“Datorita suprafetelor generoase oferite, cu 10-12 camere, de obicei foarte inalte, imobilele sunt vanate in special de companiile straine, care le cumpara sau le inchiriaza, fie in scopul de a avea un sediu reprezentativ, fie ca investitie pe care sa o valorifice in urma renovarii sau redecorarii“, spune Florin Santia, agent imobiliar.

Cele mai multe case devin sedii de birouri pentru banci, locuinte sau restaurante. Preturile de vanzare pentru un astfel de imobil boieresc variaza intre 500.000 si 5 milioane de euro in locatii situate in oras sau intre 60 si 200 de mii de euro in localitati apropiate orasului.

Cumparatorii sunt, in general, straini care prefera imobile si terenuri cu suprafete mari, iar conacele satisfac aceste cereri deoarece au interioare largi si arhitectura deosebita. In Craiova, un astfel de imobil a fost adjudecat recent, pentru 3 milioane de euro de banca Italo-Romena. Exista insa si o categorie de persoane, care cumpara astfel de case doar pentru terenuri.

“Cei mai multi vor terenurile de sub conace, preturile fiind fixate de proprietari. Casele sunt cumparate si daramate in favoarea altor constructii“, mai spune Santia.

Conacele boierestitrezesc interesul celor ce doresc sa creeze o afacere profitabila in agroturism sau al investitorilor straini care vor sa-si amenajeze in aceste imobile vechi, cu stil, domenii particulare moderne, spune Mihai Panait, consultant in cadrul Departamentului investitii al agentiei Imobil.

Astfel de imobile pot fi gasite la distante de 10 - 30 de kilometri de marile localitati, dar si in incinta oraselor. “Daca in afara localitatilor, proprietatile sunt dispuse pe suprafete de teren cuprinse intre unu si 30 de hectare, in interiorul oraselor, terenul aferent este cuprins intre 400 si, mai rar, 1.500 de metri patrati“, precizeaza Panait.

Peste 20 la suta din imobilele din Dolj sunt construite in stil gotic, florentin, brancovenesc sau art nouveau. Momentan, oferta nu este foarte mare pe acest segment, dar specialistii vad o crestere semnificativa in viitorul apropiat. Asta din cauza proceselor de retrocedare care se desfasoara foarte lent.

Pe de alta parte, proprietarii carora le-au fost retrocedate proprietatile intampina greutati in ceea ce priveste evacuarea chiriasilor care locuiesc in imobile. In plus, analistii considera ca ofertele de vanzare a conacelor boieresti amplasate in zone mai putin cunoscute sunt si destul de greu de promovat.

“Totusi, valoarea proprietatii, stilul arhitectural si frumusetea ei sunt elemente care castiga investitorul cu adevarat interesat de astfel de imobile“, crede Panait.

Patronii de restaurante au fost, probabil, printre primii care au sesizat potentialul acestor case, astazi multe dintre locatiile de profil, considerate de lux, functionand in fostele conace. Pentru a reda aerul de epoca, numerosi patroni au comandat mobila realizata in strainatate in stilul in care a fost construita si casa.

O alta categorie de potentiali cumparatori sunt cei care doresc doar sa le renoveze pentru a le revinde. Cum investitia medie se cifreaza la 100-200 de euro/mp, castigurile nu sunt deloc de neglijat, acestea fiind intre 15 si 50% peste valoarea investitiei. Dupa modernizare, valoarea per ansamblu a unei case boieresti poate creste chiar si cu 70%, potrivit jucatorilor din domeniu.

Finalizarea vanzarii pentru astfel de imobile se poate realiza intr-un termen de unu pana la trei ani. Exista si cazuri cand aceste proprietati si-au gasit cumparatorul si mai repede.

Ruine la pret de apartament

In timp ce imobilele inca solide si care necesita renovari relativ normale, deci nu excesiv de costisitoare, se vand la un pret ridicat, casele boieresti in stare de degradare avansata sunt oferite la preturi comparabile cu cele ale unor apartamente in zone bunicele.

In timp ce un apartament pe strada Amaradiei se vinde incepand cu 40-45 de mii de euro, o casa boiereasca situata in zona Schmidt se vinde cu 60 de mii de euro. In Simnicu de Sus, un conac boieresc este licitat pentru 80.000 de euro, iar o casa boiereasca in zona centrala a Baniei cu 6 camere si 560 de mp de teren este vanduta pentru suma de 430.000 de euro.

Consultantul spune ca cei interesati urmaresc de obicei ca investitia in case boieresti sa o valorifice, in urma renovarii, inchiriind spatiile. Chiriile urca si pana la 20.000 de euro pe luna.

Un conac mai ieftin pentru o investitie cu multe zerouri