Pentru beneficiarii medicamentelor compensate vin vremuri grele. Actualele produse farmaceutice, care acum se compenseaza cu 90% vor fi procurate, in curind, cu o reducere de numai 50%. Scopul declarat al acestui demers este acela ca numarului beneficiarilor sa creasca. In prima faza s-a decis ca separarea pe liste sa nu se mai faca dupa pret, ci dupa grupa terapeutica. Mai exact, se va cauta cel mai utilizat medicament din grupa respectiva, acesta fiind singurul compensat 90%.

Celelate produse se vor compensa doar cu 50%. Listele urmeaza sa fie finalizate pina la 1 octombrie, iar reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate trebuie sa vada daca se incadreaza sau nu in sumele care ii sint repartizate. Cel putin deocamdata, la Casa de Asigurari de Sanatate Prahova nu a fost comunicat nimic. "Se vor schimba listele, cu certitudine. In aceasta formula cheltuielile sint extrem de mari", anunta, acum citeva zile, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Prahova, Gheorghe Alexandru.

Mentionam ca numai in cursul lunii iunie, in judetul nostru s-au cheltuit, pentru medicamente compensate si gratuite, 87.838.350.000 lei vechi. Pentru ca un medicament sa fie inclus pe lista compensatelor trebuie sa aduca un beneficiu clinic major. Mai pot fi incluse produsele care au aceeasi indicatie terapeutica cu gama de produse existente pentru o anumita afectiune si aduc o reducere a costului terapeutic.

De asemenea, pe listele cu medicamente compensate si gratuite vor fi excluse medicamentele depasite terapeutic, precum si medicamentele la care s-au semnalat noi tipuri de reactii adverse. Excluse vor fi si medicamentele care si-au schimbat statutul de eliberare si au trecut de la statutul de medicamente eliberate numai pe baza de prescriptie medicala la statutul de medicamente eliberate fara reteta.