Dezbateri aprinse, ieri, in cadrul Autoritatii pentru Ordine Publica Alba (ATOPA) din cauza unei amenzi de circulatie.

Fostul presedinte al acestei structuri, consilierul judetean PSD Ioan Florea (fost vicepresedinte al CJ si candidat la Primaria Alba Iulia), s-a plans actualului presedinte al ATOP, liberalul Georgel Tudose, ca desi a oprit pentru foarte scurt timp langa un chiosc de ziare, a fost amendat de un politist.

Desi minor, cazul a ajuns in mod surprinzator in dezbaterea ATOPA si a fost adus la cunostinta sefului IPJ, Tudor Grindean, prezent si el la discutii.

Georgel Tudose a vorbit despre cursele ilegale cu masini tunate din zona Catedralei Incoronarii si despre faptul ca in municipiul Alba Iulia nu exista locuri suficiente de parcare, motiv pentru care masinile sunt oprite pe partea carosabila si ingreuneaza circulatia. El a lasat sa se inteleaga ca acestea ar fi niste prioritati pentru Politie.

In plus, potrivit aceleiasi surse, exista semne de circulatie care se bat cap in cap: unele care semnalizeaza stationarea interzisa si altele care arata ca acolo este parcare cu plata. De aici a izbucnit o adevarata polemica intre Tudose si unii consilieri judeteni membri ai ATOP, pe de o parte, si seful IPJ, pe de alta, cu privire la modul in care politistii de la Circulatie isi fac meseria.

"Masinile Politiei, folosite in scopuri neortodoxe"

"Domnul Florea a fost amendat pentru ca a incalcat legea. Eu vreau sa imi spuneti cum ar trebui sa aplicam legea. Am inteles ca imi sugerati sa nu il mai amendez pe domnul Florea. M-au sunat si pe mine avocati si procurori pentru ca au fost sanctionati. Sa stiti, insa, ca noi vrem sa facem ordine" a spus Grindean.

De partea comandantului Politiei Judetene s-a situat si subprefectul Clement Negrut, care a spus ca "daca domnul Florea vine si aduce in discutie cazul lui, greseste". Discutiile au deviat, dar pe parcurs, presedintele ATOP, Georgel Tudose, nu a pierdut prilejul de a i-o intoarce lui Grindean, spunandu-i ca masinile IPJ sunt folosite in scopuri neortodoxe.

"Da prost sa fie vazuta masina inscriptionata cu semnele Politiei oprita pe la cate un motel...", a spus Tudose. Grindean a raspuns ca probabil politistii respectivi erau "la o cafea" sau in pauza de masa si ca, in general, aspectele negative legate de activitatea lor sunt monitorizate.

Seful IPJ a adaugat ca 19 angajati au fost deja sanctionati in primele sase luni.

De asemenea, Tudor Grindean s-a aratat deranjat si de un raport privind combaterea cersetoriei, prezentat de directorul executiv al Serviciului Public Politia Comunitara, Adrian Radu, in care era criticata "slaba implicare a unor institutii", printre care Politia si Jandarmeria. "Se fac aprecieri la alte institutii fara o documentare.

De ce ati trecut chestiunea asta aici? Ca nu v-ati documentat! Nu stiu pe ce va bazati...", i-a spus Grindean lui Radu.

"Sa facem o analiza...", a incercat seful Politiei Comunitare sa spuna, dar comandantul IPJ i-a taiat-o brusc, afirmand: "va rog sa nu imi faceti planuri pentru perioada urmatoare pentru ca sunt inca in concediu".

Replicile dintre cei doi arata ca intre institutiile respective relatiile sunt destul de tensionate. In general, angajatii IPJ se considera superiori celor de la Politia Comunitara (fosti gardieni publici), desi pozitia oficiala a sefilor este ca intre cele doua institutii exista o colaborare buna.

O alta jumatate de ora, membrii ATOP, majoritatea consilieri judeteni, au discutat aprins despre un articol critic din presa locala, la adresa forului din care ei fac parte, in care se mentiona, printre altele, ca pentru fiecare sedinta primesc aproximativ 5,5 milioane de lei vechi din bani publici.