Cea mai buna solutie pentru a iesi din rutina zilnica, dar si pentru a ne destinde este strandul din localitate. Administratorii celor cinci piscine functionale din Cluj-Napoca au inceput sa faca investitii pentru crearea conditiilor cerute de inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP), dar si pentru confortul clientilor.

In acest sezon la Cluj-Napoca functioneaza cinci stranduri: Record, Clujana, Vest, piscina Olimpica si piscina Transilvania. La toate aceste obiective la inceput de sezon au fost executate lucrari de amenajare si de igienizare. Toate dispun de punct sanitar unde se poate acorda primul ajutor si au angajat salvamari.

In incinta strandurilor isi desfasoara activitatea si bufete de incinta in care se pot servi diverse alimente, gustari, sucuri, inghetata.

Directia de Sanatate Publica Cluj are in supraveghere aceste stranduri, controland in fiecare saptamana apa de imbaiere, prin prelevarea de probe care determina nivelul de clor rezidual liber. Daca nu este dezinfectata si schimbata la timp, apa din stranduri poate constitui un focar de infectie.

Reprezentantii DSP afirma ca nu doar proprietarii strandurilor au de respectat regulamente, ci si publicul care le frecventeaza. Nu este suficient sa faci baie intr-un bazin cu apa curata si clorinata ca sa indepartezi riscurile de a merge acasa cu o boala de piele sau chiar cu o enterita. Riscul pentru populatie exista atunci cand incarcatura microbiana este foarte mare.

Cei care folosesc strandurile ar trebui in primul rand sa citeasca regulamentul afisat, in care se specifica faptul ca utilizatorii trebuie sa faca dus prealabil. Din pacate, aceste indicatii nu prea sunt respectate.

Cea mai frecventa boala care poate fi luata din apa strandurilor este conjunctivita de bazin. Aceasta se transmite in situatia in care apa nu este suficient clorinata, dar si atunci cand aceasta contine suficient clor insa este utilizata de foarte multe persoane.

Alte afectiuni pot fi alergiile la clor, enteritele in cazul in care cei afectati au inghitit apa din bazin si, nu in ultimul rand, micoze ale pielii.

Intrarea la strandurile din Cluj este de 50.000 de lei pentru adulti si copiii de peste 7 ani. Copii sub aceasta varsta pot intra gratuit la piscinele clujene.