Traficul de tigari este unul dintre cele mai eficiente mijloace de chivernisire peste noapte. Cea mai buna reteta este cumpararea tigarilor din Ucraina si vanzarea lor catre comerciantii romani. Singurul impediment il reprezinta epoletii din punctele de frontiera si din imprejurimi. Care, de cele mai multe ori, trebuiesc “motivati” pentru a inchide ochii.

Numai ca, de aceasta data, creierul formatiunii de crima organizata este chiar un umil slujbas cu epoleti pe uniforma, din cadrul ministerului lui Vasile Blaga. In calitate de “capo di tutti capi”, Ioan Puti era, pana sa fie prins, un fel de “fac totum” al bandei. Se implica activ la trafic, lua mita si chiar... dadea mita.

Din pacate pentru el, dar si pentru trupa sa de contrabandisti, politistul de frontiera pe care l-a mituit a “dat in gat” tot mecanismul afacerii. Onest si cinstit, F. I., un angajat al Directiei Politiei de Frontiera (DPF) Oradea, a depus la Biroul Satu Mare al Departamentului National Anticoruptie (DNA) Oradea un denunt, imediat dupa ce a fost ispitit de colegul de breasla.

Ca si un actor desavarsit, F.I., a intrat in jocul contrabandistilor pana cand a reusit impreuna cu procurorii DNA Oradea sa surprinda flagrantul.

Mita cu “preludiu”

O mie de dolari SUA pe fiecare transport. Acesta era pretul tacerii pe care Puti i l-a propus politistului de frontiera F.I.

In data de 20 iunie 2006, inspectorul DPF Oradea a depus la Biroul din Satu Mare al DNA Oradea un denunt din care a rezultat ca in 14 iunie 2006 i s-ar fi intermediat o discutie cu Ioan Puti, sef al unui birou zonal de politie rurala din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Satu Mare.

Cel care a intermediat respectiva discutie a fost Vasile Mic, lucrator vamal al Biroului Vamal Petea. Intrevederea respectiva a fost tardiva, dar cu scop precis. “Ioan Puti i-a dat de inteles lui F. I.ca ar putea sa castige sume de bani, daca in calitatea sa de sef al Sectorului Politiei de Frontiera Tarna Mare din cadrul IJPF Satu Mare va facilita introducerea in tara de tigari de contrabanda de provenienta ucrainiana”, spune Marius Iancu, procurorul DNA care s-a ocupat de acest caz.

Denuntul a fost inregistrat la DNA in dosarul nr 32/P/2006, existand indicii temeinice privind savarsirea unor infractiuni de coruptie.

“La mijlocul lunii iunie 2006, Ioan Puti a aderat la un grup de crima organizata constituit in vederea savarsirii de infractiuni de contrabanda cu tigari si a pus la punct un sistem potrivit caruia trebuia sa obtina sume mari de bani de la persoanele care traficau tigari de contrabanda peste frontiera de stat, prin alte locuri decat prin cele destinate controlului.

In perioda 20 iunie 2006 - 6 iulie 2006, supusa cercetarii noastre, inculpatul Ioan Puti, in calitate de ofiter in cadrul IPJ Satu Mare si coordonator a 5 posturi de politie rurala, si-a traficat atributiile de serviciu in vederea obtinerii de sume de bani necuvenite, aderand si sprijinind un grup de crima organizata.

Acestor persoane le-a fost inlesnita de catre inculpat introducerea in tara prin afara punctelor de control a unor mari cantitati de tigari de provenienta ucrainiana, in scopul revanzarii lor. Rolul inculpatului era si acela de a asigura transportul in siguranta de la frontiera si pana in afara zonei”, povesteste Iancu despre implicarea lui Puti in reteaua de contrabanda.

Intrevederea din 14 iunie a fost practic doar “preludiul”, Puti fiind foarte atent la modul de abordare, sugerandu-i discret politistului de frontiera variante de rotunjire a bugetului. Descoperind urme de “intelegere”, Puti s-a dovedit a fi mult mai concret in 20 iunie, cand a venit la casa lui F.I. insotit de Grigore Baba, unul dintre membrii bandei.

Ca locuitor al comunei Turt, Baba era un bun cunoscator al zonei. Acesta i-a descris politistului de frontiera modul in care urmeaza sa fie introduse tigarile in tara printr-un loc greu accesibil, impadurit pe timp de noapte. “Pentru a-l motiva, Ioan Puti i-a oferit martorului suma de 1.000 de dolari”, zice procurorul DNA.

