Consiliul Judetean Sibiu va angaja in perioada urmatoare un credit de circa 20 de milioane de euro pentru finantarea lucrarilor de modernizare a Aeroportului International. Potrivit presedintelui CJ, Martin Bottesch, creditul are garantii guvernamentale si va fi pus la dispozitia autoritatilor sibiene de catre Banca Europeana pentru Investitii (BEI), iar procedurile necesare avanseaza rapid.

O suma aproximativ egala va fi contractata si de catre Primaria municipiului resedinta de judet, partenerul CJ in proiectul de modernizare a aeroportului. Creditul are o perioada de rambursare de 25 de ani, din care cinci ii reprezinta perioada de gratie.

"Va asigur ca nu e un dezastru financiar pentru judet angajarea acestor sume, pentru ca in perioada urmatoare ne asteptam la cresterea veniturilor proprii si, deci, la marirea bugetului judetean. Este prima data cand Consiliul Judetean angajeaza un credit extern.

Este o modalitate mult mai buna sa realizezi proiecte de investitii de la cap la coada, decat sa investesti in bucati realizabile pe durata mai multor ani. Gradul de indatorare nu este atat de mare incat sa ne facem probleme", a mai spus Bottesch.

Lucrarile avanseaza rapid

Potrivit presedintelui CJ, proiectul de dezvoltare a aeroportului avanseaza si este nevoie de finantare. "Compania "Max Boegl" va trece la program de lucru de 24 de ore si am fost asigurati ca in iunie 2007 avioanele vor putea ateriza pe pista modernizata.

Constructorul ne-a asigurat ca poate munci si pe timp de iarna, asa ca trebuie sa si achitam facturile pentru lu-crarile efectuate", a adaugat Bottesch.

Proiectul de modernizare a aeroportului este evaluat la circa 67 de milioane de euro. Peste 11,5 milioane de euro au fost pusi la dispozitia sibienilor de Guvern, iar CJ si Primaria participa fiecare cu cate 20 de milioane de euro. La aceste sume se adauga cele deja cheltuite pentru serviciile de consultanta si management de proiect.