Liderul Cercului Liberal din UDMR, senatorul Peter Eckstein-Kovacs, sprijina propunerile de reforma lansate de Grupul de la Cluj din interiorul Uniunii. El a lansat in paralel un atac la adresa ministrului-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Eckstein-Kovacs a declarat ca ii sprijina pe liderii Grupului de la Cluj.

Este vorba de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si de deputatul Hunor Kelemen. Cei doi sunt si vicepresedinti ai UDMR. Ei cer redeschiderea dialogului cu formatiunile dizidente din interiorul comunitatii maghiare.

Asa ar fi Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, condus de episcopul reformat de Piatra Craiului Laszlo Tokes, Consiliul National Secuiesc, condus de fostul senator Jozsef Csapa, ori Uniunea Civica a Maghiarilor, condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz.

Astfel, Peter Eckstein-Kovacs, Zsolt Nagy si Hunor Kelemen sunt impotriva ideii transformarii UDMR intr-un partid politic, desi in plan parlamentar, cei trei sustin ideea disciplinarii reprezentantilor Uniunii dupa modelul folosit de partidele propriu-zise. Cei trei lideri ai maghiarilor ardeleni doresc ca UDMR sa isi recapete statutul de organizatie-umbrela.

De asemenea, cei trei vorbesc si despre modificarea statutului UDMR. Concret, ar fi vorba de introducerea unei structuri intermediare intre Consiliul Reprezentantilor Unionali si Prezidiul Executiv al Uniunii. Aceasta structura ar putea fi Consiliul Operativ al Uniunii, care ar urma sa devina un for politic permanent. El ar gira initiativele conducerii UDMR.

O alta posibila reforma ar fi crearea unui post de secretar general al Uniunii si a unuia de purtator de cuvant. In acest moment, Consiliul Reprezentantilor Unionali este considerat drept un soi de parlament intern al comunitatii maghiare. El se reuneste din trei in trei luni.

Acest interval este considerat, insa, insuficient de catre liderii Grupului de la Cluj si ai Cercului Liberal. Prezidiul Executiv joaca rolul unui guvern simbolic al UDMR.

Atac la garda veche

Reformarea Uniunii este sustinuta si de ministrul-delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. Proiectul propus de ministrul UDMR nu difera prea mult de cel al Grupului de la Cluj.

Borbely este, insa, reprezentantul garzii vechi din cadrul Uniunii, care ii grupeaza pe presedintele executiv al UDMR, Csaba Takacs, pe presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, senatorul Gyorgy Frunda, si pe senatorul Attila Verestoy.

Senatorul Eckstein-Kovacs, el insusi unul dintre cei mai vechi lideri ai UDMR, fost ministru-delegat pentru Minoritatile Nationale in timpul guvernarii CDR, a vorbit despre lipsa de credibilitate a initiativei lui Laszlo Borbely. El a declarat ca acesta ar fi fost principalul promotor al indepartarii episcopului Laszlo Tokes din conducerea UDMR, lucru care i-a scindat pe maghiari.

Tot Borbely ar fi incercat decredibilizarea platformelor ideologice din UDMR prin crearea unor platforme-fantoma. Cum acestea au fost reprezentate la Congres, ele ar fi avut doar rolul de a furniza votanti pentru actuala conducere a Uniunii.

Totodata, Peter Eckstein-Kovacs cere reformarea platformelor politice din interiorul Uniunii si reprezentarea acestora in Consiliul Reprezentantilor Unionali. El a mai spus ca ideea transfomarii UDMR in partid ar indeparta o serie de politicieni din Uniune si ar lipsi aceasta formatiune de statutul de organizatie-umbrela pentru maghiarii ardeleni.

In prezent UDMR este afiliata la Partidul Popular European, desi in interiorul Uniunii conduse de Marko Bela exista mai multe curente ideologice.