Harta marilor poluatori industriali din judetul Caras-Severin este dominata de doua nume grele: "Moldomin" Moldova Noua si "Ductil Steel" Buzau, cu punct de lucru in orasul Otelu Rosu. Cu toate atentionarile si sanctiunile de miliarde de lei vechi, aplicate de comisarii Garzii de Mediu, situatia ramane, insa, neschimbata de mai multi ani.

Emisiile din atmosfera, de praf si fum, rezultate din procesul tehnologic depasesc de 10-15 ori limitele admise de standardele in vigoare. Fauna si vegetatia din zonele respective au avut grav de suferit de pe urma emisiilor toxice, care se intind pe o raza de cativa kilometri.

Cazul cel mai elocvent este cel al Exploatarii Minere "Moldomin" Moldova Noua, al carei iaz de decantare la uzina de flotatie nu intruneste nici cele mai elementare masuri de securitate.

Chiar daca unitatea este inchisa din decembrie 2006, situatia ramane neschimbata, sterilul din iazul Tausani, aflat pe malul Dunarii, fiind purtat de cosava pana la Veliko Gradiste, localitate sarbeasca situata pe malul drept al fluviului, iar in aval, pana la Berzasca, comuna aflata la o departare de 25 de kilometri.

Amenzi de miliarde fara nici un efect

Nu de putine ori, pescarii s-au plans si ei de poluarea cu steril a apelor fluviului, dovada fiind pestii morti din zona iazului de decantare.

In luna noiembrie a anului trecut, conducerea exploatarii a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu cu 500 de milioane de lei vechi, insa sanctiunea a fost contestata in instanta, la fel cum s-a intamplat cu o alta amenda, de 1,5 miliarde lei vechi, primita tot in 2006.

Comisarul-sef al Garzii de Mediu Caras-Severin, Laura Stoican, a spus ca cei de la "Moldomin" ignora legislatia in vigoare. O dovada este aceea ca, desi avea obligatia, conducerea acestei societati nu a solicitat avizul pentru stabilirea obligatiilor de mediu la incetarea activitatii.

Situatia este asemanatoare si la punctul de lucru de la Otelu Rosu a SC "Ductil Steel", unde otelaria electrica polueaza de zeci de ani. Desi patronii italieni ai societatii au depus dosarul, ei nu au respectat toate masurile din programul de conformare in vederea obtinerii autorizatiei integrate de mediu.

Ei mai au, insa, timp sa o faca pana in 30 octombrie 2007, dar este greu de crezut ca acest lucru se va intampla, in conditiile in care trebuie realizata o instalatie de desprafuire, a carei constructie dureaza cel putin un an.