Doua transporturi reusite

Odata cu cea de-a doua intrevedere, s-a convenit ca primul transport sa aiba loc in dimineata de 26 iunie 2006 si ca singura legatura pe care F.I. sa o aiba cu contrabandistii sa se realizeze prin Puti. Politistului de frontiera i s-a cerut ca in intervalul orar 3 si 7, din dimineata zilei de 26 iunie, in zona de actiune sa nu fie echipaje de patrulare ale Politiei de Frontiera.

“Inculpatul Puti i-a comunicat lui Baba ca nu vor fi probleme la frontiera, astfel ca, in dimineata de 26 iunie, pe timp de noapte, invinuitul Baba, insotit de inculpatul Stefan Pop si o alta persoana ramasa neidentificata, s-au deplasat cu o autoutilitara in zona minei Turt la rampa de descarcare-incarcare, unde erau asteptati de invinuitul Gheorghe Mandrut, cumnatul invinuitului Grigore Baba”, a fost raportul inserat procurorilor DNA Oradea. “Persoana neidentificata a pornit autoutilitara, iar invinuitii Baba, Mandrut si Pop au continuat deplasarea pana la linia de frontiera cu un tractor cu remorca. Aici, pe cei trei ii asteptau mai multi cetateni ucrainieni, ramasi neidentificati, care au adus 100 de baxuri de tigari.

Au incarcat tigarile in remorca, dupa care acestea au fost transportate la rampa si incarcate in autoutilitara. Mijlocul de transport a fost pus la dispozitie de invinuitul Emeric Kovacs. Pop si Puti au fost cei care au organizat intreaga actiune infractionala, ei fiind cei care stiau ca Emeric Kovacs cumpara tigari de provenienta ucrainiana in scopul revanzarii”, se mai scrie in raport.

In urma transportului reusit, Puti s-a intalnit cu F.I. intre Valea Seaca si Bocicau (judetul Satu Mare) pentru a-i inmana personal “premiul” de 1.000 dolari. Suma de bani, primita cu titlu de mita de la Puti, a fost predata pe baza de proces verbal la DNA Oradea, banii fiind la dosarul cauzei. Pana la al doilea transport nu a trecut nici macar o saptamana.

Desi programat pentru 30 iunie 2006, acesta s-a amanat pana in 3 iulie, din cauza unei ploi torentiale. “Pontul” a trecut de 100 de baxuri, iar remuneratia a fost pe masura. Partea politistului de frontiera din prada a fost de 35 de milioane lei vechi, suma care a intrat de asemenea in vistieria DNA Oradea. Era inceputul sfarsitului.

Flagrantul

Ulciorul n-a mai mers la apa si a treia oara. In seara de 5 iulie 2006, Puti, Pop si Kovacs s-au intalnit acasa la Baba. Nu stiau ce-i asteapta. Au fost vazuti cum s-au deplasat toti patru din comuna Turt. La un moment dat, Baba si Puti au coborat din masina. Au facut rost de o autoutilitara Iveco in care trebuia sa fie incarcate tigarile. Pe drumul care duce spre mina Turt s-a reintregit trupa.

Pop si Kovacs si-au continuat drumul spre locul numit “la rampa”, unde ii astepta tractorul cu remorca apartinand lui Baba condus de Gheorghe Mandrut. Autoutilitara a fost lasata, dupa care cei patru au parcurs cu tractorul distanta pana la zona de frontiera unde trebuiau sa vina contrabandistii ucrainieni cu tigarile.

320 de baxuri lasate de ucrainieni langa frontiera au fost transportate in patru ture. “Pentru ca existau suficiente date privind locul prin care se efectuau actele de contrabanda, persoanele implicate si imprejurarile savarsirii faptelor, a fost organizata prinderea in flagrant a invinuitilor.

Astfel, in momentul in care invinuitii intentionau sa porneasca cu cel de-al patrulea transport de langa linia de frontiera spre interior, cei patru invinuiti au fost prinsi in flagrant de angajati ai Directiei Politiei de Frontiera Oradea, stabilindu-se ca au fost introduse in tara 320 de baxuri de tigari Saint George”, sustine Marius Iancu in rechizitoriu.

