Lista lunga a infractorilor care se ascund ca sobolanii, pe unde numai ei stiu, nu-i descurajeaza pe politistii prahoveni, care spera, zilnic, sa mai prinda cite unul. Adunate, pedepsele primite de cei 75 de barbati prahoveni, urmariti general, insumeaza aproximativ 300 de ani de puscarie, ceea ce inseamna o medie de 4 ani de caciula.

Exista unii care detin adevarate recorduri privind pedepsele pe care le au de ispasit.

De asemenea, fotografiile dupa care sint cautati, spun si ele foarte multe despre pericolul social pe care il reprezinta acesti barbati.

Predomina condamnarile pentru furturi

Cele mai multe condamnari date de justitie sint pentru furturi si furturi din auto, 20. Pe locul doi se situeaza inselaciunile, cu 15 condamnari; iar pe trei infractiunile la regimul circulatiei, cu 12 urmariti general. Exista insa si un dezertor, care se ascunde de inchisoare. Lista infractiunilor comise de cei 75 este lunga si contine aproape toata gama faptelor pedepsite de Codul penal.

Cei mai multi ani de puscarie i-au primit doi infractori deosebit de periculosi. Amelin Liviu Jercan (foto 1) si Alexandru Tufan (foto 2) au de stat dupa gratii, fiecare, cite 15 ani, pentru inselaciune. Dar cel mai celebru urmarit general din Prahova este Valentin Raducan (foto 3).

El este acuzat ca in ianuarie 2000, a spart geamul lateral stinga a unui autoturism Mercedes ML, apartinind lui Mihai Bucurenciu, de unde a sustras o geanta in care se aflau bijuterii si bani in valoare de 500.000 de dolari.

Dezertor cautat si de armata

Un alt caz celebru este cel al unui dezertor. Cristian Gheorghe (foto 4) a fugit in urma cu 7 ani din unitate si a fost condamnat pentru dezertare, la 3 ani de inchisoare. Interesant este faptul ca anchetatorii au descoperit un bilet lasat de militar, din care reiesea ca intentiona sa se sinucida.

Exista indivizi care au primit o gramada de ani de puscarie pentru niste fapte care, la prima vedere nu par foarte grave. De exemplu, Vasilica Bucur, din Berceni, a fost condamnat la 4 ani pentru furt de capace din fonta de la gurile de vizitare a conductelor de apa. Nu cu aceeasi masura au judecat magistratii in cazul lui Alin Viorel Dragoiu (foto 5), zis Bobi, un tip extrem de periculos.

El a primit tot 4 ani de inchisoare ca si hotul de capace, desi a atacat cu violenta 5 jandarmi, cu ocazia unui scandal public.

Schimbare de fizionomie

Chiar daca politistii spera ca odata si odata ii vor prinde pe fugari, oamenii legii iau totusi in calcul faptul ca nu e deloc usor. Pentru a nu fi depistati, urmaritii general recurg la tot felul de tertipuri. Unii dintre ei isi lasa barba si mustata, altii plete sau se tund foarte scurt, poate chiar se rad in cap. De asemenea, vopsitul parului este un alt truc. Toate acestea, cu scopul modificarii infatisarii.