Steluta Cataniciu: Eu votez doar in interesul CJ Cluj. Daca se va ajunge sa pierd sustinerea colegilor din PD din cadrul CJ, acesta va deveni problema lor, nu a mea. Fiecare este responsabil de votul pe care il da.

“Daca m-ar nemultumi ceva din politica PD, nu as mai fi in partid la ora asta”

ZIUA de Cluj: Apropo de relatii colegiale. Ce relatie aveti cu consilierul local si colega dvs. de partid, Nicoleta Postolache?

Steluta Cataniciu: Suntem colege de partid. Si atat!

ZIUA de Cluj: Cum definiti relatia cu deputatul Daniel Buda?

Steluta Cataniciu: Cu Daniel Buda am avut relatii de prietenie inainte de a intra in PD, fiind amandoi avocati in Baroul Cluj. Suntem la fel de directi si de incomozi.

ZIUA de Cluj: Ministrul Mihail Hardau este sacrificat de PD sau de PNL?

Steluta Cataniciu: Mihail Hardau, dupa parerea mea, ar fi fost un prefect foarte bun. Nu este sigur ca va pleca de la Ministerul Educatiei. Despre cine il sacrifica, intrebati-l pe dansul. El stie cel mai bine raspunsul la intrebarea asta.

ZIUA de Cluj: Cum comentati revenirea lui Radu Berceanu intre liderii PD?

Steluta Cataniciu: Berceanu a fost intotdeauna un lider in PD. Cred ca nu a fost plecat niciodata, ca sa putem vorbi de o revenire a lui. Numirea lui ca ministru al Transporturilor a fost o mutare foarte buna pentru ca este vizibil ca om politic.

ZIUA de Cluj: Cine credeti ca l-a numit ministru pe Radu Berceanu, Emil Boc sau Traian Basescu?

Steluta Cataniciu: La aceasta intrebare a raspuns Emil Boc singur, cand a declarat ca “inainte de a fi facuta publica numirea lui Radu Berceanu la minister, au fost anuntati atat Traian Basescu, cat si Calin Popescu Tariceanu”.

ZIUA de Cluj: Este Berceanu un capitalist adevarat?

Steluta Cataniciu: Din cate stiu eu, este un bun om de afaceri si nu cred ca este rau sa fii bogat cand esti om politic.

ZIUA de Cluj: Puteti sa-mi spuneti trei lucruri care va nemultumesc la politica PD?

Steluta Cataniciu: Deocamdata, nimic! Daca m-ar nemultumi ceva din politica PD, nu as mai fi in partid la ora asta!

ZIUA de Cluj: Sa inteleg ca va multumeste tot ce se intampla?

Steluta Cataniciu: Am raspuns anterior la aceasta intrebare.

ZIUA de Cluj: Putem vorbi de existenta unor grupuri de interese in organizatia PD din Cluj sau in cadrul Consiliului Judetean Cluj?

Steluta Cataniciu: Este o intrebare cam grea. Pomeneam anterior de trocuri. Atata vreme cat ele exista, atunci putem vorbi si de existenta unor asemenea grupuri la nivelul Consiliului Judetean.

Insa, la nivelul PD Cluj, nu cunosc sa existe astfel de grupuri.

“Prin prezenta mea doresc ca lumea politica sa aiba un plus de moralitate!”

ZIUA de Cluj: Sunteti o femeie frumoasa. Cu cine v-ati asemana? Elena Udrea sau Monica Macovei?

Steluta Cataniciu: Anca Boagiu. Suntem amandoua femei dure, care am reusit sa ne pastram feminitatea in aceasta lume a barbatilor. Sau cel putin asa imi place mie sa cred.

ZIUA de Cluj: Veti mai candida la urmatoarele alegeri?

Steluta Cataniciu: Da! Doresc ca cititorii dumneavoastra sa inteleaga ca pentru mine primeaza interesul Consiliului Judetean in tot ceea ce intreprind si, mai ales, ca eu nu fac parte din nici un grup de interese.

ZIUA de Cluj: Ce le promiteti clujenilor?

Steluta Cataniciu: Prin prezenta mea doresc ca lumea politica sa aiba un plus de moralitate. Pot afirma chiar ca femeia in politica poate constitui un reper moral, de care politica si societatea romaneasca, in general, au atata nevoie. Pentru ca, in definitiv, de aici pleaca totul.

Colegii spun despre mine ca am “gura cam mare”, dar, din pacate, acesta este singurul argument al barbatilor atunci cand o femeie are dreptate.