CNCD a solicitat, in cursul zilei de ieri, MSP modificarea fisei de evaluare a candidatilor care vor participa la concursul pentru ocuparea unui post de manager in spitale. Membrii colegiului CNCD au analizat proiectul de lege prin care MSP a stabilit normele de evaluare a candidatilor si au descoperit prevederi discriminatorii.

Astfel, controversatul punct care prevede evaluarea candidatilor si din punct de vedere fizic va fi scos din fisa de evaluare a concursului de manageri pentru institutiile sanitare cu paturi din sistemul de stat.

Conform proiectului MSP, evaluatorii ar fi trebuit sa dea calificative candidatilor si pentru aspectul fizic. Acest punct de evaluare este cat se poate de subiectiv si poate da nastere la abuzuri, a explicat Corina Macoveanu, membru al colegiului CNCD.

Astfel, institutia care se ocupa de combaterea discriminarii a cerut MSP, in temeiul legii privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, eliminarea acestui criteriu. Am intrebat reprezentantii ministerului la ce se refera si pe ce baza se va face evaluarea. Nu au putut da alte lamuriri, pentru ca ele nu exista, a adaugat Macoveanu.

Si pe site-ul ministerului au fost depuse mai multe sesizari cu privire la aceeasi prevedere de catre cei care doresc sa ocupe un astfel de post. Indicatorul 7, Aspect fizic, nu cred ca poate avea o relevanta concreta.

In opinia mea, nu poate constitui un criteriu de departajare, un bun manager nu concureaza pentru un post in show-bizz, ci trebuie sa aiba cu totul alte calitati si abilitati, spune Herscovici Sorina pe site-ul MSP.