In privinta optiunii intre Tariceanu si Stolojan, filialele din Ardeal sunt, la randul lor impartite. In timp ce Clujul opteaza pentru Tariceanu, Muresul, Sibiul si Bistrita sunt tot mai aproape de “platforma” lui Stolojan.

Prezent la sedinta Ligii Alesilor Locali a PNL, desfasurata la Hotel Sofitel, Tariceanu i-a atacat din nou pe platformisti si a spus ca partidul nu va avea de suferit de pe urma plecarii unora care se dovedesc a fi niste oportunisti, pentru ca nu au intrat in PNL datorita unor convingeri liberale.

"Daca ei cred ca ideile partenerilor nostri de Alianta sunt mai valoroase decat ale noastre si vor sa mearga la ei, sunt liberi sa o faca", le-a transmis Tariceanu platformistilor si celor 27 de semnatari ai apelului lansat, vineri, de Gheorghe Flutur.

El a facut referire la fuziune, precizand ca daca se va gasi un grup restrans de oameni care sa opteze pentru aceasta varianta, se vor gasi mereu mai multi liberali care vor milita pentru pastrarea identitatii partidului. "Nu cred ca un mic grup, care are o alta agenda, ne va ajuta stand alaturi de noi.

Ne vor parazita, asa ca este mai bine sa plece", a mai spus Tariceanu, reluand teza potrivit careia se urmareste ruperea PNL, insa incercand sa ii calmeze pe alesii locali. Presedintele partidului le-a garantat alesilor locali prezenti la reuniune ca, atata vreme cat se va afla la conducerea formatiunii liberale, PNL nu va fi predat.

"Daca vor sa duca PNL pe altarul altcuiva, acest lucru nu se va intampla cata vreme sunt eu presedinte", a mai comentat Tariceanu, facand aluzie la faptul ca Palatul Cotroceni este in spatele demersului platformistilor.

De altfel, presedintele liberalilor a sustinut ca s-a intalnit cu Gheorghe Flutur inainte ca acesta sa isi anunte demisia din functia de vicepresedinte al PNL si ca arata "mai mult speriat, de parca ar fi avut o misiune de indeplinit", dar Flutur l-a asigurat ca nu va intreprinde nimic.

Furtuna pe platforma

Tariceanu a sustinut ca platformistii si cei 27 de parlamentari si primari PNL care s-au alaturat gestului lui Flutur au o agenda ascunsa si a recunoscut ca liberalii trec printr-o "perioada fierbinte" ca urmare a recentelor evenimente, in timp ce la platformisti este "furtuna". "Un ziarist m-a intrebat daca este furtuna in PNL. I-am zis ca furtuna este pe platforma", a comentat presedintele liberal.

Adevarata politica, a spus Tariceanu, este aceea care vizeaza agenda cetateanului si nu "politica de doi bani intre Ionescu si Popescu, intre cine sare pe platforma si cine nu". Cei patru primari PNL care au semnat apelul lui Flutur, Gheorghe Stefan (Piatra Neamt), Cristian Poteras (sector 6), Ion Lungu (Suceava), Catalin Flutur (Botosani), nu au participat la sedinta alesilor locali.

Liderul liberal Gheorghe Flutur, alaturi de alti 27 de parlamentari si primari PNL, constituiti in grupul pentru unitatea partidului, a fortat vineri mana lui Tariceanu, cerand formarea unui parteneriat pentru dialog cu Stolojan.

In timp ce Tariceanu consulta liderii PNL din Transilvania, Flutur a anuntat ca, pentru a-si sustine demersul sau de readucere in partid a lui Stolojan, demisioneaza din functia de vicepresedinte PNL. El a precizat ca Tariceanu a mimat dorinta dialogului cu fostul presedinte liberal si ca, personal, nu mai poate face parte din actuala conducere.

El a mentionat ca vrea sa lupte pentru ideile sale din interiorul PNL, drept pentru care nu demisioneaza din partid si nu va parasi nici postul de ministru al Agriculturii in Cabinetul Tariceanu, invocand faptul ca initiativa sa politica nu are legatura cu activitatea pe linie de guvern, unde are de finalizat proiecte ce tin de aderarea la Uniunea Europeana.

Daca Tariceanu va dori altceva, va putea decide, a declarat Flutur, lasand la latitudinea premierului sa transeze problema prezentei sale la Palatul Vicotria. La reuniunea de sambata, Tariceanu a criticat stadiul reformei din Agricultura, dupa ce in urma cu cateva luni laudase prestatia lui Flutur ca ministru al acesteui domeniu al economiei.

