Partidul National Liberal se zguduie din temelii iar daca nu se va ajunge la un compromis Guvernul Tariceanu va avea de suferit. 23 de deputati si alti 11 senatori si-au anuntat dorinta de aderare la platforma liberala initiata de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica.

Vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, cel care a sunat adunarea in randul parlamentarilor liberali, a ramas fara sprijin politic si fara scaunul de ministru al agriculturii. Senatorilor si deputatilor li s-au alaturat lideri de organizatii judetene din tara, cum este si cazul lui Sabin Iliesi - presedinte al PNL Bistrita - Nasaud.

Opinia sa este impartasita si de senatorul PNL de Bistrita - Nasaud, Mircea Mereuta. Iliesi are insa o dilema: unii dintre colegii de partid l-au somat sa se delimiteze de platformisti. Altii au mers si mai departe si i-au cerut chiar demisia.

Liderul de la Bistrita ramane insa ferm pe pozitie si sustine ca stie ce riscuri si-a asumat in momentul in care s-a afisat alaturi de fostul vicepresedinte Flutur.

Rep.: Domnule Iliesi, in momentul in care vi s-au cerut opinia cu privire la platforma Stolojan - Stoica, ati evitat sa faceti declaratii presei. Ulterior, ati aparut langa Gheorghe Flutur in momentul in care acesta si-a anuntat demisia din PNL. De ce ati ales acest moment pentru a va face publica optiunea?

S.I.: Am avut retineri pentru ca am luptat pentru unitatea Partidului National Liberal, iar platforma a fost considerata dezbinatoare. Am vrut sa vad perceptia membrilor PNL. Parerile sunt impartite, dar eu cred ca personalitatile cu credibilitate nu trebuie inlaturate. Am avut mai multe discutii cu privire la unitatea partidului.

Cred ca reformarea PNL este necesara pentru ca am ajuns in sondaje la 7 - 8 la suta in preferintele electoratului. Trebuie luata o atitudine in acest sens. Aproape jumatate dintre parlamentarii PNL sunt pentru unitate. Parerea mea este ca platforma nu a fost bine inteleasa.

Noi am semnat pentru un parteneriat cu platforma pentru ca trebuie purtate discutii si cu cei exclusi din partid - in mod abuziv in opinia mea. Eu sunt doar membru in Delegatia Permanenta iar parerea mea este aceea ca platformistii nu sunt disidenti ci reformatori. Mai cred ca actuala conducere trebuie sa accepte reforma pentru ca exista probleme.

Rep.: S-a vorbit saptamana trecuta despre un eventual congres al PNL. Cum vedeti aceasta varianta?

S.I.: Pentru a organiza un congres cred ca trebuie indeplinite mai multe conditii: sa fie readusi in partid cei exclusi, sa fie organizat un congres onest fara a fi penalizate judetele care nu ar vota cu actuala conducere. Cred ca nu trebuie organizat un congres in pripa pentru ca acesta trebuie sa lamureasca lucrurile nu sa le incurce.

Rep.: Ce inseamna apropierea dumneavoastra de Flutur?

S.I.: In primul rand cred ca Flutur a facut un gest de responsabilitate prin faptul ca s-a exprimat ca nu functia si scaunul conteaza. El a vrut sa traga un semnal de alarma prin faptul ca nu poate fi ignorata o realitate. Ceea ce se intampla acum in partid nu este bine si nu va aduce lucruri bune.

Rep.: De ce credeti ca s-a ales acest moment?

S.I.: Pentru ca acum este o criza in PNL. Opinia membrilor este pedepsita, unii sunt exclusi pentru ca nu gandesc cum vor altii... In PNL mai sunt oameni care nu stiu foarte multe despre acest partid. Pe de alta parte, parlamentarii care au semnat pentru unitatea partidului nu trebuie ignorati pentru ca reprezinta o putere iar guvernul va suferi fara ei. Vreau sa ajunga acest partid la 21 la suta, cum l-a lasat Stolojan.

Rep.: Cum vedeti grupurile de interese create in jurul premierului Tariceanu?

S.I.: Nu cunosc eu foarte bine problema de la centru, in ce ape se scalda liderii partidului si nu numai. Nu pot sa fiu insa de acord ca cineva sa confiste acest brand. Sunt de destula vreme in acest partid ca sa-mi dau seama ca in trecut opiniile erau ascultate iar acum esti considerat disident.

Se dau pedepse pentru cei care au opinii diferite... Cred ca toti vrem binele PNL, dar fiecare sub o alta forma.

Rep.: Cum stau lucrurile pe plan local in aceste momente?

S.I.: Am avut discutii cu membrii Comitetului Executiv Judetean si mi-am dat seama ca acestia isi doresc ca Stolojan sa revina in partid. Poate ca unii doresc ca PNL sa devina un partid mai mic dar eu vreau ca el sa fie unul mare si respectat.

Rep.: Ce se va intampla daca cele doua tabere nu vor ajunge la un compromis sau platformistii se vor alatura PD?

S.I.: Cu siguranta vor urma si alte discutii ca si cele de saptamana aceasta (saptamana trecuta - n. red.) si se va ajunge la un compromis in cele din urma. Sunt pure speculatii cele legate de asocierea cu Partidul Democrat. La fel cum sunt si cele legate de o eventuala fuziune intre PNL si PD. Nu este vorba despre nicio unificare, nicio alipire... Iar momentul fuziunii a trecut.

Rep.: Va asteptati, personal, la sanctiuni pentru apropierea de Flutur?

S.I.: Vreau sa spun un lucru: mi-am asumat toate riscurile in momentul in care am luat aceasta decizie. Cat priveste o eventuala sanctiune a mea, numai Delagatia Permanenta a PNL de la nivel central poate decide asta. In ceea ce ma priveste sunt optimist pentru ca nu se poate renunta la aproape jumatate dintre parlamentarii PNL pentru ca in acest fel ar cadea guvernul.