Polus City Center si Iulius Mall prind contur. Reprezentantii celor doi investitori - care initial au fost concurenti in castigarea concesionarii terenului din zona Univers T - mizeaza pe puterea de absorbtie a Clujului si apreciaza ca inagurarea concomitenta a celor doua proiecte nu va genera dificultati in atragerea clientilor.

Potrivit reprezentantilor companiei, lucrarile la centrul Polus vor fi finalizate in august 2007, iar deschiderea oficiala este programata pentru cel de-al patrulea trimestru al anului viitor, probabil in octombrie. In aceeasi perioada este asteptata si inaugurarea Iulius Mall.

Si municipalitatea a intentionat sa realizeze un proiect de tip mall, in vecinatatea ExpoTransilvania. Initiativa a fost amanata de situatia neclara a amplasamentului. ExpoTransilvania a depus in urma cu cativa ani o solicitare de extindere, ramasa fara rezultat.

In acest sens, municipalitatea a fost actionata in judecata, blocandu-se astfel licitatia pentru cautarea unui investitor, care sa realizeze mall-ul. In 29 septembrie 2006, Tribunalul a dat verdict favorabil municipalitatii, sentinta care reporneste proiectul pe locatia din Aurel Vlaicu f.n.

In perioada urmatoare, municipalitatea va organiza o noua licitatie in vederea concesionarii pe o perioada de 49 de ani a celor 5 hectare de teren, in vederea realizarii unui magazin de tip mall, a unui complex hotelier si a unui parking.

In aceste conditii, cu doua mall-uri aflate intr-un accelerat proces de constructie si un al treilea in stadiul de concept, 2007 poate fi numit, cu usurinta, anul mall-urilor in Cluj.

Stadiul constructiilor

Lucrarile la Iulius Mall au demarat anterior celor de la Polus. Investitia Iulius Grup se ridica la 48 de milioane de euro si include un mall, o cladire de birouri si locuri de parcare, pe o suprafata de peste 110.000 mp. Reprezentantii companiei spun ca a fost finalizata partea de fundatie, demisol si parter, in prezent lucrarile desfasurandu-se la primul etaj al cladirii.

Intr-o saptamana, lucrarile se vor muta pe terasa cladirii, urmand ca, de Craciun, clujenii sa poata vedea structura finala a mall-ului. Altfel spus, pana in 24 decembrie, constructorul vrea sa termine constructia in rosu.

"Peste 18 mii de metri cubi de betoane de diferite tipuri au fost deja turnate, 4.800 tone de fier sunt deja in opera si am folosit 19 mii de metri patrati de cofraje. Zilnic turnam aproape 700 de metri cubi de beton”, detaliaza ritmul constructiei directorul de proiect al Iulius Mall, Dan Boyte.

De cealalta parte, mall-ul companiei Polus reprezinta o investitie de 140 milioane de euro, pe o suprafata construita de 82.000 mp, la care se adauga 2.500 de parcari pe 99.000 mp. Lucrarile Polus sunt in intarziere doar cu cateva zile, desi investitorul s-a confruntat cu probleme care puteau amana finalizarea constructiei.

Mai precis, pe terenul pe care se ridica viitorul centru comercial au fost descoperite ramasite arheologice. Pentru a nu depasi termenul de finalizare a proiectului, reprezentantii Polus au acceptat sa plateasca 120 de specialisti de la muzeu. Arheologii au estimat un termen maxim de noua luni in care terenul de aproape 35 de hectare va primi descarcarea de sarcina arheologica.

“Lucram si noi, si ei, iar activitatea arheologilor nu ne impiedica sa inauguram centrul la termenul anuntat initial. Cele cateva zile cu care am intarziat lucrarile se pot recupera”, declara Carmen Ianu, project manager Polus Center. Aceasta explica stadiul constructiei: „Structura este integral ridicata si ne pregatim sa inchidem cladirea.

Au inceput lucrarile la pod si pasarela de nivel, iar pe infrastructura drumului de intrare din DN Oradea-Cluj, de 700 de metri, trebuie sa mai turnam asfaltul, actiune care va putea fi efectuata abia in primavara, din cauza conditiilor meteorologice. Avem si o lucrare publica de betonare a paraului Garbau, pe aproximativ 2 km”.

Ancore

Orice astfel de centru comercial trebuie sa aiba puncte de atractie pentru clienti, denumite sugestiv de expertii din domeniu ancore. Ancorele sunt considerate, in principal, locatia si chiriasii.

Iulius Mall este amplasat in cartierul Gheorgheni, langa Univers T, si in vecinatatea a doua facultati de stiinte economice, de la Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea Dimitrie Cantemir.

Polus Center este in partea cealalta a orasului, intre Cluj-Napoca si Floresti, intre Metro si Praktiker. “Cel mai mare chirias al nostru este hypermarketul Carrefour (16.000 mp); avem si doua magazine mari de electronice, iar in zona tocmai s-a deschis Cora. Cred ca aceste elemente vor atrage multi clienti”, este de parere Mihai Nistor, responsabil vanzari Polus.

