„Am mers pe principiul ca sunt oameni care lucreaza foarte bine pentru comunitate. In ceea ce-l priveste pe domnul Savin, l-am intrebat si pe dansul, am vorbit si cu oameni care il cunosc si am inteles ca nu are nici un dosar pe numele lui. In justitie, are unul singur, in care este chemat in calitate de martor. Savin nu are nici un fel de imunitate.

Daca se dovedeste ca este vinovat, va raspunde in fata legii. Eu, una, nu am nici un fel de tangenta cu zonele de ancheta. Nici cu judecatori, nici cu altcineva". Aceasta este placa pusa de presedintele PD Prahova, Roberta Anastase, la intrebarea "De ce Savin?", pusa obsesiv de toata presa, locala si centrala (desigur, in afara de publicatiile care au reclama la Hotel Alexandros, din Busteni).

Daca ne-ar fi intrebat pe noi (da, l-am ascultat si noi pe Basescu, nu avem pretentia sa fim consultati decat de asistente medicale cu picioare lungi si tate mari), am fi raspuns prompt, consultand dosarele "altPHel", pe care ne gandim sa le scoatem la licitatie, pentru campania electorala.

Savin a avut o aplecare deosebita spre arta spalarii banilor

Cum cel mai des Savin pune mana pe bani, asta spala. Si pentru ca de un astfel de mister Proper e nevoie in orice casa, Savin apare in anchetele DNA intr-o companie selecta, alaturi de Sergiu Sechelariu si Viorel Hrebenciuc.

Povestea noastra incepe in anul 2002, cand Mihaela Balescu, fosta directoare la BRD Busteni, acorda un amarat de credit de 160.000 de dolari firmei Sanoplast (fosta SC Hedef Impex SRL), controlata de Savin.

Daca aveti o firma modesta si va intrebati cum puteti obtine un asemenea credit, luati de aici reteta, iar voi musai sa va gasiti un om la banca dispus sa faca urmatoarele: sa mareasca cifra de afaceri de la 270 de milioane de lei la 11 miliarde, iar in loc de pierderi sa va faca un cadou pe hartie de 1,5 miliarde profit. Astfel, orice banca va va felicita pentru ca ii sunteti client.

Pentru ca cifrele Sanoplast aratau de la luna la luna mai bine decat porcul ala din reclama cu tipul care vrea sa-si vada contul, Sanoplast a ajuns sa primeasca in total de la BRD Busteni suma de 275.000 de dolari. De la Mihaela, cu dragoste!

Daca pana aici totul e clar, de acum s-ar putea sa va fie un pic mai greu sa intelegeti, pentru ca banii au intrat in masina de spalat a lui Savin, faptele derulandu-se ca intr-un film de actiune. Administratorul firmei Sanoplast, Valentina Telegaru, era doar sora Mihaelei Balescu, cea care a acordat creditele, ca sa contrazicem zicala cu afacerile facute cu rudele.

De la Sanoplast, banii pleaca la Bucuresti, unde sunt ridicati de actionarul majoritar al SC Acumulatorul, Nae Nicolae, un apropiat al lui Savin. Printr-un interpus, Nicolae cumpara un teren de 23.000 de mp, in comuna Stefanestii de Jos, din judetul Ilfov.

Ca un facut, doua treimi din acest teren ajung in proprietatea sotiei lui Sergiu Sechelariu, la un pret de zece ori mai mic decat cel cu care fusese achizitionat de Nicolae. Avem si aici legaturi de familie, pentru ca filmul sa le placa si doamnelor: madam Sechelariu, care a pus un pret de un milion de euro pe teren, este nasa fiicei lui Nicolae. Andarstend?

Cerem ajutorul autoritatilor, ca noi nu mai intelegem nimic. De urma banilor a dat Garda Financiara, care a spus povestea si la PNA Ploiesti, care a luat-o la intrebari pe Mihaela Balescu. Stransa cu usa, aceasta a preferat sa raspunda libera la intrebari, din Turcia, unde a plecat sa se linisteasca, acum trei ani.

