O serie de oameni de afaceri din Cluj cer autoritatilor locale sa ofere teren pentru construirea unui centru financiar. Acesta ae urma sa fie organizat sub forma unui cartier de zgarie nori.

Proiectul a fost initiat de presedintele grupului ImoFinance, Iosif Pop, care ar putea fi chiar unul dintre investitorii in proiect. El crede ca ridicarea acestui centru ar putea intari rolul Clujului ca a doua forta financiara a Romaniei, dupa Bucuresti.

In centrul financiar ar urma sa fie stabilite sediile administrative ale principalelor banci si companii. Tot aici ar urma sa fie stabilite sedii ale societatilor de asigurari si de audit.

Iosif Pop crede ca blocurile zgarie-nori ar trebui sa fie unite prin esplanade deschise, cu spatii verzi. In cartiere ar urma de asemenea sa fie amenajate restaurante si hoteluri.

Directorul companiei franceze Energom, una dintre cele mai mari firme din Cluj, Pascal Fesneau, este unul dintre adeptii proiectului. El crede ca astfel ar putea fi schimbat si brandul Clujului.

In acest moment, Clujul este perceput ca un oras universitar, in primul rand, si medical, in al doilea. Si asta in defavoarea fortei sale financiare.

Pascal Fesneau afirma ca in Romania exista multe centre universitare, pe cand centrele financiare sunt putine in Europa. De asemenea, sociologul Ana Ludusan crede ca un astfel de centru ar dinamiza economia Clujului.

Arhitectul clujean Ionel Vitoc afirma ca zgarie-norii ar putea schimba in bine fata Clujului. El crede ca exista mai multe terenuri potrivite pentru acest proiect.

O solutie ar fi construirea blocurilor in locul unor cladiri industriale urate, ridicate in timpul comunismului. Alta solutie ar fi ridicarea cartierului la periferia orasului.

Cea mai spectaculoasa varianta presupune o situare insulara a cartierului, intre Cluj si Turda, in apropierea centurii de ocolire a orasului si de autostrada Transilvania.