Scumpirea preturilor la chiriile de locuinte odata cu inceperea toamnei a devenit deja un cliseu. Cauza nu e nici ea o noutate: venirea studentilor la cursuri. Piata chiriilor explodeaza din obisnuita proprietarilor de a urca, nejustificat, preturile unor locuinte in care cei mai multi nu au mai investit nici un ban, de la achizitionare.

In orasele universitare, achizitionarea unuia sau mai multor apartamente ori garsoniere in vederea inchirierii garanteaza un trai decent, in conditiile in care salariul mediu pe economie nu atinge pragul de 250 de euro, pret practicat lejer la inchirierea unui apartament de doua camere din Cluj, fara nici un fel de finisaje ori dotari.

Mediul universitar contribuie la mentinerea acestei situatii: an de an se mareste sau, in cel mai bun caz, se mentine numarul de studenti admisi la universitatile clujene, iar numarul de locuri in camine nu poate acoperi cererea de aproape 8 ori mai mare.

Astfel, studentii trebuie sa se multumeasca cu o gazda ori o chirie comparabila ca pret cu chiriile din Franta, Cehia ori Ungaria, unde nu studentii sunt cei mai multi chiriasi, avand in vedere ca universitatile din Uniunea Europeana sunt mult mai bine organizate la capitolul cazare.

Raport studenti/locuri camin

Cele mai multe cereri pentru inchirierea de locuinte provin din partea studentilor. Oras universitar, Clujul nu poate asigura un numar suficient de locuri de cazare pentru studenti in campusuri.

Cifrele de scolarizare la universitatile clujene de stat pentru anul universitar 2006-2007 arata ca numarul studentilor de anul I va creste cu aproximativ 1.000 fata de anul universitar 2005-2006, ajungand la un total de 28.424 de locuri pentru toate formele de invatamant. (zi buget, taxa si invatamant la distanta).

Din totalul studentilor, vor beneficia de un loc in camin doar o mica parte a integralistilor, respectiv studentii admisi in anul I la forma de invatamant zi - buget. Universitatile clujene ne-au pus la dispozitie cifre aproximative care contabilizeaza numarul total de studenti, respectiv numarul de locuri disponibile in camine.

Situatiile nu sunt definitive, arata purtatorii de cuvant, din mai multe motive: unele facultati sunt inca in sesiunea de admitere de toamna; studentii din anii mai mari nu au confirmat continuarea studiilor prin semnarea contractelor pentru noul an; multe dintre camine sunt inca in reparatii, stadiu in care vor continua sa se afle si dupa debutul anului universitar.

Cel mai mare dezechilibru il are Universitatea Babes-Bolyai. Cu un total de 50.000 de studenti, institutia asigura cazare pentru doar 5.500 dintre cursanti. La polul opus sta Universitatea Tehnica, capabila sa cazeze o treime din totalul studentilor, beneficiind de 7 camine proprii, care insa sunt in lucrari de modernizare.

Conditiile oferite vor fi cele dintre cele mai bune din Cluj, promite reprezentantul UT, Adrian Bodea: centrale termice, termopane, anvelope termice etc.

UMF are, de asemenea, doua camine in renovare, iar terminarea lucrarilor nu va putea coincide cu inceputul de an. Mihai Gudea, secretarul sef al universitatii, arata ca prioritate la cazare vor avea studentii din primul an: acestia vor primi loc in camin in procentaj de 80%.

Universitatea de Arte si Design a avut dintotdeauna un numar redus de studenti. Cu toate acestea, institutia nu a putut sa ofere cazare cursantilor decat in cadrul Internatului Grupului Scolar de Transport, situatie existenta de 10 ani, dupa cum arata directorul Radu Moldovan.

Acesta spune ca anul acesta vor fi date in folosinta aproximativ 56 de locuri situate intr-un camin de pe strada Albac, care vor fi suficiente pentru cei 75 de cursanti.

Chirii mai scumpe cu 15%

In a doua parte a anului s-au inregistrat noi scumpiri la chirii, in special la apartamentele cu una si doua camere, de aproximativ 10-15%. Motivul este inceperea unui nou an universitar. In Cluj-Napoca, incepand din luna august, chiriile la apartamentele cu o camera, doua camere si garsoniere au cunoscut o usoara tendinta de crestere fata de nivelul din lunile anterioare.

Aceste cresteri continua sa se inregistreze pe fondul cererilor venite din partea studentilor din alte orase, care nu beneficiaza de cazare in camine. Anul acesta se estimeaza o crestere mai moderata ca in alti ani, de maxim 15%, deoarece chiriile practicate in Cluj sunt deja peste posibilitatile studentilor.

Cererea cea mai semnificativa se inregistreaza pentru garsoniere si apartamentele cu doua camere. Astfel, chiria unei garsoniere porneste de la 150 de euro/luna putand ajunge la 200 de euro in zonele mai cautate, ca Andrei-Muresanu sau Gheorgheni. In Manastur si Marasti, chiria nu sare de 180, media fiind intre 130 si 150 de euro pe luna pentru 40 mp.