Pe mana DNA

Rand pe rand, cei implicati au ajuns la sediul DNA Oradea pentru a da declaratii vizavi de ceea ce s-a intamplat. Inclusiv Emeric Kovacs, care baiat descurcaret, a fugit de la locul evenimentului in ziua flagrantului. Mustrat de constiinta, s-a predat in 17 iulie. Dupa ce a fost cautat si dat in urmarire generala...

“In 20 iunie, am fost contactat la resedinta mea din Tarna Mare de lucratorul de politie Ioan Puti, acesta fiind insotit de o persoana care mi-a fost prezentata ca fiind Grigore Baba”, spune in declaratia sa F.I: “Cu ocazia discutiei, Puti mi-a propus in mod concret sa retrag lucratorii de pe directia SF 161-SF 162 pe la mina Turt, intrucat aici este cel mai avantajos si convenabil sa se introduca tigarile din Ucraina.

Cand s-a pus in discutie problema cistigului, Puti a spus ca atat eu, cat si el sa primim 1.000 de dolari, iar cei care fac activitatea de contrabanda sa imparta restul banilor intre ei”, a mai spus politistul de frontiera care a demascat grupul infractional.

“Nu este nimic adevarat. Totul mi-a fost inscenat”, s-a multumit Ioan Puti sa spuna, in ciuda dovezilor clare care il incrimineaza.

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului Ioan Puti pentru savarsirea infractiunilor de aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, constituit in vederea savarsirii de infractiuni grave, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu si complicitate la contrabanda calificata.

“Rezultatele anchetei releva ca ofiterul de politie Putiu a avut un rol major in organizarea activitatilor de contrabanda”, spune Ion Moldovan, procuror sef al DNA Oradea. “Acesta nu numai ca a evitat sa planifice echipaje de control in zona de frontiera si sa anunte autoritatile vamale in vederea confiscarii tigarilor, dar a si dirijat si coordonat activitatile.

Din probele administrate a mai reiesit ca acesta a incercat sa atraga in grupul infractional si un ofiter din Politia de Frontiera, oferindu-i in schimb anumite sume de bani. Prejudiciul produs se ridica la suma de 8,34 miliarde de lei, constand in contravaloarea tigarilor sustrase de la controlul vamal si neconfiscate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea”, mai spune Moldovan.

Cazul Puti este al doilea dupa cel al lui Stanica Dadiu, un alt ofiter al DPF Oradea, sef de tura serviciu al SPF Halmeu, intrat in legatura cu o grupare ucrainiana avand ca obiectiv trecerea prin frontiera a tigarilor din Ucraina. La fel ca Puti, Dadiu era baiat de 1.000 de para pe seara. La fel ca Dadiu, Puti va imparti o celula...

Interceptari telefonice

In convorbirea telefonica din 26 iunie 2006 dintre Ioan Puti si F. I. de la ora 22.00 cu prilejul remiterii sumei de 1.000 de dolari, se fac trimiteri numeroase la activitatea de contrabanda din zona, coordonata si protejata de catre inculpat. Din convorbire, din care redam un fragment, rezulta clar ca Ioan Puti cunoaste in amanunt activitatea de contrabanda:

F.I.: O...f.(...). Dumnezeu de drum, ca-mi rup masina. Cum a mers?

I.P.: Super! N-o fost...no... Na, o mie, numara-i!

F.I.: Tu ai incredere in ei?

I.P.: Deci, io cu cine am fost la tine (Baba)... deci asta-i un om pe care poti sa tai lemne... poti sa le tai gatul jos, poti sa le tai mainile jos... nu se pune problema...

I.P. : Stai sa-ti spun... ca astia stii cum se duc? S-o dus azi noapte... pe la cat ati venit?... cu zaua... in doua ore a fost gata, jos cu ele (tigarile)... erau aicea pa cand...

F.I.: Nu,... deci o mars la 100 m de acesta... si jos...hat ma jos... am vrut sa vad, zic sa nu cumva sa fi picat. Cum o fost aproape, ei nu s-o uitat, in p... calului, zic imi pica unul din tractor, vine careva si-l gaseste.

I.P.: Nu, le leaga (baxurile), le leaga in ceva nylon... si peste nylonul acela ai ceva rafie.

F.I.: ... si sa le acopere cu oarice...

I.P.: Is bagate in ceva folie neagra, folie de aceea neagra, ase zac astia...