Deputatul PSD de Bacau, Viorel Hrebenciuc, a fost audiat de procurorii Departamentului National Anticoruptie. El a fost chemat sa dea explicatii in dosarul Zambaccian.

In acest dosar, fostul premier PSD Adrian Nastase este cercetat penal pentru fapte de coruptie. Un alt lider marcant al PSD Bacau, Sergiu Sechelariu, se afla in atentia procurorilor, tot pentru afacerea Zambaccian.

In Bucuresti, pe strada Zambaccian, firma de constructii a lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Turismului si Lucrarilor Publice, a ridicat un bloc pe terenul lui Adrian Nastase. Procurorilor li s-a parut suspect faptul ca fostul premier a cumparat terenul la un pret mult mai mic decat cel de pe piata imobiliara.

Viorel Hrebenciuc spune ca insa ca in acest dosar ar fi fost chemat din greseala la Parchet. El a declarat ca a fost intrebat de procurori daca a fost seful campaniei electorale a PSD in anul 2004.

Insa deputatul bacauan a declarat ca a condus campania electorala a fostului partid de guvernamant doar la nivel local. El a afirmat ca procurorii fusesera informati ca el ar fi condus campania electorala a lui Adrian Nastase pentru alegerile prezidentiale.

In urma cu doua luni, procurorii DNA au inceput cercetari penale dupa ce au primit informatii ca in campania electorala Adrian Nastase ar fi primit ilegal afise si pliante in valoare totala de 26 de miliarde de lei.

Procurorii sustin ca aceste materiale de propaganda ar fi fost livrate prin intermediul SC Vertcon Bacau si SC Eurografica Bucuresti. Printre actionarii Vertcon se numara Sergiu Sechelariu si Irina Jianu.

Unul dintre fostii lor asociati, omul de afaceri Cristian Popa din Bacau, sustine ca ar fi fost amenintat cu moartea dupa ce a depus marturie in dosarele lui Adrian Nastase.

Dosare peste dosare

Viorel Hrebenciuc are si alte afaceri care au intrat in atentia procurorilor. Cei doi arabi implicati in rapirea jurnalistilor romani in Irak au pomenit numele sau.

Mohammad Munaf a declarat ca Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut mita un milion de dolari lui Omar Hayssam. In schimbul acestei sume, liderul PSD ar fi urmat sa intervina pentru „rezolvarea” problemelor pe care le avea omul de afaceri sirian cu autoritatile.

Un alt dosar in care apare ca acuzat deputatul de Bacau se refera la o tranzactie intre doua firme din Moldova. Este vorba de Vincon Vrancea si de Vidisamp Botosani.

Compania din Vrancea ar fi cumparat, in urma interventiei lui Viorel Hrebenciuc, 800 de hectare de teren plantate cu vita nobila, de la firma din Botosani. Tranzactia ar fi fost facuta la un pret mai mic decat cel al pietei.

Parlamentarul PSD a calificat drept aberatii toate acuzele formulate impotriva sa.