Decizia conducerii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis de a rezilia contractul cu lantul de farmacii apartinand consilierei locale Rodica Vlad (PNTCD) a capatat conotatii politice. Aceasta, dupa ce milionara l-a acuzat pe prefectul judetului, Ovidiu Draganescu (fost lider al filialei PNL - n.r.), ca ar sta in spatele acestei sanctiuni.

In paralel cu plangerea penala depusa la DNA in care-l acuza pe seful CJAS, Horia Cristian, de abuz in serviciu, fals si uz de fals, Rodica Vlad a declansat o inedita campanie de inlaturare din functie a prefectului, adunand in acest sens cateva mii de semnaturi.

Privit din punct de vedere politic, acest razboi se poarta, oarecum, intre Prefectura si Primaria Timisoara, in conditiile in care Horia Cristian are sustinerea lui Draganescu, iar consiliera locala face parte din PNTCD, partidul condus de primarul orasului de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu.

Directorul CJAS a declarat, ieri, ca toate actiunile penale sau de alta natura declansate de femeia de afaceri impotriva sa nu reprezinta altceva decat incercari de intimidare in fata carora nu va ceda. "Rodica Vlad avea, la 1 ianuarie 2007, un contract valid cu CJAS.

Refuzul de a elibera medicamente compensate si gratuite, desi mai avea bani din plafonul asigurat de noi, au adus-o in aceasta situatie. Explicatia sa, cum ca nu ar fi stiut ca are buget si pe ianuarie, nu este pertinenta, intrucat in 29 decembrie reprezentantul sau a primit o hartie pe care erau mentionate sumele", a precizat Horia Cristian.

"Cu siguranta va avea loc o ancheta, care nu cred ca e de competenta DNA, dar dupa ce se va termina totul imi rezerv dreptul de a ma adresa instantei", a adaugat acesta.

Printre acuzatiile aduse directorului Cristian, consiliera locala a mentionat comportamentul acestuia de "dictator" in relatia cu farmacistii si tendinta CJAS de a favoriza farmaciile liberalilor.

In replica la tot tot acest scandal, prefectul Ovidiu Draganescu sustine ca toate controalele la care au fost supuse farmaciile din judet au deranjat interesele unor farmacisti, insa au avut un efect pozitiv.

Satele din Caras-Severin, fara farmacii

Pe de alta parte, in judetul vecin, Caras-Severin, numarul farmaciilor din mediul rural este aproape inexistent. Potrivit presedintelui CJAS, Sorin Stanciu, doar in trei comune exista unitati farmaceutice care au contracte semnate pentru eliberarea medicamentelor gratuite si compensate: Bozovici, Toplet si Mehadia.

De asemenea, alte zece localitati beneficiaza de puncte de lucru, insa, cu toate acestea, 90 la suta din suprafata judetului ramane descoperita. Astfel, carasenii sunt obligati sa parcurga zeci de kilometri si pot avea surpriza neplacuta ca farmacia sa nu respecte programul de lucru sau sa nu gaseasca medicamente.

In schimb, CJAS sustine ca nu are solutii pentru aceasta problema.