Un sfert din Bugetul Consiliului Judetean a fost repartizat ieri sustinerii Directei pentru Protectia Copilului. Consilierii judeteni au votat si asocierea cu Consiliul Local Floresti pentru construirea Parcului Industrial Tetarom 3, precum si strategia de modernizare a Aeroportului. Se preconizeaza ca in 2020 Clujul sa aiba un milion de pasageri pe an. Modernizarea aeroportului vizeaza prelungirea si largirea pistei de aterizare-decolare si construirea unui terminal, in valoare de 24 de milioane de euro.

Consilierii judeteni au analizat ieri situatia Directiei pentru Protectia Copilului si au acordat cu greu sumele necesare pentru plata personalului, ce consta in 1200 de specialisti, care deservesc peste 10 mii de persoane cu handicap, varstnici si copii institutionalizati.

Consilierii au obiectat ca sunt multe posturi duble in aceasta institutie, adica prea multi sociologi, medici si asistenti sociali. La insistenta presedintelui Consiliului Judetean, Marius Nicoara, s-a votat totusi structura de personal a Directiei si s-au acordat 235 mii lei noi pe an pentru functionarea Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu din cadrul DPC.

A fost aprobata si infiintarea Centrului de zi de la Gherla, cu noua angajati, ca urmare a inchiderii Centrului de plasament Casa Piticilor. Mentionam ca la Gherla, Biserica Greco-Catolica a revendicat trei sferturi din cladirea pe care DPC o avea in localitate, iar spatiul trebuie eliberat.

Consilierii judeteni s-au aratat nemultumiti de faptul ca 33 la suta din bugetul Consiliului Judetean se duce pentru sustinerea acestei Directii si au cerut ca si Consiliul Local Cluj-Napoca sa fie cooptat in sustinerea financiara a centrelor DPC.

Consilierii judeteni au votat apoi hotararea privind asocierea dintre CJ si CL Floresti pentru construirea parcului Industrial Tetarom 3. Acest obiectiv va aduce 15 mii de locuri de munca pentru clujeni si va reprezenta o dezvoltare spectaculoasa a zonei, considera consilierii.

Consilierul PSD Dan Canta s-a declarat revoltat de faptul ca o firma din Sibiu a castigat licitatia de realizare a unei parti a lucrarilor la Parcul Industrial, desi consilierii cerusera expres ca firmele care lucreaza la acest parc sa fie numai din judetul Cluj.

Presedintele Consiliului Judetean a precizat insa ca aceasta licitatie nu poate fi anulata si este vorba despre o firma clujeana care are ca partener o firma din Sibiu.

In sedinta de ieri consilierii au aprobat si strategia de modernizare si extindere a Aeroportului in perioada 2007-2025. Se doreste ca in 2020 sa se ajunga la un milion de pasageri care sa foloseasca Aeroportul din Cluj. Principalele investitii vizeaza construirea unui terminal pentru pasageri, cu o capacitate de 300 de mii de persoane (19,6 milioane de euro).

Aeroportul va mai beneficia si de un terminal cargo care va deservi activitatea economica a Regiunii de N-V, implicand costuri de 3,5 milioane de euro.

De asemenea, va fi extinsa platforma de imbarcare-debarcare, in contextul sporirii curselor charter (2,8 milioane de euro), iar pentru decongestionarea traficului aerian se vor construi doua cai de rulare suplimentare (3,2 milioane de euro).

Pista de decolare-aterizare va fi prelungita si largita (14 milioane de euro) si se va mari spatiul de parcare a aeronavelor cu 20 de mii de mp (2,8 milioane de euro). In cele din urma, se va mai construi un terminal cu o capacitate anuala de 600 de mii de pasageri, in anul 2017 (24 de milioane de euro).