Iata ce spune duduia anchetatorilor, intr-o scrisoare in care declara ca a fost obligata de Savin sa acorde creditul: "Dupa ce i-am dat banii lui Savin, prin creditarea unei firme din Busteni, acesta mi-a spus ca terenul este pe numele lui Nae Nicolae si ca va fi vandut unei firme straine, cu un milion de dolari, iar acesti bani vor fi impartiti la patru persoane, si anume: Nae Nicolae, Emanoil Savin, Viorel Hrebenciuc si Sergiu Sechelariu".

Oarecum logic pentru justitiarii acestei tari, procurorul PNA Nicolae Petrosel (bravo, bai!) disjunge in mod ciudat cauza, pentru a-l scoate pe Savin basma curata, dupa care se retrage la Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau. Mihaela Balescu primeste sapte ani de puscarie, dar nu-i face, pentru ca, daca ati uitat, e in Turcia.

Sergiu Sechelariu este bine-mersi, ca sa nu mai vorbim de nea Viorel Hrebenciuc, sa traiti, maestre!

Savin poarta o adanca pretuire cladirilor vechi. Si ieftine

Savin este un primar jucator si nu se poate opri prea repede (chiar daca prietenii lui sustin ca joaca pocher mizerabil, pierzand, cu folos?, sume mari de bani). El a reusit sa cumpere fostul Centru de Plasament din Busteni, evaluat initial la 37 de miliarde, cu numai 8 miliarde.

O afacere buna, nu-i asa? O afacere despre care am mai vorbit si care insa abia acum a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie, care a cerut documentele care au stat la baza ei.

Inainte de 1945, cladirea care a intrat in patrimoniul de familie al lui Savin era una dintre cele mai frumoase din oras, aici functionand, ani de zile, cazinoul, care era la mare concurenta cu cel din Sinaia. Maresalul Antonescu il transforma in centru pentru copii orfani, destinatie care este pastrata si dupa venirea comunistilor la putere.

Dupa '89, el intra in patrimoniul Consiliului Judetean Prahova, dar o multime de priviri pesediste lacome se indreapta cu nesat asupra fostului cazinou. In februarie 2003, se face prima evaluare, care ajunge la suma 33,6 miliarde lei.

Pentru a fi mai usor de matrasit, cateva luni mai tarziu, cladirea este transferata gratis, printr-o hotarare dirijata de Mircea Cosma, in patrimoniul unei obscure societati aflate sub conducerea Consiliului Judetean, S.C. Hidro Valea Prahovei.

Cu stiinta lui Cosma, presedintele de atunci al Consiliului Judetean, Hidro Valea Prahovei face un alt raport de evaluare si imobilul ajunge sa valoreze suma de 17,4 miliarde de lei. Era bine, dar se putea mai mult.

In 08.09.2003, Hidro Valea Prahovei organizeaza o licitatie, pornind de la valoarea de 15 miliarde de lei. Ca un facut, nu se prezinta nimeni. Se organizeaza o a doua licitatie, in 18.09.2003, la care participa SC Axa Construct, din Bucuresti, care isi adjudeca imobilul, cu suma de 8,4 miliarde de lei.

Cum Axa Construct nu e decat un simplu intermediar, societatea vinde repede imobilul unei alte firme, pe numele ei Grand Palace SRL. Dar actionarii Grand Palace SRL sunt Rodica Savin, sotia actualului primar al Busteniului, si Violeta Sechelariu, sotia lui Sergiu Sechelariu. Punct ochit, punct lovit.

Epilog temporar

Cel mai prost, frustrat, insignifiant (adica neinsemnat, domnule prefect) ar trebui sa se simta acum domnul (sanchi!) William Branza, care se intreaba, pe buna dreptate, iar aici il sustinem si noi, eventual jucand rolul ecoului: "Dar eu ce-am, bai, fratilor?"