Unul dintre fostii bodyguarzi ai lui Miron Cozma, Florin Ioan Penciuc, este azilant politic cu acte in regula in Marea Britanie, dupa ce doua tribunale au judecat cauza sa. El a fost condamnat in tara la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, insa la pronuntarea sentintei ajunsese deja in Anglia. Autoritatile romane au cerut extradarea lui Penciuc, dar fara succes.

Astfel, la 7 ani de la plecarea acestuia din tara, autoritatile au pierdut lupta cu fostul bodyguard.

Florin Ioan Penciuc a fost si garda de corp a diverse personalitati, printre care si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, dat fiind faptul ca in perioada 1992-1993, cand a trebuit sa isi satisfaca stagiul militar, a fost repartizat la o unitate de elita din Bucuresti, avand ca misiuni apararea si protectia unor personalitati politice.

Dupa ce a terminat Armata, Penciuc a devenit antrenor-coordonator al garzilor de corp ale fostului lider al minerilor, Miron Cozma. Fostul bodyguard a parasit tara in 1999, cu putin timp inainte de a fi arestat, pe numele sau fiind emis un mandat de cautare prin INTERPOL.

In toamna anului trecut, Penciuc a fost retinut in Anglia, dupa ce pe numele sau a fost formulata o cerere de extradare, de catre Tribunal Hunedoara, prin Ministerul de Externe si Ministerului Justitiei. Oficialii romani au mentionat, la vremea respectiva, ca fostul bodyguard a fost condamnat, in lipsa, pentru trafic de influenta, pentru care a primit 5 ani de inchisoare.

Pe de alta parte, desi neoficial se vorbea despre faptul ca Penciuc ar fi suspectat de spionaj, avand relatii apropiate cu mai multi agenti secreti, care ar fi lucrat sub acoperire ca instructori de arte martiale la asociatia sportiva pe care fostul bodyguard o conducea, respectiv "Shogun".

Dupa ce oficialii au formulat cerere de extradare, Penciuc a fost retinut in Anglia pentru o scurta perioada de timp si, in paralel, a inceput judecarea procesului de extradare.

Victima a serviciilor secrete?

Cu toate acestea, Florin Penciuc si-a sustinut in permanenta nevinovatia si a afirmat ca este o "victima a sistemului", acuzand direct serviciile secrete romanesti, SRI si fosta unitate 0215 ca i-ar fi inscenat un dosar.

Despre el se spunea ca, activand in aproprierea unor personalitati ale vremii, ar avea informatii puternice din interiorul sistemului si cu atat mai mult ar fi periculos pentru servicile secrete romanesti.

Apropiatii fostului bodyguard sustineau ca, de fapt, se urmareste aducerea lui in tara, intr-o inchisoare, pentru a-l folosi la condamnarea lui Miron Cozma. Cei incriminati au negat, insa, toate acuzele aduse de Penciuc si apropiatii lui.

A primit azil politic in Anglia

Dupa un proces de durata, Florin Ioan Penciuc a primit azil politic in Maria Britanie, devenind, astfel, beneficiarul celei mai inalte forme de protectie legala acordata de un stat impotriva tarii de origine a solicitantului. Mai mult decat atat, Penciuc a afirmat ca Tribunalul care a judecat cazul sau a recunoscut gravitatea faptelor comise de autoritati impotriva sa.

"Faptul ca mi s-a acordat statutul de refugiat politic in perioada cand se desfasurau procedurile de extradare, de care tribunalul de azil avea cunostinta, si apoi a fost refuzata si cererea de extradare, arata cat de grav a fost considerat cazul meu", sustine fostul bodyguard.

El pretinde ca implicarea autoritatilor si, in special, a Serviciilor Secrete din Romania in condamnarea suferita in Romania a fost observata chiar si de oficialii INTERPOL.

Dupa 7 ani in care a stat in Anglia si dupa un proces de durata, care a intors pe toate partile cazul, cererea Guvernului roman a fost respinsa de Tribunalul special de extradari din Anglia, in urma cu circa o luna.

"Intrebarea esentiala la care a trebuit sa raspunda Tribunalul a fost daca in mentinerea cererii de extradare, Romania nu comite abuz.

Tribunalul nu s-a oprit, insa, aici, ci a analizat si efectele interpretarii legilor si a conventiilor internationale semnate de ambele state si a decis ca, in lumina interpretarii acestor legi si a conventiilor internationale, citez: "In baza punctelor de vedere ale interpretarilor, daca procedura de extradare ar continua, aceasta ar constitui din nou un abuz".

Sistemul de Justitie britanic este extrem de dur, dar tocmai de aceea este recunoscut si respectat in intreaga lume, pentru ca, se stie, este un sistem care functioneaza bine si da rezultate", a precizat Florin Ioan Penciuc.