iar presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, se va reintoarce la Bucuresti dupa o perioada de convalescenta, putem spune ca Grupul de la Cluj va prelua fraiele PSD. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru BZA, Vasile Dancu prezinta noile directii pe care le va impune in aceasta calitate partidului si da un ultimatum conducerii actuale.

Astfel, Dancu spune ca Grupul de la Cluj mai face o incercare, pentru ca “spera ca impreuna cu Mircea Geoana va putea relansa partidul”.

Cu Dancu la conducerea Departamentului de Strategie si Reforma si Rus reintors la Bucuresti,Grupul de la Cluj piloteaza PSD.

Reporter: E adevarat ca veti prelua din toamna conducerea Departamentului de Strategie si Reforma din cadrul Partidului Social Democrat?

Vasile Dancu: Da, e adevarat. Mi s-a propus sa conduc acest departament si voi incepe lucrul la Bucuresti in aceasta toamna.

Rep.: Ce veti face in aceasta calitate?

V. D.: Voi face ceea ce se intelege si din titulatura acestui departament, dar mai exact voi lucra la continuarea reformei inceputa de PSD inca din martie anul trecut la ultimul nostru congres. Am in minte trei directii de abordare a muncii mele in cadrul acestui departament.

In primul rand, doresc ca sa ajut la cresterea puterii organizatiilor teritoriale, astfel incat participarea lor la deciziile partidului sa fie una functionala, ceea ce inseamna totodata si cresterea partidului in ochii electoratului pe care organizatiile teritoriale il au.

In al doilea rand, doresc modernizarea partidului, asa incat sa ajunga cu adevarat un partid european, cu o comunicare interna buna si de jos in sus, nu numai de sus in jos, cum s-a intamplat pana acum. E vorba de o modernizare pe linia socialismului contemporan din Europa.

De asemenea, vreau sa ajungem la o imbunatatire pe linia resurselor umane din cadrul partidului si dorim castigarea de noi teritorii ale electoratului in mediul urban si in randul tinerilor. Asta nu inseamna o neglijare a electoratului deja existent, ci doar gasirea unui nou tip de electorat. In al treilea rand, doresc ca PSD sa aiba un alt tip de comunicare cu presa decat a avut pana acum.

Asta inseamna o mai buna comunicare, mai directa. E necesara o comunicare mai buna si cu masa electorala, dar si cu societatea civila.

Lui Gusa nu i-ar conveni sa fie inghitit de PSD

Rep.: Care va fi relatia PSD cu partidul lui Cozmin Gusa?

V.D.: PSD este un partid mare, trebuie sa-l reconstruim, e drept, dar nu putem avea legaturi cu alte partide, iar PIN e un partid mic care acum se formeaza. Suntem in opozitie, si de pe aceasta pozitie putem colabora, dar nu cred ca i-ar conveni nici lui Cozmin Gusa ca partidul sau sa fie inghitit de PSD.

Rep.: Cum apreciati politica lui Cozmin Gusa, de apropiere de Federatia Rusa?

V.D.: Cozmin Gusa e unul din prietenii mei, dar trebuie sa recunosc ca nu inteleg intotdeauna ceea ce face el in spatiul public. Totusi cred ca Romania nu ar fi trebuit sa piarda piata economica pe care o reprezinta Federatia Rusa.

E o piata pe care noi am pierdut-o si pe care au castigat-o altii, doar pentru ca noi am vrut, si se pare ca vrem in continuare chiar dupa 15 ani, sa demonstram ca nu mai avem nici o legatura cu politica acestei zone.

Iliescu ramane cu Senatul

Rep.: Care va fi rolul lui Ion Iliescu in cadrul partidului incepand din aceasta toamna?

V.D.: Rolul lui Ion Iliescu in cadrul partidului nu se va schimba, chiar daca eu preiau conducerea acestui departament.

El va ramane presedintele fondator si onorific al partidului si va avea de asemenea rolul sau in cadrul Senatului Romaniei.

Rep.: Aveti un om pentru presedintie?

V.D.: In PSD exista oameni buni si bine pregatiti, dar acest lucru trebuie analizat.

Grupul de la Cluj - o atitudine

Reporter: Putem aprecia ca din toamna politica partidului va fi preluata de Grupul de la Cluj?

Vasile Dancu: E prea mult spus. Grupul de la Cluj e mai mult o stare de spirit, o atitudine, nu o suma de persoane care vor sa preia puterea in partid. Grupul de la Cluj mai face insa o incercare, pentru ca spera ca impreuna cu Mircea Geoana va putea relansa partidul.

Atata doar ca partidul inseamna si oameni care nu doresc reforma si acesti oameni trebuie convinsi ca e necesar sa facem o schimbare.