Mai multi angajati ai societatii care se ocupa de inchiderea si ecologizarea fostei exploatari miniere Valea de Brazi din judetul Hunedoara, respectiv "Cominco" SA Bucuresti, Filiala Oltenia, sunt cercetati penal de catre Politia orasului Uricani, dupa ce au fost prinsi ca au sustras fier vechi de pe fosta platforma miniera si au incercat sa-l valorifice.

Ancheta se desfasoara sub directa supraveghere a procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Petrosani, iar surse bine informate vorbesc despre o posibila implicare a unor persoane cu functii de raspundere in aceste furturi, dat fiind faptul ca fierul vechi sustras a fost transportat ziua in amiaza mare cu doua autoutilitare apartinand "Cominco".

Zeci de miliarde pentru inchiderea minei

EM Valea de Brazi a fost inchisa in anul 2005, iar licitatia pentru dezafectarea cladirilor, izolarea lucrarilor miniere si ecologizarea perimetrelor a fost castigata de SC "Cominco" SA Bucuresti, Filiala Oltenia.

Beneficiarul contractului este Ministerul Economiei si Comertului, prin SC "Conversmin" SA Bucuresti, aflata in coordonarea MEC, specializata pe lucrari de inchideri de mine si prin care se deruleaza fondurile alocate in acest scop.

Valoarea totala a proiectului "Lucrari de inchidere si ecologizare a Minei Valea de Brazi" se cifreaza la circa 27 de miliarde lei vechi, conform datelor oficiale, iar lucrarile au demarat anul trecut.

Conform uzantelor, deseurile feroase recuperate de pe platforma miniera trebuie colectate intr-un depozit, iar o societate care are contract cu "Conversmin" se ocupa de valorificarea acestora, pe baza de procese-verbale, banii rezultati din aceasta operatiune urmand sa fie varsati in contul firmei.

Prinsi cu fierul vechi in autoutilitara

Desi contractul incheiat intre antreprenorul general si beneficiar prevede clar ce se intampla cu deseurile metalice rezultate in urma dezafectarii cladirii, mai multi angajati ai "Cominco" s-au gandit sa valorifice pe cont propriu fierul vechi, fara sa mai astepte contractorul, mai ales ca in Valea Jiului exista o multitudine de centre de colectare.

Spre nesansa acestora, angajatii "Cominco" au fost prinsi de politistii din Uricani cu fierul vechi in autoutilitarele firmei.

Comandantul Politiei Uricani, Danut Mocanu, a declarat ca "dosarul penal este in lucru sub supra-vegherea procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani".

Am incercat sa aflam pozitia SC "Cominco" SA, Filiala Oltenia, referitoare la acest subiect, dar fara succes. Seful punctului de lucru de la Valea de Brazi, care lipsea din zona, a refuzat sa se pronunte telefonic asupra subiectului in mod oficial, precizand ca acest lucru il va face doar in scris.