In aceasta perioada, chiria pentru un apartament cu doua camere variaza intre 200 si 450 de euro/luna, comparativ cu anul 2005, cand acelasi apartament se inchiria cu 150-200 de euro/luna.

Daca luam ca punct de referinta zona, un apartament cu doua camere in Manastur se inchiriaza cu 200-250 de euro/luna, in timp ce in Zorilor sau Gheorgheni chiria variaza intre 250-400, iar in centru poate ajunge la 450-500 de euro/luna.

In ceea ce priveste apartamentele cu trei si in special patru camere, cererea vine in general din partea firmelor pentru derularea activitatii, ori transformarea in locuinte de protocol. Studentii, ca de altfel si restul categoriilor de persoane fizice, pot acoperi mai greu sau deloc costul ridicat al ratei lunare.

Trei camere, constructie noua in cartierul Andrei Muresanu, costa 400-700 de euro, in Zorilor intre 350-500 de euro/luna, in timp ce in cartierul Manastur chiria lunara nu sare de 350 de euro. In cazul apartamentelor de protocol, superfinisate si utilate, chiria poate ajunge la 900 de euro/luna.

Pentru apartamentele cu patru camere, chiria nu a intregistrat cresteri semnificative, datorita cererii scazute care s-a manifestat pe acest segment. O astfel de locuinta are chiria situata intre 350-400 de euro/luna in functie de zona. Daca apartamentul este intr-o constructie noua, mobilat si finisat, chiria variaza intre 800-1.000 de euro/luna.

In centrele universitare, achizitionarea unui apartament poate asigura un venit lunar decent

-In Bucuresti, inchirierea unei garsoniere variaza intre 150 si 200 de euro pe durata unei luni. Pretul corespunde unei locuinte dintr-un cartier fara prea mari pretentii. O garsoniera dintr-o zona mai buna poate fi inchiriata si cu 400 de euro pe luna, oferind conditii de lux chiriasilor prin finisajele si dotarile de care beneficiaza.

Daca marim suprafata si suntem in cautarea unei locuinte cu doua camere, trebuie sa mai adaugam cel putin 100 de euro la chiria valabila pentru anul trecut. In Titan gasim oferte cu 250 si 350 de euro/luna, in Militari - 250-400 de euro, iar in Unirii pretul salta la 280-800;

-Timisoara intampina studentii cu oferte asemanatoare Clujului ca pret. Oferta este de asemenea limitata, de aceea imobilele date spre inchiriere sunt contractate in doar cateva ore de la afisarea anunturilor. Insa, diferenta dintre Cluj si Timisoara consta in calitatea locuintelor scoase spre inchiriere in Timisoara la preturi similare celor de pe piata clujeana, insa cu mai putine dotari.

Astfel, o garsoniera dintr-o zona centrala, dotata cu geamuri termopan, gresie, faianta si parchet, valoreaza cat o garsoniera din Cluj-Napoca, situata in cartierul Marasti, fara finisaje;

-In Iasi, desi nu se poate spune ca exista o oferta mai bogata ca in celelate centre universitare din tara, preturile de vanzare, cat si cele de inchiriere sunt mai scazute cu aproximativ 15%. Pretul de inchiriere a unui apartament cu doua camere finisat nu depaseste 250 euro/luna, in zone bine cotate.

"Ieftin si bun” pare sa fie deviza solicitantilor de chirii, deoarece, desi oferta ieseana nu se remarca prin preturi foarte ridicate, cererea pune in acest oras ceva mai multe pretentii.

La mare cautare, cerute chiar si de cea mai mare parte dintre studenti, sunt imobile finisate, dotate cu centrale termice, in timp ce bucurestenii si clujenii sunt interesati sa plateasca o chirie cat mai mica, indiferent de aspectul locuintei.

Chiria garsonierelor si apartamentelor cu doua camere in Ungaria, Franta si Cehia

- Un apartament cu doua camere din Budapesta, cu o suprafata de 50 mp, mobilat modern, se inchiriaza cu 250-300 de euro/luna, pentru centrul capitalei maghiare pretul putand sa urce la 350-400 de euro/luna;

- In Paris, inchirierea apartamentelor si a garsonierelor se face pe o perioada scurta de timp, chiriile fiind preferate de turistii care viziteaza orasul pe durata a una sau mai multe saptamani.

Chiria unei garsoniere se situeaza intre 300-400 de euro/luna, iar daca se percepe o chirie saptamanala de aproximativ 100-125 de euro, garsoniera poate ajunge sa fie inchiriata cu peste 500 de euro/luna. Un apartament de o camera, cu suprafata de 30 mp, mobiliat, se inchiriaza cu 580 de euro/luna in Paris, in timp ce acelasi apartament dotat cu o parcare ajunge la 425 de euro/luna in Nantes. Un apartament cu doua camere se inchiriaza cu 600-700 de euro/luna.

- Din punctul de vedere al chiriilor, Praga se poate compara cu Bucurestiul. Centrul si zona rezidentiala sunt mai scumpe decat celelalte zone, o garsoniera ajungand sa fie inchiriata cu aproximativ 450 de euro/luna. Un apartament cu doua camere se inchiriaza in zona centrala cu 750 de euro/luna, iar in cartierele de lux, cu 1.500 de euro.