Sibienii ce detin in proprietate imobile cu statutul de monument istoric in resedinta judetului vor putea solicita credite pentru reparatii si protectia acestora din fonduri aflate la dispozitia Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Cu toate acestea, cei care vor cere astfel de sume vor trebui sa prezinte nu mai putin de 16 documente justificative.

Reprezentantii Primariei au anuntat ca proprietarii care doresc sa obtina astfel de sume trebuie sa depuna documentatia justificativa la sediul Directiei Judetene pentru Cultura, Patrimoniu National si Culte (DJCPNC) pana la finalul acestui an.

"Suma pe care o poate primi un solicitant de credit nu poate depasi 10 la suta din Fondul de Creditare disponibil, iar conditiile si termenele de rambursare, precum si cuantumul dobanzii se stabilesc pe baza cri-teriilor prevazute in Normele metodologice privind procedura de acordare a creditelor aprobate de HG nr.610/2003", a declarat Sergiu Olteanu, consultant in cadrul Serviciului de Presa al Primariei.

Solicitantii unor astfel de sume pot obtine mai multe informatii despre legislatia si modalitatea de intocmire a documentatiei de la sediul DJCPNC, de la Centrul de Informatii pentru Cetateni al municipalitatii sau accesand pagina de Internet a Oficiului National al Monumentelor Istorice (www.monumenteistorice.ro).

Creditele vor fi obtinute din fondurile aflate la dispozitia Oficiului Monumentelor Istorice din subordinea MCC, dar autoritatile nu au putut preciza care sunt sumele totale ce vor fi oferite.

16 tipuri de documente justificative

Cu toate acestea, birocratia excesiva poate deveni principalul adversar al executarii lucrarilor de restaurare si protectie a monumentelor istorice aflate in proprietate privata. Si asta, deoarece proprietarii acestor imobile au nevoie de foarte mult spirit organizatoric daca vor dori sa obtina aceste credite in limitele de timp stabilite de reprezentantii MCC.

Practic, documentatia poate fi depusa cel tarziu in ianuarie 2007, dar in cadrul dosarului sunt solicitate nu mai putin de 16 tipuri de documente de prezentare sau justificative.

Cereri-tip, declaratii de venit, declaratii pentru venituri neconventionale, documente de cadastru, documente de proprietate asupra imobilului, proiecte de executie, devize estimative, memoriu istoric si documentar fotografic ale imobilului, declaratii privind lucrari de protectie realizate anterior, alte documente ce pot veni in favoarea cererii de creditare.

Deocamdata, un lucru e sigur: inainte de a primi banii pentru lucrari, proprietarii cu destul curaj sa solicite aceste credite vor avea mult de lucru cu prelucrarea actelor necesare.