Imi vine in minte, in timp ce scriu, care a fost singura nemultumire a primarului Boc, la raportul celor doi ani de mandat: neputinta de a modifica organigrama institutiei. Un sistem inca deficitar, ar spune Emil Boc. Eu l-as numi “Cooperativa Munca in Zadar!”

Luni, cand nici iarba nu creste (spune o cimilitura romaneasca), este normal ca nici primarul sa nu onoreze cu prezenta Primaria Cluj-Napoca. Motivul il cunoaste tot clujeanul. Sacrificiul national il arunca pe Emil Boc in luptele politice de la Bucuresti. Nici macar stafia acestuia nu bantuie coridoarele institutiei patronate de Boc.

Concluzie: atata liniste de poti auzi musca intonand imnul PD, “Omul bun si pomul copt”. Dar din noaptea aceleiasi fatidice zile de luni, plimbandu-ma, din nou fara rost, pe sub fereastra primarului, apare, brusc, o luminita, semn ca Emil a revenit pe meleagurile natale, punand ordine in hartii, rasfoindu-si mapa de serviciu si agenda de lucru.

Agenda despre care se poate spune ca nu se stie mare lucru, mai ales ca - de marti incepand - primarul este supus unui adevarat maraton. Intalniri, audiente, deplasari in teren, inaugurari, taieri de panglici si cocktail-urile aferente. Toate astea, presarate disciplinat cu directive de partid date prin intermediul telefoniei celulare - metoda SMS, bat-o vina.

Antecamera primarului este mereu plina, intesata de rabdarea si gandurile de “bine” ale cetateanului. La primar se intra in ordinea stabilita de el insusi, intercalarile fiind motivate de “soli” de culoarea Aliantei, care devin instantaneu prioritari.

Daca faci greseala de a-ti face cunoscuta prezenta si, mai ales, intentiile nobile de a-ti face meseria de jurnalist, esti directionat catre biroul mass-media, condus de reputatul ofiter de presa Raimonda Boian. Care, din fericire pentru institutia primarului, nu are niciodata nimic de declarat, sau de pronuntat vis-a-vis de activitatea institutiei.

Biroul ei este puternic sonorizat de telefonul fix, prin care tot timpul se transmite ceva si de cele doua telefoane mobile pe care le foloseste cu dexteritate. Daca stai 15 minute in acel birou, parca asisti la o sedinta a Comanda-mentului Armatei a IV-a, pe timp de razboi. Cu toate astea, la Primarie nu se intampla nimic. Sau, mai bine zis, nimic important fata de activitatea obisnuita. Cine stie?

Popa si Boros, viceprimari cu numele

In birourile viceprimarilor Adrian Popa si Boros Janos se intra mai usor. Disponibilitatea lor pentru comunicare este net in favoarea acestora, in raport cu cea a primarului Boc. Dar, din pacate, ei nu prea au ce comunica, fiind prinsi doar cu luptele din comisiile din care fac parte si care necesita zeci de sedinte pana la finalizarea proiectelor.

Si prin antecamerele lor se preumbla parteneri si prieteni din Alianta, dar totul la scara redusa. In definitiv, amandoi declara ca decizia finala apartine primarului Boc. Cuvantul lor conteaza uneori doar din complezenta. Initiativele lor, definite logistic proiecte, se vad in sedintele Consiliului Local, unde anarhia face legea.

In cele doua sedinte lunare ale CL, pe ordinea de zi poti gasi tot necesarul legislativ pentru a arunca Clujul pe harta Europei. Dar si aici tentatia de a dovedi cat de meritoriu iti este statutul de consilier local face parte integranta din convulsiile teatrale cu care se dezbat problemele locale.

Rezultatele si realizarile se vor afla la urmatoarele alegeri, unde se vor servi electoratului flambate sau impachetate in staniol floral.

Izbavirea vine de la “City Manager-ul” Sorin Apostu

Mana dreapta si, deopotriva, stanga a primarului Boc este un arhicunoscut si apreciat medic veterinar, dr. Sorin Apostu, care l-a sustinut pe Emil Boc la alegerile din 2004 si care ocupa in prezent cel mai “ravnit” fotoliu de la Primarie, cel al directorului Directiei Tehnice.

Din acel fotoliu se poate rezolva aproape orice, cu conditia sa nu se incalce legea si sa nu-l supere pe primar. Pe directorul Apostu il poti gasi mai mult pe teren, acolo unde “arta cere sacrificii”, referindu-ne aici la arta de a transforma Clujul in ceea ce asteptam de 16 ani.

Binevoitor, plin de idei de o complexitate rar intalnita, Sorin Apostu ar putea fi acuzat (insa nu dispunem, inca, de dovezi) pentru revigorarea spatiilor verzi, asfaltarea drumurilor, proiectele centurilor ocolitoare, reanimarea regiilor din subordinea Primariei (cu exceptia RADP, desigur). Nu va recunoaste niciodata, dar visul sau ascuns este sa devina primar al Clujului.

Oricum, este singurul care incearca sa-si justifice activitatea si care, in aparenta, isi merita locul. “Omul sfinteste locul”, se mai spune la romani. Primaria este “sfintita” de clujenii care v-au pus acolo, domnilor edili. Nu uitati asta!