Bugetul Casei Judetene de Pensii Timis are, de sase ani de zile, o "gaura" de cateva sute de mii de euro, creata chiar de institutiile administrative ale statului. Consiliul Judetean Timis si primariile din judet nu au achitat in aceasta perioada contributiile legale la bugetul asigurarilor sociale pentru consilieri.

La sesizarea unuia dintre consilierii judeteni, plata s-a facut numai pentru o singura persoana, desi situatia treneaza inca de la inceputul mandatului trecut.

Conform unei ordonante de guvern, indemnizatiile de consilieri sunt asimilate salariilor, deci ar trebui sa intre in calcul la stabilirea pensiilor. Ca si angajatori, consiliile locale si cel judetean trebuie sa retina un procent din fiecare indemnizatie pe care sa il vireze in bugetul asigurarilor sociale.

La sfarsitul lunii ianuarie, in plenul Consiliului Judetean, Octavian Sandu (PNTCD) i-a atras atentia presedintelui Constantin Ostaficiuc (PD) ca aceste contributii trebuie virate la fondul national de pensii. Raspunsul lui Ostaficiuc a fost ca "remedierea pentru anul 2005 a fost facuta".

La sedinta din aceasta saptamana, aceeasi intrebare a fost pusa si de social-democratul Titu Bojin, iar Ostaficiuc a precizat ca singurul pentru care s-a platit a fost Sandu, deoarece facuse sesizarea cu o luna inainte, si ca situatia se va reglementa si pentru anii precedenti. "In 2005, nu am platit pentru ca asa era in toata tara", a mai spus presedintele CJ Timis.

Institutia s-a ales si cu un proces de pe urma acestor "scapari" financiare. Teodor Pit, fost consilier judetean independent in mandatul 2000-2004, a apelat chiar la instanta pentru a-i fi platite sumele restante si a castigat.

El a cerut Casei de Pensii Timis o informare cu privire la virarea acestor sume, iar raspunsul primit recent a fost urmatorul: "Nici Consiliul Judetean Timis, nici Consiliul Local al municipiului Timisoara nu au depus, pentru perioada 1.04.2001-30.11.2006, declaratii rectificative privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat".

Fostul consilier Pit a acuzat conducerea Consiliului Judetean si pe cea a Primariei ca, desi stiau ca trebuie sa vireze acei bani la fondul de pensii, nu au facut-o. In cazul alesilor judeteni, suma depaseste 50 milioane lei vechi pe luna, iar suma totala care trebuia platita de toate celelalte primarii pentru acelasi fond depaseste 300.000 euro (circa 10 miliarde de lei vechi).

In ciuda eforturilor, reprezentantii primariei timisorene nu au dat nici un raspuns la intrebarea daca s-au achitat sau nu acesti bani, in timp ce seful Serviciului buget finante al Consiliului Judetean, Petru Borza, a precizat ca problema este "in curs de rezolvare".