Puiul mutant de gaina cu patru picioare, o coada, trei orificii anale si cordon ombilical, descoperit in urma cu cateva zile de reporterii ESO intr-o gospodarie din localitatea doljeana Glod, a starnit interesul geneticienilor din intreaga tara.

Oamenii de stiinta au lansat cateva ipoteze extrem de interesante, dintre care cea mai importanta ar fi aceea ca puiul ar putea fi o veriga lipsa in lantul evolutiv. Este vorba de evidentierea unor aspecte in dezvoltarea liniei stramosesti si legaturile speciilor actuale.

Mutatie extrem de complexa, ce apare rar in natura

Una dintre ipotezele geneticianului, specialist si in evolutionism prof. dr. Gabriel Corneanu de la Universitatea din Craiova prezinta puiul ca avand caractere de la grupe sistematice diferite, cel mai vizibil fiind coada, o forma intermediara intre reptila si pasare, iar cordonul ombilical o imitatie specifica mamiferelor.

Profesorul Corneanu spune ca este vorba de o mutatie extrem de complexa, de un tip ce apare rar in natura: “Materialul este extrem de interesant. Este o mutatie genetica care poate fi o problema pentru evolutie. Sunt malformatii fenotipice, cauza poate fi genetica, la nivel de ADN sau cromozom.

«Animalul» a suferit mai multe mutatii, avand caractere de la grupe sistematice diferite. Mutatiile de acest gen apar relativ extrem de rar in natura, majoritatea fiind daunatoare si letale. In unele cazuri evidentiaza aspecte in dezvoltarea liniei stramosesti si legaturile speciilor actuale.”

Nici virusul aviar nu poate fi exclus din cauzele care au stat la aparitia puiului mutant, a afirmat un alt genetician, de la Universitatea Timisoara. “Mutatiile genetice pot fi si accidente provocate de cauze exterioare. Chiar si virusul aviar poate induce mutatii la nivel embrionar”, sustine prof. univ. dr. Mihaela Corneanu.

Veriga-lipsa dintre pasari si reptile

Mutatia somatica aparuta in timpul dezvoltarii embrionare arata ca degetele picioarelor puiului sunt intermediare, intre cele de pasare si reptila, mai spun geneticienii. “Pe langa primordiile de aripi, s-au format si doua perechi primordii de membre.

Cele anterioare au patru degete, intermediare intre degetul de pasare si reptila. Cele posterioare aduc cu membrele de la pasari, iar prima pereche de membre sunt in locul aripilor.

Aripile formate sunt in zona inferioara a gatului, existand de asemenea, pe linia mediana antero-posterioara, o formatiune avand forma intermediara, intre coada de pasare si de peste.

In regiunea abdominala se afla o cicatrice care imita existenta unui cordon ombilical specific mamiferelor, iar capul este similar cu cel de pasare cu cioc, fara dinti”, a mai afirmat Gabriel Corneanu.

Specialistii in genetica animala din Timisoara vor studia mutantul din Glod

Geneticienii au hotarat sa studieze puiul mutant din punct de vedere filogenetic (filogenia - evolutia speciei pana in momentul actual) la un laborator de specialitate, drept pentru care a fost trimis la Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara.

Specialistii vor incerca impreuna cu singurul roman, doctorand in genetica pasarilor, fost profesor la USAMVBT Bucuresti, sa efectueze analize pe linie de genetica moleculara la o pasare normala si puiul mutant.

“Daca geneticienii romani au extras tesut dintr-o mumie cu atat mai mult vor extrage dintr-un os de la acest pui mutant, care poate fi o specie viitoare. Acest exemplar, extrem de interesant poate fi o problema pentru evolutie,” a mai afirmat geneticianul Corneanu.

Alte cauze posibile care ar fi putut duce la aparitia mutatiilor

Printre alte cauze posibile care au stat la aparitia puiului mutant si enumerate de geneticienii cu care am stat de vorba ar fi si factorii teratogeni (pesticide, metale grele, substante chimice mutagene), care au actionat in perioada embrionara sau in timpul formarii gametilor.

Dupa cum sustin specialistii, cercetarile din genetica, asa cum este de exemplu segmentarea genomului, ar putea clarifica etapele evolutiei si totodata ar putea stabili cauzele aparitiei puiului mutant.

Biserica merge pe varianta gripei aviare

Fetele bisericesti spun ca aparitia mutantului din Glod nu are nicio legatura cu semnele apocaliptice, insa nu exclud o legatura cu gripa aviara. “Sunt foarte multe semnele de la Dumnezeu, insa in acest caz nu poate fi vorba de un semn apocaliptic.

Ar trebui ca specialistii in genetica sa studieze mai amanuntit acest pui. Cine stie cum a luat fiinta! Poate fi intr-adevar o abatere de la legile geneticii. Poate variatiile de temperatura, poate chiar gripa aviara.

Tot ce se intampla acum rau sunt inundatiile, gripa aviara, instabilitatea sociala si politica. Acestea sunt semnele unor abateri de la legile divine - legea morala care exprima vointa lui Dumnezeu. Cata vreme ignoram vointa Domnului, niciun efect fara o cauza”, a afirmat parintele prof. Vasile Prescure.