Muschii OPC-ului

Lucratorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului s-au obisnuit. In topul nemultumitilor sint cei „fentati" de firma lui Alexandru Podgoreanu.

"A fentat pe unul, intr-o zi, cu 120 de milioane. Am bagat mina pe geam si l-am prins pe ala de git. I-am zis ca-l omor daca nu suna la patron imediat, sa ma sune patronul.

I-am spus ca-i pichetez toate punctele de schimb valutar si de miine nu mai intra nimeni la el", povesteste inspectorul-sef al OPC Sibiu, Ilie Mitea.

Dar nu cu prea mult entuziasm. „Eu nu stiu cum arata nici batrinul Podgoreanu, nici tinarul Podgoreanu si la urma n-am vrut sa ma implic in chestia asta", recunoaste Mitea.

Reactioneaza parlamentarii

Amenintarile lui Alexandru Podgoreanu contin de fiecare data afirmatia ca tatal sau ar fi parlamentar. "Sint niste escroci. E o potriveala de nume. Ii cer celui de la OPC sa cerceteze situatia si sa ia toate masurile", spune deputatul Radu Podgorean, care promite sa ofere consultanta ca sa-i ajute pe toti oamenii care au fost inselati.

Revoltat este si deputatul PSD de Sibiu, Ioan Cindrea. "Inca o data se demonstreaza ineficienta institutiilor statului de a interveni si de a reglementa aceste prevederi. Trebuie sa-si faca datoria. Ar trebui ca Politia, Garda Financiara si Protectia Consumatorului sa verifice modalitatea in care sint respectate interesele cetatenilor", considera Cindrea.

Parlamentarul acuza din nou

"Clientela politica lupta pentru propriile interese: sa-i controleze pe primarii PSD, pe oamenii de afaceri apropiati de noi. Problemele cetatenilor nu ii intereseaza", spune seful social-democratilor sibieni.

Viceprimarul inselat

Se pare ca nici pentru politicieni nu se poate aplica legea. Printre pagubiti se numara chiar viceprimarul Sibiului, Eugen Mitea. „Am patit-o anul trecut, in primavara, la o casa de schimb de pe Calea Dumbravii. Cursul era scris prea mic, cel afisat mare era valabil pentru 5.000 de euro. Cind am ajuns acolo, din graba, n-am fost atent.

Am sesizat OPC-ul, care a luat masuri, dar si organele de politie, care n-au raspuns", arata viceprimarul. Insa nu uita sa promita: „Nu i-a interesat. Au alte treburi. Daca omul se plinge ca-i mafie, nu-i treaba lor, treaba lor e sa-i cerceteze pe cei care muncesc.

Dar daca Politia si OPC-ul nu fac nimic, o sa gasim noi o metoda de a-i elimina pe mafioti. Intr-adevar, e o problema", este de parere Eugen Mitea.

Care-i problema?

OPC-ul spune ca are miinile legate. „A venit politia economica si nu le-a putut face nimic. O sa merg miine si o sa ma gindesc daca o sa-l amendez sau nu. Din punctul meu de vedere, informatia este afisata, cum spune ordinul 484/2005. Eu i-am amendat pentru mizeria care este in casele de schimb valutar", spune Ilie Mitea. Si pina la urma, ar fi vina „cascatilor".

„O gramada de oameni sint cascati. Se duc acolo pentru 50 de mii de lei in plus si-i fenteaza", explica Mitea.

Presiuni „politice"

Doua dintre casele de schimb valutar din Sibiu sint puncte de lucru ale firmei Saralex Grup SRL, care apartine omului de afaceri bucurestean Alexandru Podgoreanu. Acesta sustine ca este fiul lui Radu Podgorean, deputat PSD si fost presedinte al Comisiei de Afaceri Externe al Camerei Deputatilor.

Saralex Grup detine 27 de puncte de lucru, in Capitala si in toate marile orase ale tarii.

Altii ca ei

Si clujenii au patit-o. OPC a inchis, ieri, doua case de schimb ale firmei Saralex Grup, dupa ce a primit 23 de sesizari. Ghiseele foloseau cursuri duble de schimb. Acum, administratorul a platit o amenda de 20 de milioane de lei vechi, pentru ca se afla la a doua abatere.

Alexandru Podgoreanu, patronul firmei, are de restituit aproape 300 de milioane de lei vechi, sume cu care au fost inselati clientii.