Groapa de gunoi care functioneaza in prezent la Pata Rat este un focar de infectie, sustine Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei. El spune ca groapa nu este autorizata la standarde care sa-i permita functionarea chiar si pe termen mediu dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Este o motivatie suficienta pentru a demara demersurile referitoare la realizarea unui depozit ecologic la standardele impuse de UE, afirma Apostu. Directorul Directiei Tehnice a adaugat ca este mai putin important cine face acest depozit ecologic, atata vreme cat acesta este impus de conditiile de aderare.

Fara a estima valoarea investitiei, Sorin Apostu doreste ca Primaria sa poata controla preturile care se vor plati de populatie celor desemnati prin licitatie sa ridice deseurile. Acesta, mai spune Apostu, ar fi un motiv in plus ca potentialul castigator al licitatiei sa se asocieze cu Primaria in vederea realizarii depozitului ecologic.

Razboi in justitie

Cat priveste proiectul CJ, intentia acestuia de a construi o groapa ecologica este blocata in justitie. Hotararea CJ care aproba caietul de sarcini aferent acestei licitatii a fost atacata in contencios administrativ de catre prefectul Alin Tise.

Acesta sustine ca in caietul de sarcini nu este specificata conditia ca investitorul sa detina autorizatie eliberata de Agentia Nationala de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC). Demersul prefectului blocheaza proiectul CJ pana la solutionarea cauzei in justitie, timp in care Primaria Cluj ar putea definitiva caietul de sarcini si chiar organiza licitatia.

Riposta

Argumentele prefectului sunt demontate de vicepresedintele CJ, Palfi Mozes Zoltan, care spune ca, potrivit legii, nu este nevoie de autorizatia ANRSC. Sa ceri ca investitorul sa detina autorizatie ANRSC este valabil pentru asocierea Consiliilor Locale. Judetul Cluj este localitate? Am considerat ca prin aceasta decizie am incalca autonomia localitatilor.

Astfel de autorizatie este necesara celor care ridica si transporta deseurile, afirma Palfi. Acest litigiu a inregistrat deja trei infatisari la Judecatoria Cluj, care au avut ca rezultat o noua amanare a judecatii pentru 15 decembrie.

Hotararea CJ e ilegala

Proiectul CJ estimeaza o investitie de 40 de milioane de euro. Faptul ca 18 societati si-au dovedit interesul pentru asocierea cu CJ in vederea realizarii noului depozit ecologic nu l-a impresionat pe Tise : Hotararea CJ este ilegala. Conform legii, toti candidatii ar trebui sa aiba apriori autorizatie ANRSC. Prefectul considera ca argumentele celor de la CJ nu au suport.

Tise spune ca singura vina pentru situatia creata apartine celor de la CJ, care si-au recunoscut greseala facuta, dar nu au luat nici o masura in a completa corect caietul de sarcini.

Concursul Groapa

Municipalitatea este obligata sa concesioneze, potrivit legii, activitatile de salubrizare. Astfel, Directia Tehnica din cadrul Primariei are ca prioritate in urmatorul trimestru realizarea caietului de sarcini care sa permita Primariei organizarea licitatiei. Intentia Primariei este de a conditiona acest proiect de asocierea cu Consiliul Local.

Un proiect asemanator a fost initiat si de CJ, care a votat in iulie o hotarare de consiliu prin care se dorea asocierea CJ cu Consiliul Local al comunei Apahida si cu un potential investitor. Comuna ar urma sa puna la dispozitie terenul de 50 de ha unde se va realiza depozitul ecologic.

Avem si consens

Silviu Prigoana, seful Rosal Grup, una dintre societatile care se ocupa de ridicarea deseurilor, critica proiectul CJ: Pe langa lipsa avizului ANRSC, am remarcat ca la baza acestui proiect sta un teren care nu apartine Primariei Apahida.

Vicepresedintele CJ, Palfi Mozes Zoltan, sustine ca omul de afaceri sprijina demersul prefectului Tise in justitie, deoarece CJ ar fi refuzat asocierea directa cu Rosal, propusa de Prigoana. In schimb, boss-ul de la Rosal afirma ca nu este normal ca o afacere privata, cum este cea a deseurilor, sa se realizeze pe bani publici.

El nu neaga ca a propus o asociere CJ-ului, explicand ca ar fi fost in avantajul institutiei sa o accepte, pe motiv ca ar fi pus la dispozitie un teren de 33 ha in zona Apahida. Prigoana mai spune ca va construi, pana in vara anului viitor, cu sau fara implicarea autoritatilor locale, o fabrica de reciclare a deseurilor.