Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan, sustine ca revolta sinistratilor din Tarlisua a fost cauzata de "instigari venite din partea partidelor politice, a unor grupuri de interese sau chiar jurnalisti".

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a raspuns, astfel, unei intrebari din partea unui ziarist care a vrut sa afle ce masuri au luat autoritatile judetene dupa revolta de duminica trecuta, cand circa 70 de sinistrati au inconjurat Primaria si au cerut schimbarea din functie a primarului si a consilierilor locali.

"Nu am avut ce masuri sa luam. Acolo a fost liniste si lumea si-a vazut de treaba, dar au mers unii lideri politici care au instigat lumea la revolta. Altii care au interese au procedat la fel, ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca s-a dus un jurnalist de la o televiziune locala care i-a provocat si el pe oameni sa se revolte", a spus prefectul.

El a refuzat sa dea nume, dar a adaugat ca este dezamagit de atitudini de acest gen, care, in loc sa ajute la rezolvarea situatiei, mai mult ingreuneaza lucrurile.

Potrivit unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, prefectul s-ar fi referit la liderii PC si PSD din judet, care i-au indemnat pe reprezentantii in Tarlisua sa se revolte impotriva primarului (membru PNL), Stefan Perhaita, si a Consiliului Local.

Potrivit sursei citate, Guvernul va trimite la Tarlisua materiale de constructii, iar acelor familii care nu au bani sa-si refaca singure casele li se vor repartiza si sume ce pot ajunge pana la 7.000 RON (70 de milioane de lei vechi). Pana in prezent, un numar de opt organizatii si firme au anuntat ca vor sa construiasca locuinte pentru sinistrati, statul urmand sa refaca restul de pana la 46.

"Avem informatii ca in sedinta Guvernului de azi (miercuri - n.r.) se va aproba pentru Tarlisua suma de 70 de miliarde lei vechi, bani din care sa refacem casele si infrastructura. Vom face licitatii si vom alege firmele care depun cea mai buna oferta", a declarat prefectul.

Acesta a mentionat ca nu isi asuma promisiunile subprefectului Gheorghe Tuta, care sustine ca firmele care au lucrat la degajarea cailor de acces (printre care si "Trameco" Oradea, controlata de omul de afaceri Beniamin Rus) vor fi preferate si la refacerea infrastructurii.

Szilagyi a mai spus ca nu stie cine a permis firmei "Trameco" sa lucreze in continuare la Tarlisua, in conditiile in care au existat suspiciuni legate de aparitia acestei societati pe care nu a chemat-o nici una dintre autoritati. "E treaba lor ce fac, daca vor sa lucreze fara bani eu nu am nimic impotriva. Le-am dat 20 de miliarde lei vechi si mai mult nu am ce sa le mai dau.

Cine face promisiuni, le face in numele lui si pe semnatura lui", a adaugat prefectul.

Viitura din 20 iunie de pe Valea Tiblesului a ucis 13 oameni dintre care trei sunt in continuare de negasit, a distrus in totalitate 46 de case si a avariat alte circa 900 de gospodarii.