Daca Iulius mizeaza, pe langa magazinele de marca, pe un Aqua Park, un patinoar, un perete de alpinism, o piscina, un cinematograf multiplex, 1.420 mp de spatiu de joaca pentru copii si sala de fitness, Polus promite nu un mall, ci un altfel de concept. “Va fi ceva ce nu mai exista in Romania.

Nu as putea sa fac o comparatie intre Iulius Mall si noi, pentru ca noi nu vom fi doar un centru comercial, ci un shopping city, dupa modelul celui din Viena, cu spatii verzi, locuri de joaca pentru copii, unde clujenii vor putea participa la numeroase activitati, pe langa cea de shopping. Dimensiunea proiectului depaseste orice concept de mall de pana acum de la noi”, spune Carmen Ianu.

Polus propune clujenilor 250 de magazine, sapte hipermaketuri, un multiplex, 28 de cafenele, restaurante si fast-food-uri.

Experienta investitorilor

Dupa atragerea clientilor este nevoie si de solutii de fidelizare a acestora. Aici intervine experienta si talentul managerial al celor doi investitori. Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Grup, are deja experienta a doua mall-uri construite in Iasi si Timisoara. Compania a fost fondata in 1991, iar initial se ocupa de distributia de produse vestimentare, accesorii si incaltaminte.

Polus Transilvania, companie condusa de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, este parte a grupului TriGranit, entitate formata in 1997 prin fuziunea dintre compania maghiara Polus Investment and Development Corporation si gigantul canadian TrizecHahn.

TriGranit are o vasta experienta internationala, iar in Cluj va realiza in urmatorii trei ani un intreg cartier de locuinte, Cartierul Tineretului.

Investitiile cresc valoarea zonelor

Ambii investitori sunt de parere ca cele doua mall-uri vor creste potentialul zonelor. „Dupa experienta din Bucuresti, sunt convinsa ca Polus Center va ridica valoarea zonei; nu va fi o crestere de pret speculativa.

Cred ca dupa inaugurarea obiectivului, care va deveni cea mai mare investitie privata din domeniul comercial din Romania, zona Cluj-Floresti va deveni un fel de Baneasa-Pipera”, spune Carmen Ianu.

De celelalta parte, Oana Diaconescu, director leasing Iulius Mall, declara: „Nu suntem experti in piata imobiliara clujeana, insa din experienta noastra putem spune ca valoarea terenurilor si a apartamentelor din zona mall-urilor construite de noi a crescut. Cu siguranta, Clujul - care are una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din Romania, nu va face exceptie.

Ce este mai important insa tine de cresterea investitiilor in zonele pe care noi le-am atacat”.

Avand experienta tranzactiilor, agentii imobiliari clujeni aproba intuitia celor doi investitori. De altfel, cresterile preturilor la terenurile si apartamentele situate in vecinatatea celor doua obiective s-a simtit inca din momentul anuntarii locatiilor. Cresterile au ajuns chiar la 30-40% in cazul terenurilor, in special in zona Polus.

Langa locatia Iulius Mall nu mai existau multe terenuri libere. In spatele viitorului Polus Center, au fost construite deja mai multe blocuri de locuinte, fiind date in folosinta la sfarsirul anului trecut, investitorii demonstrand interes crescut pentru aceasta zona.

Cum vor influenta mall-urile piata centrala a spatiilor comerciale?

Piata centrala a spatiilor comerciale propune patru concepte de centre de shopping, pe langa spatiile comerciale care gazduiesc cate un singur comerciant: Central, Sora Shopping Center, Family Shopping Center si Galeriile Ferdinand. Acestea reprezinta punctele de interes maxim pentru cei interesati de cumparaturi. Inaugurarea Polus Center si a Iulius Mall va detensiona criza de spatii din centru, atragand firmele spre zonele marginase ale orasului. Se vor forma practic doua poluri de interes, pe langa cel deja existent, in centrul orasului.

Daca reprezentantii Polus au ales sa nu declare valoarea chiriilor practicate in viitorul mall, oficialii Iulius Group ne-au oferit cateva indicii. “Chiriile reflecta conditiile existente pe piata; totusi, cred ca suntem chiar un pic sub nivelul pietei clujene, desi oferim standarde de operare net superioare.

Nu putem da exemple de preturi minime si maxime pentru ca oferta noastra fata de viitori chiriasi a fost adaptata de la caz la caz. Am incercat sa gasim solutiile cele mai bune pentru fiecare; este clar ca altele sunt nevoile unui brand de fast-food fata de ale unuia de pantofi”, a declarat Oana Diaconescu.

Declaratia vine in contradictie cu asteptarile agentilor imobiliari clujeni, care sustin ca, in mall-uri, chiriile depasesc preturile practicate la inchirierile din zona centrala.