Tariceanu i-a cerut lui Flutur, in cursul zilei de vineri, sa plece din functia de ministru.

Prin declaratia semnata de cei 27 de liberali, Flutur cere tuturor liberalilor din tara sa demareze dialoguri cu membrii platformei pentru a identifica toate caile prin care PNL sa isi recastige credibilitatea.

Alaturi de Flutur au mai demisionat din Comitetul Executiv si din Biroul Permanent Central al partidului si liderul organizatiei Neamt, Gheorghe Stefan, Florin Popescu, Mircea Cinteaza, Gabi Sandu si Cornel Stirbet.

Sustinere pentru Tariceanu

Presedintii de filiale judetene liberale si-au exprimat, prin intermediul unor comunicate de presa, pozitiile lor vizavi de utimele evenimente petrecute in PNL.

Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, a precizat ca, desi PNL este supus unui atac care vrea sa duca la destructurarea partidului, acest lucru nu se va intampla, pentru ca toti liberalii sunt pentru PNL.

"Am convingerea ca ultimele demisii din functiile politice detinute in PNL nu vor contribui la scaderea in sondaje a partidului pentru ca populatia a transmis PNL mesaje de sustinere", a mentionat Nicoara.

Presedintele liberal bistritean, Ioan Turc, a apreciat demersul lui Gheorghe Flutur ca fiind "o tentativa de puci" coordonata de Palatul Cotroceni si PD, pentru a priva PNL de avantajele politice ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. "In acest moment se impune mai mult decat oricand un Congres extraordinar, organizat cel mai tarziu in ianuarie anul viitor.

Un asemenea Congres este necesar pentru a limpezi apele in partid, pentru a da un nou suport guvernarii si pentru a marca contributia determinanta a partidului la aderarea Romaniei la structurile europene", este de parere Turc.

Vrancenii liberali nu sunt nici ei de acord cu demisia lui Flutur, care ar fi trebuit sa-si spuna intentiile in cadrul partidului, nu prin intermediul presei."Credem ca normal ar fi fost ca sa aflam despre intentiile domniei sale in interiorul partidului si nu prin intermediul media, pentru ca cea mai buna cale de dialog sunt discutiile directe cu membrii partidului", a declarat presedintele PNL Vrancea, Nini Sapunaru.

Si filiala PNL Vaslui dezaproba actiunea "paradoxala" a lui Flutur."Pentru noi este greu de inteles ce anume l-a determinat pe d-l Flutur sa actioneze in acest mod dupa consultarea pe care am avut-o saptamana trecuta la Suceava", a subliniat presedinte PNL Vaslui, Dan Marian.

Pe lista celor care condamna decizia lui Gheorghe Flutur se gaseste si presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, care a anuntat ca iesenii liberali vor sustine in unanimitate actuala conducere a PNL."Decizia lui Gheorghe Flutur de a demisiona este un gest condamnabil, mai ales pentru ca nu era cazul ca aceasta sa fie anuntata in prima faza prin intermediul mass-media, ci discutata in interiorul structurilor partidului", a spus Fenechiu.

Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj:

"Cred ca este o mare eroare tactica si o mare eroare strategica a celor care au gandit acest atac. Este o presiune asupra PNL care a facut ca partidul sa fie si mai unit. Aceasta e concluzia care s-a desprins si dupa intalnirea de la Oradea, unde liderii a 15 organizatii din Transilvania si Banat si-au exprimat, fara niciun fel rezerve, sprijinul pentru echipa de conducere aleasa la Congres.

Liderii teritoriali prezenti la intalnirea de la Oradea au subliniat faptul ca ei reprezinta baza partidului si ei sunt cei care dau votul de incredere conducerii partidului. Orice membru al conducerii PNL poate fi schimbat doar potrivit normelor statutare ale partidului.

Or liberalii clujeni, alaturi de restul liberalilor din Transilvania si Banat, si-au exprimat foarte clar sustinerea pentru conducerea aleasa de organizatiile partidului.

Fiind un partid cu valente democratice europene, acceptam dezbaterea de idei, dar in cadru statutar, si ramanem fideli principiilor liberale care ne-au impus in viata politica a Romaniei : liberalismul, identitatea liberala, libertatea individuala si de opinie, democratia autentica, respectarea vointei majoritatii.

Liberalii clujeni nu pot pune in discutie problema schimbarii actualei echipe de conducere, legitim aleasa la Congres.

Consideram ca acum fiecare membru al Partidului National Liberal are datoria morala sa isi arate spiritul de solidaritate si de unitate, capacitatea de munca si sustinerea pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si nu ingrijorarea politicianista pentru punerea in pericol a unor fotolii de parlamentari sau de consilieri".